Fotograf:Norsk Tradisjonsmat Raspeballer er norsk ytradisjonsmat på sitt beste. De kalles og ved andre navn som komper, kumle, klubb osv. Her er en versjon laget på glutenfritt mel og derfor passer den i ett glutenfritt kosthold.
Rasp potetene og ha i vatn, eller ha potet og vatn i food prosessor og knus dei.
Bland i potetmospulver og lat det svelle i 10 minutt.
Bland inn mjølet og saltet.
Form kakene med hendene og ha dei i kokande kjøttkraft. Lat dei trekkje i 1/2 time.
Server med salt kjøt, pølser, bacon og kokt kålrot.
Rettens opphav
Poteta kom til Sogn og Fjordane allerede rundt 1740. Raspeballer er et godt eksempel på at kjært barn har mange navn. Bare i Sogn og Fjordane kan de gå under klubb, aukar, raspekaker, kumler eller kompar. Stort sett blir retten laget etter noen tradisjonelle prinsipper, men det er mange variasjoner i sammensetning og tilbehør.
Oppskrifta er henta fra Fjordamat, skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal og utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2008.
FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Norsk Tradisjonsmat
(Intern: 33525)
Tilberedningstid:
40-60 min
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Kokt/dampet Land:
Norge Fylke:
Sogn og Fjordan
Nasjonal/tradisjonsrett Innlagt dato:2017-12-29
Oppdatert dato:2017-12-29