Våre favorittoppskrifter med viltkjøtt


Oppdatertdato: 2021-10-22 Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Det er viltsesong og ikke bare elg og hjort. Opp i gjennom årene har andre oppskrifter og markert seg som favoritter blant dere, og her får dere servert en del andre populære med hare, rype, rådyr, storfugl, and, gås ++. Men jeg legger og ved de mest pop av elg, hjort og reinsdyr.

I tillegg er mine 2 artikler med de beste elg og hjorteoppskrifter fornyet nå. Les mer her:

10 favoritter med hjort
10 favoritter med elg

Under her de mest pop andre oppskrifter. Ikke alle har bilde, men alle er næringsberegnet.


Annonse



Grillspyd med rådyr og paprika


Prøv også Grillspyd med rådyr og paprika.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

600 g rådyrkjøtt fra stek eller bog
1 gul paprika
1 grønn paprika

Marinade:
1 dl rapsolje
saft av 1/2 presset sitron
1 ss hakket løk
2 laurbærblad
2 ts oregano
1/2 ts salt
pepper fra kvern

Yoghurtsaus:
2 dl yoghurt naturell
1 ts brunt sukker
1 ss rapsolje
1 presset hvitløkfedd
2 ss hakket gressløk
salt
pepper

Avokadosaus:
2 avokadoer
saft av 1/2 sitron
1 bit purreløk, ca 1 dl
1 ts frisk estragon eller tørket
salt
pepper
1 dl rømme


Fint litt utpå høsten.


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i cm.store terninger. Bland marinaden og hell den over kjøttet. Marineres i romtemperatur i 2-3 timer.

Fjern kjernene i paprikaen og skjær i store terninger. Bland yoghurtmassen og sett den kaldt.

Skrell og fjern stenene i avokadoene og mos eller miks med sitronsaft, purreløk og krydder. Bland i rømme. Sett sausen til avkjøling.

Hell marinaden av kjøttet. Ta vare på litt til pensling.

Tre kjøttet vekselvis med gul og grønn paprika på grillspyd. Legg dem i en liten langpanne og sett ovnen på grillvarme. Grilles i 8-10 minutter. Vend og pensle med marinade et par ganger.

Kok ris eller naturris etter anvisning på pakken. Legg den ferdigkokte risen på et serveringsfat og legg spydene over. Server sausene og en salat til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 149,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Mortensgås 1


Prøv også Mortensgås 1.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 15.08.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1 gås
sitronsaft
salt
pepper

Fyll (stuffing):
4-5 epler i båter
250 g stenfrie svisker

Rødvinsaus:
1 sjalottløk
4 dl rødvin
4 dl stekesjy og kraft kokt på innmat
ca. 150 g smør
salt, pepper

Rødkål:
1/2 kg finsnittet kål
1 ss smør
2 epler
1 ss karve
2-3 dl vann
1/2 ts salt
ca. 1 ss eddik
ca. 1 ss sukker


Mortensgås er en velkent rett i Sverige som spises på mortensdag som er 11 movember


Fremgangsmåte

Tin fuglen, tørk og gni den inn med sitronsaft, salt og hvit pepper. Bind opp fuglen med bomullstråd, slik at lår og vinger holdes på plass. Stek fuglen ved 160 °C i ca. 1/2 time pr. kg. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det frem klar kjøttsaft, er gåsa ferdig. Pynt gåsefatet med epler og svisker. Server med rødkål, kokte poteter og varm saus. (sjysaus eller rødvinsaus)

Rødvinsaus:
Finahkk sjalottløk og fres den litt i gåsefett. Hell på rødvin og sjy/kraft og la det koke inn til det halve. Sil sausen og visp inn kaldt smør, litt om gangen, til en fyldig saus. Smak den til med salt og pepper.

Rødkål:
Finsnitt kålen og kok den sammen med smør, eplebåter, karve og vann til kålen er mør (ca. 1 time). Smak til med salt, edikk og sukker.

