Tin kalkunen i kjøleskapet eller på et annet kjølig sted for å minske væsketapet. Det tar fra 1 1/2 - 2 døgn å tine en middels stor kalkun. Når kalkunen er tint, skal innmatposen inne i kalkunen tas ut. Innmaten er god basis for saus.
Bind opp fuglen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Legg den på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha gjerne litt vann i pannen under steking for å hindre at stekesjyen tørker ut. Sett kalkunen nederst i stekeovnen ved 160 °C og la den steke 1/2 time pr. kilo kalkun. Det vil si at en 6 kilos kalkun er ferdig stekt etter 3 timer.
Sukkerglasur:
Kok sukkerglasuren i 15-20 minutter. Rør om av og til, og hold øye med glasuren - den blir fort mørk! Prøv om glasuren er ferdig ved å dryppe en dråpe på en skål. Den skal ha lys kastanjebrun farge. Hell glasuren over når kalkunen er avkjølt. Husk at glasuren er glovarm og stivner med en gang.
Oppskjæring
Avkjøl kalkunen. Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Helt nederst skjæres skinnet fra med et vannrett snitt langs yttersiden. Skjær brystfiletene i ca 1/2 cm. tykke skiver skiver. Legg alt tilbake på skroget, og server. Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp.
Servering
Pynt fatet med druer dyppet i eggehvite og sukker. Server nyttårskalkunen med Valenciasalat eller Waldorfsalat og pariserloff.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Kylling.no
(Intern: 16872)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori:
Ovnsrett Land:
Ukjent-opprinnelse Innlagt dato:2004-01-17
Oppdatert dato:2018-08-15