1 kalkun med innmat
salt og pepper
løk
epler
smeltet smør
Fremgangsmåte:
Skyll og tørk den tinte kalkunen godt både inni og utenpå.
Gni litt salt og pepper på innsiden.
Fyll buken 3/4 full med oppskårne løk og epler. Surr igjen med hyssing.
Bind opp vingene mot halsen. Før de bak på ryggen mot halsen og surr en hyssing rundt.
Knytt benene i sammen med hyssing.
Pensle kalkunen med smeltet smør med salt og pepper i.
Legg den på rist over eller direkte i langpannen. Ha litt vann i og drypp under stekingen.
Bruk 160 grader og beregn ca 40-45 minutter pr kg.
Stikk på innsiden av låret for å se om den er stekt.
Innmaten kan hakkes opp og brunes i pannen, og kokes kraft på. Siles sammen med sjyen fra stekingen til grunnlag for saus.
Oppskjæring:
La fuglen hvile minst 20 minutter før oppskjæring.
Skjær filetene løs fra brystbenet, og del de i 0,5 cm tykke skiver. Legges evt tilbake hvis fuglen skal serveres hel.
Lårene benes ut og deles opp.
Saus
4 dl kraft
3 ss hvetemel
2 dl fløte
salt og pepper
Kok opp kraften og tilsett mel i litt vann.
La det småkoke i ca 5 minutter og tilsett fløte. Smak til med salt og pepper.
Kalkun serveres varm med saus, rosenkål, blomkål, epler, druer, svisker. Ris eller poteter. Evt potetsalat.
Kan og serveres kald for eksempel med waldorfsalat.