Svartsoppa:
Som en kuriositet tar vi med den skånske spesialiteten svartsoppa. Gåsevinger, hals og innmat brunes, gjerne sammen med noen kalveben. Hell over vann, kok det hele og skum kraften. Etter at kraften er slit, jevnes den med hvetemel. Kok opp og smak til med eddik og sukker. Kraftsuppen serveres med strimler av epler og svisker. Ønsker en ekte skånsk svartsoppa, tilsettes gåseblod, eventuelt svineblod. En smaker videre til med ingefær, kanel, nellik og allehånde. En dash rødvin eller madeira er heller ikke å forakte.

I Skåne spises Mortensgås gjerne med eplekake til dessert. Svarsoppa er så mektig at den ofte serveres dagen før.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 121,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Elgkarbonader 4


Prøv også Elgkarbonader 4.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 kg elgkjøtt, grovmalt
1 ts salt
2 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl vann
2 ss potetmel
1/4 ts malt pepper
3-4 knuste einebær



Fremgangsmåte

Rør sammen kjøtt og salt. Spe med fløte og vann. Rør inn potetmel og krydder og form farsen til pene kaker.

Stek elgkakene i pannen. Server med kokte poteter, grønnsaker, brun saus eller viltsaus og tyttebærsyltetøy.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 124,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 19,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Kremsuppe på storfugl eller rype.

Kremsuppe på storfugl eller rype


Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 09.07.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

Skrog og lår av 1-2 storfugler eller 4-5 ryper
1 gulrot, i biter
1 løk, i biter
1 liten knollselleri, i biter
2 ss meierismør
7 dl vann
2 dl seterrømme
3 dl kremfløte
40 g tørket sopp eller 200 g frisk
4 ss rosiner
Salt og pepper
Ca. 100 g brokkoli, i små buketter
2 vårløk
4 ss tyttebær



Fremgangsmåte

Nøysomhet er viktig i bruk av naturen ifølge Arne Brimi. Med en suppe som denne på ben av storfugl blir hele fuglen nyttet.

Hakk opp fugleskroget og brun det i smør sammen med gulrot, selleri og løk. Hell over vann til det dekker ben og grønnsaker. Kok kraften ca. 25 minutter.Skum ofte.
Sil til slutt kraften og tilsett rømme, fløte, tørket sopp ( evnt. frisk sopp tilsettes de siste 5 minuttene) og rosiner. La suppen småkoke i 30 minutter. Tilsett evnt. frisk sopp i biter, brokkoli, vårløk og la småkoke ca. 5 minutter. Rør inn tyttebær og smak til med salt og pepper.

(Oppskrift og bilde er fra Arne brimis bok: "Tid til overs-matfilosofi frå Vianvang"

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 118,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kanin i champignon


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.07.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog

Ingredienser

1 kanin rygg
250 g sjampinjonger
2 løk
3 fedd hvitløk
1 dl ketchup
2 dl vann
2 dl fløte
1 ts oregano
Timian og salt



Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i små stykker. Hakk løk og hvitløk. Rens sopp og skjær i store skiver. Surr alt lett brunt i en gryte. Ha i ketchup og vann. Smak til med krydder. La det småsurre under lokk i 45 minutter. Ha så i fløten sli at sausen jevner seg. Server med poteter og grønnsaker valgfrie.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fylte duer


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 21.04.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

4-8 duer, etter størrelse
salt
6-8 ss smør eller margarin
2 løk

Fyll:
hjerter og lever
4 skiver kokt skinke
4 ss smør
4 egg
4 skiver skorpefri loff
persillle
salt

Saus:
8 dl stekesjy
4 ts maizena mel
4 ss kaldt vann
salt
pepper



Fremgangsmåte

Vask og tørk duene. Gni dem med salt ut- og innvendig.

