Fotograf:
Melk.no
Lussekatter er en like viktig del av Luciadagen den 13. desember som skikken med ei hvitkledd jente med lyskrans på hodet som leder an foran andre hvitkledde barn med lys. Dette er en skikk vi har adoptert fra Sverige.
Mange skoler og barnehager feirer denne dagen hvor de deler ut lussekatter. Det som skiller lussekattene fra annen gjærbakst, er den gulaktige fargen og den velkjente S-fasongen.
Det er krydderet safran som får frem gulfargen. Dette er et av verdens mest eksklusive krydder fordi det kreves minst 70 000 safrankrokuser som må plukkes og renses for hånd. Gurkemeie er et godt alternativ hvis du ikke får tak i safran til lussekattene. Oppskriften inneholder
295 Kalorier,
45 g Karbo,
8 g Protein og
9 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener
Egg, Gluten, Melk,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.
Lussekatter 7 er:
Vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar
Oppskriften har fått 3 poeng fra 1 lesere
Lesere:
6206 totalt.
Annonse
Ingredienser
Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Kalorier og næringsinnhold i Lussekatter 7 med ingrediensene over!
Navn | Verdi pr 100 g | Verdi pr porsjon | Verdi pr stykke | Enhet |
---|
Kalorier | 295.36 | 5 701.57 | 190.05 | Kcal |
Protein | 7.97 | 153.85 | 5.13 | gram |
Karbohydrat | 45.00 | 868.67 | 28.96 | gram |
Kostfiber | 2.77 | 53.47 | 1.78 | gram |
Fett | 8.66 | 167.17 | 5.57 | gram |
Mettet fett | 4.89 | 94.40 | 3.15 | gram |
Salt | 0.31 | 6.03 | 0.20 | gram |
Pris på oppskriften | Kr 6.23 | Kr 120.26 | Kr 4.01 | .- |
Hele oppskriften veier | 1 930 totalt | 1 930 pr porsj | 64 pr stk | gram |
Energiprosent fra karbo | 60,94 % | Ikke lavkarbo | Hva betyr dette? |
Fremgangsmåte:
1 porsjon gir ca 30
lussekatter
1 porsjon gir ca 30 lussekatter.
Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken. Tilsett resten av væsken, egget, safranen (gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.
Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
Form deigen til lussekatter, og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast eller klede i ca 15 - 20 minutter. Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gyllen.
I stekeovnen ved 225 °C i 8 - 10 minutter. På varmluft 200 °C i 8 - 10 minutter.
Trill tynne pølser og form dem som en S, en Lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
Trill fem pølser og rull dem sammen, plasser dem med en i midten og fire boller pent fordelt rundt den, med en rosin midt i hver - en Gullvogn.
Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende - Prestens hår (pasjfasong).
Kirkeport lager du ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin. Lilje er en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Melk.no
(Intern: 27050)
Tilberedningstid:
60 min
Oppskriften er
middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Småkaker
Land:
Ukjent-opprinnelse
Innlagt dato:2010-05-12
Oppdatert dato:2010-05-12
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Prøv en lignende oppskrift