Lyst surdeigsbrød med tranebær. appelsin og kardemomme



Lyst surdeigsbrød med tranebær, appelsin og kardemomme oppskrift.
Fotograf: Hege Ynn Jødal
Dette er et nydelig påskebrød med tranebær og andre spennende ingredienser med mye smak! Kardemommens varme, appelsinens sødme og tranebærenes skjønne farge i brødet skaper en varm følelse av vår, men kan nytes uansett årstid og anledning.

Oppskriften inneholder 221 Kalorier, 45 g Karbo, 6 g Protein og 1 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener Gluten,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Lyst surdeigsbrød med tranebær, appelsin og kardemomme er: Vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar

Oppskriften har fått 3 poeng fra 1 lesere
Lesere: 1132 totalt.

Annonse



Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 1 porsjoner
200grtørkede tranebær
500grhvetemel
1tskardemomme
1stkappelsin, skallet
200grsurdeigsstarter
3dllunkent vann
1tssalt




Kalorier og næringsinnhold i Lyst surdeigsbrød med tranebær. appelsin og kardemomme med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier221.482 745.24Kcal
Protein5.9173.25gram
Karbohydrat45.23560.63gram
Kostfiber4.1451.32gram
Fett0.9611.90gram
Mettet fett0.101.24gram
Salt0.566.90gram
Pris på oppskriftenKr 4.97Kr 61.60Kr .-
Hele oppskriften veier1 240 totalt1 240 pr porsj pr stk gram
Energiprosent fra karbo81,68 %Ikke lavkarboHva betyr dette?

Fremgangsmåte:

Kok vann og hell over tranebærene, slik at de trekker til seg fuktighet. Dermed unngår du at bærene trekker til seg fuktigheten fra brøddeigen. Slik vil du oppnå et saftigere resultat.

Om man ikke har en surdeigsstarter tilgjengelig, kan man gjerne erstatte dette med gjær, og erstatte det lunkne vannet med kaldt vann. Ellers følger man oppskriften som normalt.

Bland hvetemel, kardemomme, appelsinskall, surdeigsstarter og vann i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert hvis du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes saltet. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.

Dekk bakebollen med et klede og la deigen heve til den har doblet seg i størrelse. Hevetiden avhenger av temperatur og kvalitet på surdeigen din.

Ta deigen ut på lett melet bakebord. Vær forsiktig med mengden mel som brukes her, da deigen lett trekker det til seg og dermed mister fuktighet. Hell vannet av tranebærene, og kna dem forsiktig inn i deigen.

Deigen kan heves i hvilken form man skulle ønske: en skål, en kurv, en brødform. Bruk det du har tilgjengelig. Ha godt med mel i formen før du har deigen oppi.

Form brødet ut fra den valgte formen, og la det ligge slik på benken i 30 minutter. Sørg for å gi deigen en stram og fin overflate, slik at brødet bygger styrke til å holde denne formen. Etter 30 minutter gjentar du formingsprosessen, og plasserer brødet med oversiden pekende ned i godt melet form.

Dekk formen med plast slik at deigen ikke tørker ut. Plasser den i kjøleskapet og la deigen heve der over natten.

Neste dag, når på døgnet du måtte ønske, stekes brødet. Forvarm ovnen til 230 °C. Plasser en støpejernsgryte med lokket på midt i ovnen. La denne forvarmes sammen med ovnen i cirka en halv time.

Brødet kan også stekes i vanlig brødform. Da behøver man kun forvarme ovnen som vanlig, og la brødet steke ut tiden på 210 °C, til det har en fin og gyllen farge. Snitt det gjerne før steking også!

Ta gryten ut av ovnen etter forvarmingen og vend brødet ut av formen din og ned i gryten. Bruk enten bakepapir under brødet, eller dryss noe mel i bunnen, for å sikre at brødet ikke sitter fast i bunnen etter steking. Snitt brødet med en skarp kniv før lokket settes på gryta igjen. Gryta settes i ovnen.

Stek brødet med lokk midt i ovnen ved 230 °C. Ta av lokket etter 25 minutter og senk varmen til 210 °C. Stek brødet videre i 20 minutter, til det har fått en dyp gyllen farge. Avkjøl brødet på rist.

Nyt brødet som du måtte ønske. Om det skulle være i solveggen eller rundt et hyggelig dekket påskebord.


Oppskriften er laget av Ulrikke Jacobsen som var en av finalistene i brød og korn sin påskebrødkonkurranse i 2020.

Har du prøvd oppskriften? Sett karakter

1 2 3 4 5 6



Mer info

Forfatter:
Kilde: Brodogkorn.no
(Intern: 36310)
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori: Brød
Innlagt dato:2022-03-27
Oppdatert dato:2022-03-27


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Torils grovbrød med poteter.Torils grovbrød med poteter.
Denne retten har 156,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 27,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Piknikhorn med skinke.Piknikhorn med skinke.
Denne retten har 260,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,92.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brød med tørket frukt og nøtter.Brød med tørket frukt og nøtter.
Denne retten har 242,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kongeloff.Kongeloff.
Denne retten har 267,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Påskeharebrød med gulrot og honning.Påskeharebrød med gulrot og honning.
Denne retten har 260,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Valnøttbrød for brødbakemaskin.Valnøttbrød for brødbakemaskin.
Denne retten har 239,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,68.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Focaccia brød.Focaccia brød.
Denne retten har 196,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Svenske runde knekkebrød.Svenske runde knekkebrød.
Denne retten har 139,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Scones med vaniljekrem og marinerte jordbær.Scones med vaniljekrem og marinerte jordbær.
Denne retten har 215,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grove scones 1.Grove scones 1.
Denne retten har 203,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Surdeigsbrød med gresskar.Surdeigsbrød med gresskar.
Denne retten har 190,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,37.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Påskebrød med dekor.Påskebrød med dekor.
Denne retten har 234,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Focaccia 6.Focaccia 6.
Denne retten har 293,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chilibrød.Chilibrød.
Denne retten har 230,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Knekkebrød med spisskummen.Knekkebrød med spisskummen.
Denne retten har 234,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.