Hakk hjerter, lever og skinke fint. Bland det med smuldret loff, bløtt smør og eggeplommer. Vend inn stivvispede eggehviter. Smak til med salt. Tilsett persille.

Fordel fyllet i duene. Bind dem. Brun duene i smør eller margarin.

Demp varmen og hell på ganske lite vann. La duene surre under lokk til de er møre. Snu dem av og til. Steketid 30-45 minutter.

Ta duene opp og hold dem varme.

Kok gryten ut med vann eller kraft. Jevn sjyen med maisennamel rørt ut i vann. Smak sausen til med salt og pepper.

Server duene delt i to med sausen til. Salat og råstekte poteter er godt tilbehør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 135,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fasan med epler


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.04.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

1 stor fasan
4 ss smør eller fett
salt
pepper
50 g eskeost

Epleblanding:
4 ss smør
4 ss sukker
4 ss eplesaft
saft av 1/2 sitron
2-3 epler i skiver

Pynt:
Persille



Fremgangsmåte

Pass på at fuglen er velhengt, ellers vil den ikke bli mør ved steking.

Smelt smør eller fett og hell det over fuglen. Dryss på salt og pepper.

Legg eskeosten i biter inni fuglen. Osten vil gjøre den saftigere.

Sett fasanen i ovnen ved 220 C midt i ovnen og stek 1 time.

Epleblanding: Varm smør i en gryte og rør i sukkeret. La det bli gyllenbrunt. Tilsett eplesaft og sitronsaft.

Legg epleskivene i og vend dem av og til, til de er møre, men hele.

Legg fasanen på et fat og legg eplene rundt. Pynt med persille.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 165,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Villsvingryte


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 23.04.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

1,2 kg villsvin skåret i terninger på 3 x 3 cm
150 g røkt flesk i terninger
3 løk delt i kvarter
3 sjalottløk i skiver
5 fedd knust hvitløk
2 ss olivenolje
6 dl hvitvin
timian
kryddernellik
laurbærblad
skallet av 1 appelsin skåret i strimler
salt
nykvernet pepper



Fremgangsmåte

Bland kjøtt, røkt flesk, løk og hvitløk med vinen og la det trekke i minst 3-4 timer i en skål.

Hell av marinaden og ta vare på den. Varm oljen i en tykkbunnet kjele og brun kjøttet. Tilsett timian, kryddernellik, laurbærblad og appelsinskall. Bland alt godt og brun det et par minutter. Ha i marinaden og strø på salt og pepper. Rør godt. Skru ned varmen og la kjøttet småkoke ved svak varme i 3-4 timer. Ha i litt vann hvis sausen blir for tykk.

Server med ris eller pasta.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 107,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 20,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Rosastekt rypebryst med soppsaus


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 07.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

6 ryper
3 ss hvetemel
salt
hvit pepper
smør til bruning
3 dl vilt- eller rypekraft
3 dl kremfløte
200 g skogsopp eller sjampinjong
3 ss rips- eller rognebærgelé



Fremgangsmåte

Brekk rypene i to, slik at bryst og lår skilles. Skjær forsiktig fra brystfiletene. Skroget og lårene tas vare på til kraft eller andre tilberedninger.

vend brystfiletene i en blanding av hvetemel, salt og hvit pepper.

Kutt soppen i skiver eller båter og brun den pent.

Etterstek brystfiletene i stekeovn på 120 C i 8-10 minutter.

Imens kokes fløte og rømme sammen med kraft til sausen tykner litt. Ønsker du en litt tykkere saus, kan den jevnes med litt maisenna utrørt i kaldt vann. Når sausen er passe tykk, tilsettes soppen, og det hele smakes til med salt, pepper og rips- eller rognebærgelé.

La brystfiletene hvile noen minutter før du deler dem på skrå med en skarp kniv.

Server med kokte mandelpoteter, soppsaus og grønnsaker. Rosenkål, broccoli eller forsiktig kokte rotgrønnsaker passer godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 145,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 16,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fjellstuens viltgryte.

