Fotograf:Norsk Tradisjonsmat Julekål er en velsmakende suppe av kraft og medisterboller, som det var god, gammel skikk å koke i bygda den tiden man ennå hadde tradisjonell førjulsslakting.
Julekål er grei førjulsservering og god som nattmat i juleselskaper.
Kok en god kraft, gjerne på storfekjøtt og evt ribbe.
Medisterbollene formes ved å ha farsen i en pose det klippes passe stort hull i. Hold posen over en kjele med kraft, press ut passe mengde farse og snitt med kniv. La bollene trekke litt før de tas opp og avkjøles. Dette kan gjøres i god tid på forhånd (eventuelt fryses).
Kraft og finsnitta kål kokes i ca 15 min. Ha i medisterbollene, suppa smakes til med ingefær, salt og eventuelt pepper. Den skal ha god smak.
Serveres med persilledryss og flatbrød. Det smaker med noe i stort og lite glass til denne suppa her.
Buskerud
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Anne-Stine Bergan i Søndre Modum Bygdekvinnelag. Hun skriver:
"Julekål har nok vært vanlig i Modum i mange år. Jeg kan lite om opprinnelsen til denne suppa, men vi har laget vår egen tradisjon. Vi i Søndre Modum Bygdekvinnelag har vårt tradisjonelle julemøte andre onsdagen i desember og da serveres denne suppa. Møtet blir holdt hos min mor som koker suppa og baker godt, grovt flatbrød til. Vi er også noen par her på Simostranda som har nissefest i desember hvert år, og selvfølgelig serveres det julekål. I år er det 23. gangen vi møtes utkledd som nisser og nyter god suppe som har blitt vår tradisjonsmat."
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Norsk Tradisjonsmat
(Intern: 33489)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Suppe Land:
Norge Fylke:
Buskerud
Nasjonal/tradisjonsrett Innlagt dato:2017-12-13
Oppdatert dato:2017-12-13