Maltekstrakt, 5 liter vann og humlen kokes i 25 minutter, siles og avkjøles til cirka 30 grader.
Deretter kokes 5 liter vann med 450 gram sukker til det er klart, og avkjøles til cirka 30 grader.
Resten av sukkeret brunes svakt i en kjele. Når det er blitt passe brunt, helles det på cirka 2 dl vann i sukkeret så dette løses opp. Når sukkeret er oppløst avkjøles dette også til cirka 30 grader, og blandes i resten av brygget. Til slutt løses gjæren opp i det lunkne brygget. La det deretter stå tildekket i 1,5 – 2 dager, tappes så på flasker og korkes. Settes deretter kjølig.
Denne oppskriften er sendt inn av Marit Ringstad i Glemmen Bygdekvinnelag i Fredrikstad. Hun skriver:
«Jeg fant denne gamle oppskriften på hjemmebrygget øl. Den er etter min mormor som vokste opp i Gamlebyen i Fredrikstad. Hun giftet seg med min bestefar som jobbet som stenhogger i Torsnes, og siden som graver på Østre Fredrikstad Gravlund. De kjøpte hus på Byens Marker, i utkanten av Gamlebyen, og fikk etterhvert ni barn. Min mor var nest yngst i barneflokken. Mormor døde dessverre da jeg var ca 2 år, så jeg lærte aldri å kjenne henne. Om brygget skal stå i romtemperatur før det helles på flasker, står det ingenting om, men jeg regner med det og siden oppbevares i kjellertemperatur.»
Beregning av næringsinnhold her er kun fra råvarene. Det er ikke med i beregningen at sukker og gjær lager alkohol
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Norsk Tradisjonsmat
(Intern: 34838)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Ølbrygging Land:
Norge Fylke:
Østfold
Nasjonal/tradisjonsrett Innlagt dato:2019-11-26
Oppdatert dato:2019-11-26