Fjellstuens viltgryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

500 g reinsdyrkjøtt,renskåret
2 ss meierismør
2 store løk
1 1/2 ts salt
1 ts pepper
1 ss sennep
1 1/2 ss kinesisk soya
3 dl buljong
2 ss hvetemel
2 dl crème fraîche eller seterrømme
5-6 skiver brunost
200 g sopp
2-3 ss kruspersille, finhakket



Fremgangsmåte

Bruk gjerne finnbiff til denne retten. Stek den slik som det står på pakken. Skrell og hakk løken, og brun den i stekepannen. Legg løk og kjøtt lagvis i gryten. Tilsett krydder, mel og buljong og la det trekke 15 - 20 minutter.

Tilsett rømme og brunost. Del soppen i skiver og tilsett den. Smak til sausen og dryss hakket persille over retten. Server kokte poteter og rosenkål eller en salat til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 114,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjortekarbonader.

Hjortekarbonader


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

400 g hjortekjøtt uten bein
200 g magert ferskt flesk
4 sjalottløk
4 ss hvetemel
2 ss brødrasp
3 egg
salt
pepper
muskat
nellik
2 dl fløte
smør
4-5 dl buljong eller rødvin


Karbonader av hjort eller elg er noe vi har prøvd flere ganger. I år fikk vi bare noen få kg med hjortekjøtt men litt mer elg. Her er en oppskrift for hjort, men skal fungere med elg også. Vi tok bilder på litt salat, men spiste med brun saus, brokkoli og ris!


Fremgangsmåte

Mal kjøttet en gang på kjøttkvern sammen med flesk, løk, mel og rasp. Rør kjøttdeigen med salt og tilsett egg, resten av krydderne og fløten. Rør deigen godt, tilsett vann, litt om gangen til konsistensen er passe.

Brun rikelig med smør i pannen. Form karbonadene med skje og stek dem i 3-5 minutter på hver side over jevn varme. Kok ut pannen med buljong eller rødvin til sjy.

Server hjortekarbonadene med sjy, poteter og sesongens grønnsaker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 149,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Bevergryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

1 kg renskåret beverkjøtt
200 g bacon
1 stor løk
100 g sjampinjong eller skogsopp
2 gulrøtter
1 liten purre
litt timian
1 liter kraft, eller vann og buljongpulver
1/2 sitron
1 dl fløte
60 g hvetemel
60 g smør
salt
pepper
1 bunt persille



Fremgangsmåte

Del beverkjøttet i litt store terninger. Kutt bacon i små terninger, løk i båter, purre og gulrøtter i skiver. Ha baconet i en gryte og brun det i smør. Fortsett med å brune beverkjøttet.

Dryss over hvetemel og rør godt i gryta. Tilsett vann eller kraft sammen med saft fra sitron. Rør i gryta til det koker. Sett på lokk og kok forsiktig i ca 1 time.

Ha så i grønnsakene, timian og finhakket persille. Fortsett å koke til kjøtt og grønnsaker er møre. Rør inn fløte til slutt.

Server retten direkte fra gryta, gjerne med godt brød og kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Harefilet med soppstuing og greske poteter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

4 harefileter
margarin til steking
2 ss finhakket løk
1 bunt persille
salt
pepper
soppstuing (se egen oppskrift)
greske poteter (se egen oppskrift)



Fremgangsmåte

Renskjær filetene for sener og hinner. Strø på salt og pepper og brun kort på nokså sterk varme i panne. Sett pannen til side og legg over lokk. La stå slik noen minutter før du tar filetene ut og pakker dem løst inn i aluminiumsfolie.

Fres løk og persille i samme panne som filetene ble stekt i. Ta ut harefiletene og skjær disse i passe skiver.

Legg på tallerken med løk og persille, soppstuing, rørte tyttebær eller rognebærgelé samt greske poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 24,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3243
Norsk mat.Sommermat.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.