Rabarbraen vaskes, men skallet fjernes ikke (på grunn av fargen). Kuttes i små biter, og has i en kjele sammen med sukker, saften og det finkuttede skallet av en sitron. La det stå natten over.
Røres godt sammen, ingefær has i og det hele kokes i cirka 1,5 time til passe konsistens. Rør om av og til, særlig mot slutten av koketiden. Has på rene, varme glass.
Marmeladen har lang holdbarhet.
Rettens opphav
Denne oppskriften er sendt inn av Trine Sjøvold, fra Bærum. Hun skriver:
"Min bestemor, Tordis Sjøvold (født Hansen) var født i Stokke i Vestfold i 1884. Hennes mor ble tidlig enke med tre små barn og bestemor vokste opp i enkle kår. Etter konfirmasjonen arbeidet hun noen år ”i huset” hos en velstående familie i Sandefjord. Der lærte hun å lage mat! Denne oppskriften kommer derfra.
Jeg lærte den av bestemor da jeg var rundt 10 år. Bestemor mente den var enkel å huske – det er bare å ta én av hver. Som barn fikk jeg marmeladen servert på Kapteinkjeks som er helt nøytral i smaken. Som voksen har jeg oppdaget at den egner seg ypperlig på ost. Å ha både ost og marmelade på en kjeks ville være utenkelig for bestemor!
Bestemor brukte en bit tørket ingefær. Fersk ingefær var ikke å få i hennes tid. Jeg bruker en god bit fersk ingefær som jeg kutter i biter.
Til marmeladen brukte man ikke de første, spede rabarbrastilkene, de ble til rabarbrasuppe og kompott. De større og grovere stilkene som kommer utover sommeren trenger lengre koketid, men har en sterkere smak."
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Norsk Tradisjonsmat
(Intern: 34051)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er enkel å tilberede
Kategori:
Syltetøy/gele Land:
Norge Fylke:
Vestfold
Nasjonal/tradisjonsrett Innlagt dato:2018-06-18
Oppdatert dato:2018-06-18