Fotograf:Matprat.no Lam kleftiko er en av de mest kjente matrettene fra Hellas, og betyr rett og slett «stjålet lam». Vi har byttet ut lam med kjelår, og understreker at det absolutt ikke må være stjålet for å smake fantastisk.
Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Næringsdeklarasjon for Kje kleftiko!
Navn
Verdi pr 100 g
Verdi pr porsjon
Enhet
Kalorier
87.86
1 117.14
Kcal
Protein
11.17
142.03
gram
Karbohydrat
3.75
47.68
gram
Kostfiber
0.78
9.92
gram
Fett
2.67
33.95
gram
Mettet fett
0.89
11.32
gram
Alkohol
0.37 %
Salt
0.45
5.69
gram
Pris på oppskriften
Kr 9.62
Kr 122.32
Kroner
Hele oppskriften veier
5 086
gr totalt
gram
Fremgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 180 °C. Skjær poteter, løk, paprika og tomater i grove biter. Legg i en langpanne. Del kjøttet i store biter og gni det inn med sitronsaft og olivenolje. Plasser det i langpannen sammen med poteter og grønnsaker. Krydre alt med salt, pepper og oregano.
Hell i hvitvin eller vann og dekk formen med aluminiumsfolie. Klem godt rundt kantene, slik at det er helt tett.
Plasser formen midt i ovnen og bak i 2-2 ½ time, eller til kjøttet løsner fra beinet. Fjern folien, og smuldre feta grovt over grønnsakene. Plasser formen tilbake i ovnen i ytterligere 10-12 minutter.
Løft kjøttet over på en skjærfjøl og la det hvile i 10 minutter. Skjær det i rause skiver og server det sammen med de bakte grønnsakene og kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen.
Både lår og bog av kje og lam kan tilberedes på denne måten, og kan enten være helt eller i store biter. Lav temperatur og lang tid gjør kjøttet ekstra mørt og godt.
Historien sier at retten lam kleftiko oppsto da under grekernes frigjøringskamp fra det ottomanske riket. Greske frigjøringskjempere gjemte seg for tyrkiske soldater i fjellene, og stjal lam for å ha noe å spise. For å ikke bli avslørt av røyk eller den liflige duften av stekt kjøtt, la de kjøttet i leirkar som ble gravd ned i groper sammen med glødende kull eller stein og dekket med jord. Kleftiko betyr rett og slett stjålet lam, avledet av kleftis, som betyr tyv. Vi kjenner det igjen i ordet kleptoman.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Matprat.no
(Intern: 32852)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Ovnsrett Innlagt dato:2017-02-03
Oppdatert dato:2017-02-03
Lesere: 1396 totalt.