Hvitvin

Fakta om hvitvin.

Hvitvin er en svakvin laget av lyse druer. Den produseres i mange land men kommer nok litt i skyggen av rødvin.
I Europa er Tyskland og Frankrike kjent for sine hvitviner, og mange har i sin ungdom prøvd seg på Blue Nun ol fra Tyskland.

Typer

Det er mange typer hvitvin basert på sødme, lagring og produksjonssted. Hvitvin blir som rødvin ofte bestemt ut etter druetype. Typer er: Musserende, Chardonnay, Chenin Blanc, Søte desertviner, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon, Viognier mm. Dette er enorme tema som jeg ikke skal komme inn på nå.
På sikt vil jeg komme opp med en vinguide og vinsider, så bare følg med.

Vin til mat

Det er vel kjent at man skal ha hvitvin til fisk, skalldyr og en del "lyse/lette" retter. Men rødvin passer utmerket til juletorsken.
Men er du i tvil så sjekk opp denne siden med informasjon om mat til vin: Vinanbefalinger.

Enkle retningslinjer ved servering av vin:

  • Kjøp vinen i god tid før servering. Transport og uro får gjerne bunnfall til å virvles opp.
  • Skal den ligge en stund så lagre den kaldt. Mørkt, liggende og 8-12 grader.
  • Hvis det er bunnfall i flasken så sett flasken opp dagen før og så hell den over i karaffel rett før servering.
  • Hvitvin serveres ved 10-12 grader mens rødvin skal være 17-19 grader eller ett par grader kaldere enn omgivelsene. En kald rødvin smaker ingenting!
  • Yngre og kraftige rødviner kan gjerne luftes før servering. Gjøres med å helle vinen over i karaffel og tilbake igjen. Kan og luftes i glasset med å svinge den rundt.
  • Fyll glassene halvt opp. 1 helflaske rekker til 6-8 glass.
  • Og husk å drikke vinen under måltidet med velbehag og ikke styrte ned når du er ferdig med maten, da er det ingen vits i hele vinen.
  • En riktig tilpasset vin skal utfylle smaken av maten. Hør gjerne på Polet om typer til forskjellig mat. Noe mat passer ikke noe særlig til vin, bla grønnsaker, egg, veldig salt mat. Prøv gjerne å kjøpe vin fra det landet maten kommer fra. Feks italiensk til pasta.
  • Se gjerne an gjester og årstid ved valg av vin.
  • Ikke server for mye sterke drinker før maten.
  • Server vin i riktig rekkefølge. Hvit før rød. Tørr før søt. Enkle før store osv.
  • Det skal alltid serveres mineralvann eller vanlig vann ved siden av rødvin.
  • Ha alltid en skikkelig korketrekker for hånden.

Bruksområde.

Sauser, marinader og som drikke.





Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Vintoddy til påske.Vintoddy til påske.
Denne retten har 132,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lillet Vive.Lillet Vive.
Denne retten har 62,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lillet Rosé Tonic.Lillet Rosé Tonic.
Denne retten har 59,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Het sommer.Het sommer.
Denne retten har 63,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hvit gløgg 4.Hvit gløgg 4.
Denne retten har 134,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Reverse Vesper.Reverse Vesper.
Denne retten har 165,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 28,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Blåbærgranité.Blåbærgranité.
Denne retten har 50,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hvit gløgg 5.Hvit gløgg 5.
Denne retten har 133,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







De mest populære oppskriftene

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Jordbærbowle4.559.28.30.20.1
Eksotisk vinbowle 24.563.730.30.1
Blåbærgranité4.5Oppskriften har bilde50.47.71.80
Perlende hvitvinsbowle4.377.93.10.30.2
Hvitvinssaus med variasjon3.7122.21.80.810.8
Limebowle3.537.21.40.10
Hvitvinspritzer337.43.20.20
Mandarino327.25.80.60.1
Den hvite hesten342.28.10.20
Høstglød327.26.20.40.1
Pineapple Cooler3536.30.20
Hvitvinsgelé med vaniljesaus og frisk frukt391.71221.4
Passion Wine Cooler3131.928.60.10
Kiwi Wine Cooler3130.428.20.10
Vintoddy til påske3Oppskriften har bilde132.219.60.20.1
Lillet Vive3Oppskriften har bilde62.77.600
Lillet Rosé Tonic3Oppskriften har bilde59.97.20.10
Reverse Vesper3Oppskriften har bilde165.23.20.10
Dagens334.60.300
Midori spritzer375.3900
Melon bowle347.67.20.20
Hvitt hav bowle346.78.80.10
Hvit hest bowle363.88.10.20
Eksotisk vinbowle364.23.40.30.1
Sprudlende hvitvinsbowle376.92.80.30.2
Varm sambucus3101.59.20.20.1
Hvit gløgg394.99.80.20
Annerledes gløgg3170.410.42.37.7
Gylden gløgg3104.310.60.30.1
Hvit Gløgg 2399.611.60.20.1
Hvit gløgg 33126.613.30.30.1
Hvit gløgg 43Oppskriften har bilde134.814.20.20
Het sommer3Oppskriften har bilde63.79.60.30.1
Hvit gløgg 53Oppskriften har bilde133.815.30.30.1
Hvit Sangria369.82.60.20
Tørsteslukkeren350.35.40.30.9
Ølbowle med jordbær365.44.30.20
Spritzer fra Australia355.20.80.20
Sauternes367.83.40.20
Spritzer341.60.40.10
Hvitvinsmarinade3445.81.80.945
Appelsinbowle3733.70.30
Hvitvinspunsj3120.210.10.20
Ferskener i hvitvin (Pesche in vino bianco)363.92.20.30
Appelsin- og Grapefruktsaus3172.93.61.115.2
Bercysaus3171.24.91.612.6
Hvitvinsaus3115.63.62.19.1
Vin- og Peppersaus3119.31.20.69.4
Hvitvinsgelé387.810.710
Vinkandel381.98.41.22
Kir 2376.81.30.10
Kir 3394.74.20.10
Grønn bowle2.566.680.10
Bikini2317.700
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)







Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.