Fotograf:Norsk Tradisjonsmat Søsterkake er en sørlandsk spesialitet som er lagd her nede i Agder i mange tiår. Kommer muligens opprinnelig fra Nederland.
Smelt margarin, men pass på at det ikke blir for varmt. Lunk melka sammen med sukkeret til 37 grader. Rør ut gjæren. Bland inn mel og margarin i melka og rør til en smidig deig. Bland inn rosiner, og la deigen heve i en times tid – til dobbel størrelse.
Ha røre i avlange former på 2 liter og stek midt i ovnen på 200 grader i 45 – 50 minutter. Kaka skal bli så brun den kan bli, uten å bli svidd.
La kaka hvile en stund før du skjærer den forsiktig opp i tykke, gode skiver. Løsne kaka fra kanten av formen med en skarp kniv, og hvelv den forsiktig.
Varm søsterkake og kald melk - det er et av Mette Ellingsens beste barndomsminner. Fortsatt bakes det søsterkake hjemme hos henne, og mange mener denne er blant de aller beste på Sørlandet.
Søsterkaka regnes for å være Skandinavias første gjærbakst, og er blitt en sørlandsk spesialitet. Mye tyder på at den stammer fra den nederlandske byen Soest.
Denne oppskriften er sendt inn av Holt Bygdekvinnelag. Bilde og oppskrift er hentet fra matboken "En bit av Sørlandet", laget av Siri Fossing og Ida Haugen.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Norsk Tradisjonsmat
(Intern: 33544)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Gjærbakst Land:
Norge Fylke:
Aust Agder
Nasjonal/tradisjonsrett Innlagt dato:2017-12-30
Oppdatert dato:2017-12-30