Velkommen til Matoppskrift.no sitt etablerte mat og drikke leksikon. Vi har nå lagt inn mange oppføringer i leksikonet og vi håper at du finner det du søker etter. Mange av disse er eldre ord og noen nyere blir lagt inn nå og da. Vi har satt opp leksikonet på en enkel måte. Det eneste du trenger å gjøre er å klikke på en bokstav ovenfor og du får opp all oppføringene som begynner på den valgte bokstaven.| Mat/drikkeord | Forklaring |
|---|---|
| Falerno | Italiensk vin. Rød og hvit type. |
| Farfalle | Pasta sløyfer. |
| Farsere | Fylle en farse inni kjøtt eller fisk. Kan også bety å dekke til en grønnsak eller fylle en grønnsak med farse. |
| Fattoush | Arabisk kald salat som brukes som tilbehør til feks kaldt kjøtt. |
| Fedd | Del. båt. feks. hvitløksfedd. |
| Fenalår | Speket sauelår. Se ellers min artikkel om dette. |
| Fernet Branca | Bitter laget av urter med sterk medisinsk aroma. Laget i Frankrike og Italia. |
| Fetsild | 2-5 år gammel sild. Best i perioden juli-november. Vekt fra 50-200 gram. |
| Fettuchini | Pasta bånd. |
| Fettucine | Smal båndpasta. |
| Filèt | Fransk. Indrefilet. |
| Filetere | Skjære ut filet fra kjøtt eller fisk. |
| Filetkam | Det bakerste stykket på ryggen av oksen. De siste 8 ribbena. Inneholder ytre og indrefilet. Kan helstekes. |
| Fine Champagne | Betegnelse for de fineste konjakk typer. |
| Fines herbes | Finhakkede krydderurter. oftest gressløk. kjørvel. persille og estragon. |
| Finlandia Vodka | Vodka laget i Finland. Også med smak av ananas og en tranebær type. |
| Finnbiff | Kjent rett i Finnmark. Servert med poteter og brød. |
| Fino Sherry | Veldig tørr sherry. |
| Fire and Ice | Spesiell likør som brukes som shots. Smaker kanel og lukter mynte. |
| Fire krydder | Fransk krydderblanding som tradisjonellt inneholder: svart pepper. kajenne. nellik og ingefær. Flere variasjoner. |
| Firewater | Ildvann. Det gamle amerikanske navnet på whisky. Det er og ett likør merke. |
| Fizz | Drinke type. Smakt til med sitron og sukker. |
| Flambere | Helle over konjakk eller annet brennevin og antenne slik at alkoholen fordamper. mens aromaen blir igjen i retten. |
| Flambere 1 | Tenne på mat ved hjelp av brennevin og et varmebluss. |
| Flambere 2 | Brune raskt i varm ovn. |
| Flambere 3 | Når rester av fjær på fugl blir brent bort. |
| Flankere | Legge tilbehør på begge sider av en rett. |
| Flip | Drink med egg. |
| Florentine | En rett servert med spinat. |
| Flour | Engelsk for mel. |
| Foie gras | Lever. Foie gras er fet lever. Men brukes om gåselever. |
| Fond | Sjy/kraft etter steking av fisk. kjøtt og grønnsaker. Det finnes marke ulike typer fond på markedet. |
| Fondant | Betyr sukkerglasur. Og betegnelse på desserttype. |
| Fondue | Sveitsisk rett med smeltet ost hvor man dypper råvarer i. |
| Forbidden Fruit | Sterk amerikansk likør laget av brandy og smaksatt med grapefrukt. appelsiner og honning. Bittersøt smak. Ikke i produksjon. |
| Forbidden Fruit Liqueur | En likør laget av honning. brandy og en spesiell type grapefrukt. Mulig at denne ikke lages lenger. |
| Forloren skilpadde | Rett som ikke inneholder skilpadde. Er laget av kalvekjøtt. |
| Forvelle | Norsk ord for blansjere. som betyr å gi et lite oppkok i usaltet vann. Kokevannet helles deretter ut. Brukes mest i forbindelse med grønnsaker. |
| Framboise | Fransk navn for bringebær. En bringebærlikør. |
| Frangelico | Hasselnøtt likør. |
| Franske poteter | Betegnesle på poteter stekt i fett. |
| Frappè | Iskald. Avkjølt med is. |
| Frappere | Avkjøle matrett eller musserende vin i is. |
| Frese | Steke i fett uten at råvaren brunes. |
| Frikadelle | Kjøttkake av fin farse. Originalt av kalvekjøtt. |
| Frikassé | Kokt kjøtt i serveringsstykker i lys saus med grønnsaker. Mest vanlig er hønsefrikassé og lammefrikassé. |
| Fritere | Steke en råvare i så mye olje eller smult at råvaren er dekket rundt det hele. Temperaturen på fettet skal være ca. 180 °C. |
| Fritters | Engelsk navn for småbiter til snacks. |
| Frityrrøre | Pannekakerøre. usøtet. som matvaren dyppes i før den friteres. |
| Frityrsteke | Steke i rikelig mengde olje eller fett. |
| Fromage | Fransk ost. |
| Fromasj | Kald dessert laget av egg. sukker. gelatin. krem. eggehviter og smak. |
| Frost Brandy | Brandy type. |
| Froste | Lage sukkerkant på ett glass. |
| Frukt likør | Likør laget av frukt. |
| Frukt punch | Punch med frukter som hovedingrediens. |
| Frysetørking | Dette innebærer at man først fryser inn en vare. Siden fjernes vannet fra den fryste varen på en slik måte at den går over fra is til vanndamp uten å passere den flytende tilstanden (sublimering). |
| Frysetørking | Konserveringsmåte. Varen fryses først. og så fjerner man vannet. |
| Fudge | Engelsk. Karameller. |
| Fusilli | Pasta skruer. |
| Fårfiol | Svensk for fenalår. |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.