Velkommen til Matoppskrift.no sitt etablerte mat og drikke leksikon. Vi har nå lagt inn mange oppføringer i leksikonet og vi håper at du finner det du søker etter. Mange av disse er eldre ord og noen nyere blir lagt inn nå og da. Vi har satt opp leksikonet på en enkel måte. Det eneste du trenger å gjøre er å klikke på en bokstav ovenfor og du får opp all oppføringene som begynner på den valgte bokstaven.| Mat/drikkeord | Forklaring |
|---|---|
| B and B | En tørr likør laget av Bendictine og konjakk. Fransk. |
| Baba | Bakverk fra Polen. |
| Bacalao | Spansk og portugisisk klippfisk rett. |
| Bacardi 151 | Bacardi med 75.5% alkohol. Forbudt i Norge. |
| Bacardi Anejo | Lys 6 år gammel bacardi. |
| Bacardi Black Rum | Vellagret bacardi rom. |
| Bacardi Breezer | Rusbrus. Cocktail på flasker med bacardi. |
| Bacardi Gold | Rom lagret opp til 2 år. |
| Bacardi Lemon | Rom som er smakt til med sitron. |
| Bacardi Peach | Rom som er smakt til med fersken. |
| Bacardi Rom | Velkjent rom fra Puerto Rico. |
| Bacardi Spice Rum | Krydret rom med vanilje. kanel og muskat. |
| Bacardi White Rum | Ung filtrert rom som kan være lagret opp til ett år. |
| Badoise | Garnityr til vilt. |
| Baguette | Fransk brød. Pariserloff. Skal brytes og serveres til forskjellige middagsretter. |
| Baileys | Laget på irsk whiskey. fløte. vanilje og sjokolade. |
| Baileys Irish Cream | Likør med irsk whisky. fløte. vanilje og litt sjokolade. |
| Bain-Marie | Fransk for å varme i vannbad. |
| Baklava | Tyrkisk dessert. |
| Banana Creme Liqueur | Kremaktig bananlikør. |
| Banana Ramazotti | Italiensk bananlikør laget av Ramazotti en italiensk produsent. |
| Banana Rum | Romtype med bananaroma. |
| Bananlikør | Likør laget av bananer. |
| Bar Mix | Det samme som sweet and sour mix. En bar mix av sitronsaft og sukkersirup. |
| Barbeque | Amerikansk betegnelse på grilling utendørs. |
| Bardere | Binde flesk rundt mat som skal stekes. |
| Barenjager | Tysk honninglikør. |
| Bavaroise | Betyr fromasj. Også kjent tysk pudding. |
| Bayonneskinke | Opprinnelig en fransk spesilalitet. Er lettørket. benfri skinke. |
| Bechamel | Hvit saus med evt kryddervekster. |
| Bechamelsaus | Det vi kaller hvit saus. |
| Beefeater | Kjent gin merke. |
| Beignet | Betyr noe som er dyppet i en røre og frityrkokt. |
| Benedictine | Brandybasert likør med urter. Laget av Benedictiner munker i Frankrike og Spania. Gylden farge. kraftig aromatisert og søtet. |
| Berlinerboller | Kjent bakverk. Søte boller som oftest fylles med vaniljekrem eller syltetøy. |
| Bernaisesaus | Kjent saus laget av smør. eggeplommer og en krydderblanding. |
| Beurre manié | Fransk for kald smør og mel jevning. |
| Bikarbonat | gammel betegnelse på natron. Hevemiddel. |
| Binde opp | Binde rundt kjøtt og fugl for å bevare en pen fasong. |
| Bisp | Gammel drikk som ligner gløgg. |
| Bitter | Brennevin med bitter smak laget av urter. bark eller røtter. Eksempler er Fernet Branca. Gammel Dansk. underberger mm. |
| Black Haus | Tysk bjørnebær schnapps. 40%. |
| Blackberry Brandy | En likør laget av fullmodne bjørnebær trukket i brandy. |
| Blackberry Liqueur | Bjørnebærlikør laget av bjørnebær og brandy. Ofte tilsatt Eau De Vie. |
| Blanc | Betyr hvit. |
| Blanchere | Legge mat i lettsaltet kaldt vann. koke opp og skylle i kaldt vann. Ligner forvelle. |
| Blanchmangé | Dessert med fløte og gelatin. Ikke egg. |
| Blavod | Vodka merke. |
| Blended Scotch Whisky | Whisky som inneholder både malt og korn whisky. |
| Blini | Små russiske pannekaker med opprinnelig bokhvetemel. |
| Blue Curacao | Likør laget av blank curacao tilsatt fargestoff. |
| Blue Label Smirnoff | 50% smirnoff vodka. |
| Blueberry Liqueur | Likør laget av blåbær. |
| Blueberry Schnapps | Sterk tørr sprit laget av blåbær. |
| Boknafisk | Lettsaltet og delvis tørket fisk. |
| Bollinger | Champagne merke. |
| Bols | Likør produsent. |
| Bombay Dry Gin | En type dry gin. |
| Bombay Saphire | Engelsk gintype som selges i lyseblå flasker. |
| Boodle's Gin | En type gin. |
| Bordelaise | Kjent fransk saus med marg. |
| Borstsj | Kjent rødbetesuppe fra Russland og de baltiske stater. |
| Bouillabaisse | Verdensberømt fransk fiskesuppe. |
| Bouquet | Aroma eller duft. Kjennere sier det er forskjell på duft og aroma. |
| Bouquet-garni | Bukett krydderurter. |
| Bourbon (Whiskey) | Amerikansk produsert mais whisky med korn i. Minst 51% mais. |
| Boursin | Fransk fløteost. |
| Brandy | Brennevin destillert av gjæret frukt. |
| Brasere | Ettersteke mat med litt tilsetning av væske. |
| Bresse bleu | Fransk muggost. Ligne roquefort. |
| Brie | Fransk mykost. |
| Briocher | Franske små brød laget av gjærdeig. |
| Brissel | En kjertel som bare finnes hos unge klovdyr. Feks kalv. |
| Broiler | Spesialforet høns. |
| Brontë | Fransk brandy blandet med urter og honning. Lages i England. |
| Brown Creme de Cacao | Mørkebrun kakaolikør. |
| Brûlè | Betyr noe som er glasert med karamell. Creme Brule er kjent dessert. |
| Brunoise | Små grønnsaker skjært i meget små terninger. Basis i supper og gryter. |
| Brunt sukker | Sukker som ikke er raffinert eller delvis. Brukes i Irish Coffee. |
| Bucatini | Lange pastarør. |
| Budweiser | Amerikansk ølmerke. |
| Bulmers Cider | Engelsk cider merke. |
| Bundaberg Rom | Rom laget i Australia. |
| Bundnerfleisch | Sveitsisk spesialitet. Speket kjøtt av storfe. |
| Bundy Rum | Rom merke. |
| Burgunder vin | Vin fra regionen Burgund i Frankrike. |
| Bushmill's | Irsk whisky merke med røksmak. |
| Butter Shots | En schnapps produsert av John De Kuyper & Son. Inc. |
| Butterdeig | Kalles og tertedeig. Deig laget av mel. smør og vann litt eddik. Spesiell tillagning. |
| Butterscotch Schnapps | Schnapps med smak av fløtekarameller. |
| Byrrh | Bitter vin som brukes som Aperitif. Fransk. |
| Bønneurt | Annet navn på sar. |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.