Mat og Drikke leksikon



Mat- og drikke leksikon Velkommen til Matoppskrift.no sitt etablerte mat og drikke leksikon. Vi har nå lagt inn mange oppføringer i leksikonet og vi håper at du finner det du søker etter. Mange av disse er eldre ord og noen nyere blir lagt inn nå og da. Vi har satt opp leksikonet på en enkel måte. Det eneste du trenger å gjøre er å klikke på en bokstav ovenfor og du får opp all oppføringene som begynner på den valgte bokstaven.
PS Dette leksikonet er gammelt og har delvis blitt erstattet av andre oversikter jeg har. Blant annet er det nå ett stort råvareleksikon for alle ingredienser, som er innebygd i matoppskrift og som kan søkes i her:
på denne siden.




Mat/drikkeordForklaring
FalernoItaliensk vin. Rød og hvit type.
FarfallePasta sløyfer.
FarsereFylle en farse inni kjøtt eller fisk. Kan også bety å dekke til en grønnsak eller fylle en grønnsak med farse.
FattoushArabisk kald salat som brukes som tilbehør til feks kaldt kjøtt.
FeddDel. båt. feks. hvitløksfedd.
FenalårSpeket sauelår. Se ellers min artikkel om dette.
Fernet BrancaBitter laget av urter med sterk medisinsk aroma. Laget i Frankrike og Italia.
Fetsild2-5 år gammel sild. Best i perioden juli-november. Vekt fra 50-200 gram.
FettuchiniPasta bånd.
FettucineSmal båndpasta.
FilètFransk. Indrefilet.
FiletereSkjære ut filet fra kjøtt eller fisk.
FiletkamDet bakerste stykket på ryggen av oksen. De siste 8 ribbena. Inneholder ytre og indrefilet. Kan helstekes.
Fine ChampagneBetegnelse for de fineste konjakk typer.
Fines herbesFinhakkede krydderurter. oftest gressløk. kjørvel. persille og estragon.
Finlandia VodkaVodka laget i Finland. Også med smak av ananas og en tranebær type.
FinnbiffKjent rett i Finnmark. Servert med poteter og brød.
Fino SherryVeldig tørr sherry.
Fire and IceSpesiell likør som brukes som shots. Smaker kanel og lukter mynte.
Fire krydderFransk krydderblanding som tradisjonellt inneholder: svart pepper. kajenne. nellik og ingefær. Flere variasjoner.
FirewaterIldvann. Det gamle amerikanske navnet på whisky. Det er og ett likør merke.
FizzDrinke type. Smakt til med sitron og sukker.
FlambereHelle over konjakk eller annet brennevin og antenne slik at alkoholen fordamper. mens aromaen blir igjen i retten.
Flambere 1Tenne på mat ved hjelp av brennevin og et varmebluss.
Flambere 2Brune raskt i varm ovn.
Flambere 3Når rester av fjær på fugl blir brent bort.
FlankereLegge tilbehør på begge sider av en rett.
FlipDrink med egg.
FlorentineEn rett servert med spinat.
FlourEngelsk for mel.
Foie grasLever. Foie gras er fet lever. Men brukes om gåselever.
FondSjy/kraft etter steking av fisk. kjøtt og grønnsaker. Det finnes marke ulike typer fond på markedet.
FondantBetyr sukkerglasur. Og betegnelse på desserttype.
FondueSveitsisk rett med smeltet ost hvor man dypper råvarer i.
Forbidden FruitSterk amerikansk likør laget av brandy og smaksatt med grapefrukt. appelsiner og honning. Bittersøt smak. Ikke i produksjon.
Forbidden Fruit LiqueurEn likør laget av honning. brandy og en spesiell type grapefrukt. Mulig at denne ikke lages lenger.
Forloren skilpaddeRett som ikke inneholder skilpadde. Er laget av kalvekjøtt.
ForvelleNorsk ord for blansjere. som betyr å gi et lite oppkok i usaltet vann. Kokevannet helles deretter ut. Brukes mest i forbindelse med grønnsaker.
FramboiseFransk navn for bringebær. En bringebærlikør.
FrangelicoHasselnøtt likør.
Franske poteterBetegnesle på poteter stekt i fett.
FrappèIskald. Avkjølt med is.
FrappereAvkjøle matrett eller musserende vin i is.
FreseSteke i fett uten at råvaren brunes.
FrikadelleKjøttkake av fin farse. Originalt av kalvekjøtt.
FrikasséKokt kjøtt i serveringsstykker i lys saus med grønnsaker. Mest vanlig er hønsefrikassé og lammefrikassé.
FritereSteke en råvare i så mye olje eller smult at råvaren er dekket rundt det hele. Temperaturen på fettet skal være ca. 180 °C.
FrittersEngelsk navn for småbiter til snacks.
FrityrrørePannekakerøre. usøtet. som matvaren dyppes i før den friteres.
FrityrstekeSteke i rikelig mengde olje eller fett.
FromageFransk ost.
FromasjKald dessert laget av egg. sukker. gelatin. krem. eggehviter og smak.
Frost BrandyBrandy type.
FrosteLage sukkerkant på ett glass.
Frukt likørLikør laget av frukt.
Frukt punchPunch med frukter som hovedingrediens.
FrysetørkingDette innebærer at man først fryser inn en vare. Siden fjernes vannet fra den fryste varen på en slik måte at den går over fra is til vanndamp uten å passere den flytende tilstanden (sublimering).
FrysetørkingKonserveringsmåte. Varen fryses først. og så fjerner man vannet.
FudgeEngelsk. Karameller.
FusilliPasta skruer.
FårfiolSvensk for fenalår.




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.