Fotograf:Mari Svenningsen Bli din egen pølsemaker! Her får du oppskrift på hjemmelagde pølser. Se under oppskriften for råd om røyking, diverse krydder m.m.
1. Bland alle ingrediensene godt. Finn frem ca 3 meter svinetarm (30 mm).
2. Fyll svinetarmene med pølsefarsen. Lag knuter på tarmen eller snurr rundt underveis.
3. Stikk små hull i pølsene med en gaffel før du steker dem.
4. Pølsene stekes i ca 15 minutter.
Røyking
For å røyke pølser er det letteste å bruke en ABU-røk eller lignende. Den får man kjøpt i sports- eller villmarksforretninger sammen med flis til røykinga.
Legg pølsene ned i "kassa" med litt avstand i mellom pølsene (ligger de inntil hverandre får du ikke røyk rundt hele pølsa), og følg bruksanvisningen fra produsenten. Normalt er 15-20 minutter nok til slike pølser, og de blir nesten kokt samtidig pga. den høye temperaturen under røykingen.
(Noen har også laget egne "kammer" med tilførsel av røyk gjennom et rør eller direkte under det som skal røykes.)
Kjøtt
Dersom du vil kverne svinekjøttet selv, sørg for at du har en blanding av magert og fett svinekjøtt. Du kan kverne med vanlig kjøttkvern eller foodprocessor.
Alternativt kan man bruke kjøttdeig (storfekjøtt) sammen med svinekjøttet (medisterdeig) f.eks. halvparten av hver og man får en noe kraftigere og mer kompakt pølse. Man kan også lage pølser med lammekjøtt. En blanding av lammekjøtt og storfekjøtt kan gi mange muligheter.
Krydder
Du kan også bruke dine favorittkrydder for å sette din egen smak med f.eks. karve, urter, hvitløk og/ eller rosiner. Her er det bare å prøve seg frem.
Tarmer/ pølseskinn
Det finnes også andre tykkelser på tarmene, men jo tynnere de er (wienertarm = 20 mm) jo mer skjøre blir de og vanskeligere er de å jobbe med (sprekker).
Spekk/ fett
Det finnes ingen god erstatning for svinespekk. Fett fra lam eller storfe har en sterk smak, som de færreste liker.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Matprat.no
(Intern: 29579)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori:
Røkt/gravet/saltet Land:
Ukjent-opprinnelse Innlagt dato:2012-07-25
Oppdatert dato:2012-07-25