Oppskrifter med Gjess.




Gås.

Fakta om gjess.

Stor fugl som ales opp i landbruket. Finns og vill i flere varianter. Brukes oftest til høytider i england og sentral europa, og særlig til Mortensmesse 11. november, til minne om Martin fra Tours. Ved servering av helstekt gås er det vanlig å beregne 600-700 g pr. person, litt avhengig av hva man serverer som tilbehør. En ferdig gås på 5-6 kg holder til 10-12 personer.

I enkelte land tvangsfôrer man gås for å få ekstra stor og feit lever til produksjon av gåseleverposei. Det blir puttet ett rør ned i halsen og man trykker ned mat. Huff! Gåseleverpostei er en stor delikatesse i bla Frankrike. .
Gås har vært brukt i lange tider i Norge. Men er ofte knyttet til festmat. Mest kjent er vel Mortensmesse (11. nov) med mortensgås. Denne skikken er utbredt blant annet i Sverige.

Gås kommer stort sett fra oppdrettere, men det er også noe jakt. Her i Norge har vi ville gjess, og mest kjent er grågås, kortnebbgås, sædgås og canadagås I Norge finnes det 2 slekter gjess i vill tilstand, nemlig Anser og Branta. Slekten Anser har 6 arter og Branta 4 arter.




Bruksområde.

Helstekt, grillet.
Gås kan tilberedes lignende kalkun. Kan fylles med epler og svisker. Det finnes også folk som bruker elghakk som stuffing i gås.



Annonse

Annonse





Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Mortensgås 1.Mortensgås 1.
Denne retten har 121,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt gås med sjysaus og stekte poteter.Stekt gås med sjysaus og stekte poteter.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





De mest populære oppskriftene

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Stekt gås fra Rogaland4.8127.40.618.25.7
Smaalensgås4.70
Gås med fruktfyll4.71174.314.54.5
Mortensgås 14.4Oppskriften har bilde121.74.410.86
Mortensgås4.4139.93.913.27.1
Skåne-gås4147.75.315.46.6
Stekt gås med fruktfyll3.81132.214.15.2
Mortensgås 23.598.84.29.64.6
Villgås i sidersaus3.5157.68.615.26.9
Fylt gås3.3113.46.912.53.7
Gås med urtefyll3124.81.316.95.5
Stekt gås med sjysaus og stekte poteter2.5Oppskriften har bilde0
Stekt gås2131.23.414.96
Bresert gås289.83.17.64.2
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.