Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Fine gjærdeiger oppskrift med næringsinnhold, allergener, og pris.

Fine gjærdeiger



Fine gjærdeiger oppskrift.
Fotograf: Regal
fremgangsmåte for fin gjærdeig fra regal. Disse deigene blir brukt til loff, bagetter, rundstykker ol.

Fine gjærdeiger er deiger som hovedsakelig består av hvetemel, salt og fett, og er typisk hevet ved hjelp av gjær. Grunndeigen er velegnet til bakverk som franskbrød (loff), rundstykker, horn og bagetter. Alle gjærdeiger skiller seg fra andre deiger pga. utviklingen av gluten fra hvetemelet i forbindelse med tilsetning av væske og etterfølgende elting av deigen.


Oppskriften inneholder 219 Kalorier, 40 g Karbo, 7 g Protein og 3 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener Gluten, Spor-av-melk, Spor-av-soya,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Fine gjærdeiger er: Vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar


Annonse



Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 1 porsjoner
1kgRegal Siktet hvetemel
1pakkeferskgjær (eller 1 pk tørrgjær)
30grolje eller margarin
15grsalt
6dlvann




Kalorier og næringsinnhold i Fine gjærdeiger med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier219.233 715.951 857.97Kcal
Protein7.33124.2462.12gram
Karbohydrat40.42685.12342.56gram
Kostfiber2.1937.1218.56gram
Fett2.6544.9222.46gram
Mettet fett0.8213.906.95gram
Salt0.9115.447.72gram
Pris på oppskriftenKr 0.79Kr 13.39Kr 6.70.-
Hele oppskriften veier1 695 totalt1 695 pr porsj848 pr stk gram

Fremgangsmåte:

1 porsjon gir ca 2 brød

Denne grunndeigen kan utvides med andre råvarer, som olje, sirup, maltekstrakt, urter, krydder, melk, surmelk etc

For å få en fin stor størrelse på bakverket er vi derfor avhengig av kraftig nok elting. Det kan være lurt å veie råvarene, volumoppveiing gir større sjanser for svingninger i mengdene. "Små" ingredienser som salt og olje spiller stor rolle både når det gjelder bakeresultatet og smak. Se ellers tabeller som viser sammenhengen mellom volum og vekt. For å unngå smuling, og for å få et saftig bakverk, er det viktig å ikke lage for stiv deig. Det er viktig at bakingen tar den tiden den skal, og at deigen ikke er for varm.

Fremgangsmåten kan inndeles i følgende trinn:

1. Elting av deigen
Hold igjen litt vann når du elter og følg med, for å få en fin og smidig deig må du antageligvis ha i alt, eller kanskje også litt mer. Deigen kan også justeres med mel. For søte hvetedeiger er det viktig å ikke ha for mye mel i, så bollene ikke blir små og harde.
Bruk lunkent vann eller slik at det føles litt kaldere enn det. Vanntemperaturen avhenger veldig av hvordan eltemaskin som brukes eller om man knar for hånd. Jo hardere elting, jo kaldere vann, deigen blir varmere av intensiv elting. Bruk litt varmere væske i veldig fete og søte deiger. Elt godt! Hvis det brukes kjøkkenmaskin, begynn å blande på sakte fart. Så fort deigen har samlet seg, gå over på høyere hastighet.
Deigen er ferdig når den er smidig og glatt, og ikke ryker for lett. Bakere pleier å si at optimal deigtemperatur er på ca. 27-28 °C. Et steketermometer el. l. kan brukes til å måle temperaturen i deigen etter eltingen.

2. Liggetid / hviletid
La deigen hvile i ca. 1/2 - 1 time eller til ca.1,5-2 ganger opprinnelig størrelse på et lunt sted godt tildekket. La deigen få tid! Hvis det brukes mindre gjær og lavere temperatur på deigen, må hviletiden forlenges. Slik får man også et saftigere og mer smakfullt bakverk. Kalde deiger med lite gjær kan gjerne la ligge over natten.

3. Forming av deigemnene
Deigen deles opp i de emnene man ønsker og arbeides godt til runde emner som settes av på plater hvis det er rundstykker, boller eller runde brød. Hvis det skal lages lange brød må emnene nå slappe av tildekket i ca. 5 minutter på bakebordet. Emnene slås så ned til runde "halvflate" emner som brettes og rulles sammen til brød. Brødene settes på smurte plater eller i smurte former med "sømmen" etter sammenrullingen ned.

4. Heving
La emnene heve seg i ca. 45-60 minutter, tiden avhenger her av både deigtemperatur og av temperaturen i omgivelsene. Deigemnene kan gjerne settes på en rist på vasken med varmt vann under så de får litt fuktighet og varme. Dekk til og bruk eventuelt en spruteflaske med rent vann for å holde overflaten fuktig.

5. Steking
Søte deiger stekes på ca. 220 °C fra start til mål, boller er ferdig etter ca. 10 minutter, julekaker og lignende tar kanskje opp mot 20 – 25 minutter.

For annen type gjærbakst gjelder:
Før bakverket settes inn i ovnen kan man strø med frø (valmue, sesam, solsikke, gresskarkjerner etc.), eller eventuelt snitte forsiktig med en skarp kniv. Pass på at emnene er fuktige på overflaten. For å få en blank og sprø skorpe kan man sette inn en varmefast bolle med varmt vann i bunnen av ovnen. Pass på å ta den ut i god tid før stekingen er ferdig. Hvis man derimot vil ha et mer ”rustikt” utseende brød, så snitt godt med en skarp kniv uten bruk av vann i ovnen.

Start stekingen på ca. 250 °C og sett temperaturen ned til ca. 210-200 °C når bakverket er satt inn. Generelt gjelder: fint bakverk høy temperatur, og grove ting lavere temperatur. Småvarer som rundstykker og lignende er ferdig etter ca. 15 minutter, mens brød er ferdig etter 25-60 minutter, avhengig av ovn og grovhet. Kakk litt forsiktig under de ferdige bakervarene og hør en hul lyd.

Temperaturene må sees på som veiledende, alle ovner er forskjellige.

6. Avkjøling
Avkjøl ferdig stekte bakervarer på rist og godt atskilt.

Har du prøvd oppskriften? Sett karakter

1 2 3 4 5 6



Mer info

Forfatter:
Kilde: Regal
(Intern: 35456)
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori: Brød
Innlagt dato:2020-11-05
Oppdatert dato:2020-11-05
Lesere: 329 totalt.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Injera.Injera.
Denne retten har 162,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Scones med hvetekli.Scones med hvetekli.
Denne retten har 258,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 16,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Focaccia 2.Focaccia 2.
Denne retten har 209,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,15.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bondens hverdagsbrød.Bondens hverdagsbrød.
Denne retten har 212,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,59.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Formloff 2.Formloff 2.
Denne retten har 238,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Øllebrød 5.Øllebrød 5.
Denne retten har 204,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julebrød.Julebrød.
Denne retten har 297,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rosmarinbrød 3.Rosmarinbrød 3.
Denne retten har 223,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tyttebærtvinner.Tyttebærtvinner.
Denne retten har 228,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Croissants 2.Croissants 2.
Denne retten har 269,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Smørloff.Smørloff.
Denne retten har 261,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skolelunsjbrød.Skolelunsjbrød.
Denne retten har 235,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rødvinsbrød 2.Rødvinsbrød 2.
Denne retten har 359,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sami Láibi.Sami Láibi.
Denne retten har 142,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grovt superbrød.Grovt superbrød.
Denne retten har 138,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.