Grynpølse fra Hedmark inneholder
372 Kalorier,
14 g Karbo,
13 g Protein og
29 g Fett pr 100 gr
Grynpølse fra Hedmark har beregnet å ha følgende allergener
Gluten,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.
Grynpølse fra Hedmark er:
Ikke vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar
Oppskriften har fått 5,6 poeng fra 9 lesere
Lesere:
18911 totalt.
Annonse
Ingredienser
Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Næringsdeklarasjon for Grynpølse fra Hedmark!
Navn | Verdi pr 100 g | Verdi pr porsjon | Enhet |
---|
Kalorier | 371.61 | 3 534.75 | Kcal |
Protein | 12.53 | 119.19 | gram |
Karbohydrat | 13.76 | 130.89 | gram |
Kostfiber | 2.32 | 22.07 | gram |
Fett | 29.09 | 276.70 | gram |
Mettet fett | 10.92 | 103.87 | gram |
Salt | 0.23 | 2.16 | gram |
Pris på oppskriften | Kr 9.73 | Kr 92.55 | Kroner |
Hele oppskriften veier | 951 | gr totalt | gram |
Energiprosent fra karbo | 14,81 % | Lavkarbo | Hva betyr dette? |
Fremgangsmåte:
Bygg-gryn og fleskesvor, knoke og saltkjøtt vannes ut, hver for seg, natten over. Kokes i så mye vann at gryn og det øvrige er godt dekket, alt kokes altså sammen i samme kjele.
Når kjøtt, flesk og svor er kokt, skjæres det i små biter, eller males på kjøttkvern. Mange plukker ut svoren når den er kokt, andre maler den med.
Etter maling/oppskjæring tas dette tilbake i kokekaret sammen med gryna. Koketid på denne retten er 3-4 timer.
Tilslutt smakes grynpølsa til med pepper, løk eller purre og eventuelt salt. Bruk rikelig med gressløk/løk/purre, - det smaker godt.
Knoke av sau gir ekstra god smak. Serveres med potete og flatbrød til.
Vanlige variasjoner er blant annet å skjære opp rå poteter og koke dem med i ”pølsa”, andre tilsetter selleri og andre grønnsaker.
Ved siden av grynpølsa er det mange som serverer sprøstekt flesk. Ikke alle serverer poteter til, selv om de heller ikke har poteter i ”pølsa”, men da er det gjerne litt kjøtt og mye gryn i retten.
Grynpølsa er en vanlig frokostrett mange steder, andre bruker den til middagsrett. Retten er særlig vanlig i Solør og på bygdene langs Mjøsa.
Oppskriften er hentet fra: Hårdaskost og hærdasmat: gamle matretter fra Hedmark.
Utgitt 1980 av Hedmark Bygdekvinnelag
Gjengitt med tillatelse fra Hedmark Bygdekvinnelag
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Hedmark Bygdekvinnelag
(Intern: 18044)
Kategori:
Kokt/dampet
Land:
Norge
Fylke:
Hedmark
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2004-06-13
Oppdatert dato:2004-06-13
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Prøv en lignende oppskrift