Mat/drikkeord | Forklaring |
---|---|
Falerno | Italiensk vin. Rød og hvit type. |
Farfalle | Pasta sløyfer. |
Farsere | Fylle en farse inni kjøtt eller fisk. Kan også bety å dekke til en grønnsak eller fylle en grønnsak med farse. |
Fattoush | Arabisk kald salat som brukes som tilbehør til feks kaldt kjøtt. |
Fedd | Del. båt. feks. hvitløksfedd. |
Fenalår | Speket sauelår. Se ellers min artikkel om dette. |
Fernet Branca | Bitter laget av urter med sterk medisinsk aroma. Laget i Frankrike og Italia. |
Fetsild | 2-5 år gammel sild. Best i perioden juli-november. Vekt fra 50-200 gram. |
Fettuchini | Pasta bånd. |
Fettucine | Smal båndpasta. |
Filèt | Fransk. Indrefilet. |
Filetere | Skjære ut filet fra kjøtt eller fisk. |
Filetkam | Det bakerste stykket på ryggen av oksen. De siste 8 ribbena. Inneholder ytre og indrefilet. Kan helstekes. |
Fine Champagne | Betegnelse for de fineste konjakk typer. |
Fines herbes | Finhakkede krydderurter. oftest gressløk. kjørvel. persille og estragon. |
Finlandia Vodka | Vodka laget i Finland. Også med smak av ananas og en tranebær type. |
Finnbiff | Kjent rett i Finnmark. Servert med poteter og brød. |
Fino Sherry | Veldig tørr sherry. |
Fire and Ice | Spesiell likør som brukes som shots. Smaker kanel og lukter mynte. |
Fire krydder | Fransk krydderblanding som tradisjonellt inneholder: svart pepper. kajenne. nellik og ingefær. Flere variasjoner. |
Firewater | Ildvann. Det gamle amerikanske navnet på whisky. Det er og ett likør merke. |
Fizz | Drinke type. Smakt til med sitron og sukker. |
Flambere | Helle over konjakk eller annet brennevin og antenne slik at alkoholen fordamper. mens aromaen blir igjen i retten. |
Flambere 1 | Tenne på mat ved hjelp av brennevin og et varmebluss. |
Flambere 2 | Brune raskt i varm ovn. |
Flambere 3 | Når rester av fjær på fugl blir brent bort. |
Flankere | Legge tilbehør på begge sider av en rett. |
Flip | Drink med egg. |
Florentine | En rett servert med spinat. |
Flour | Engelsk for mel. |
Foie gras | Lever. Foie gras er fet lever. Men brukes om gåselever. |
Fond | Sjy/kraft etter steking av fisk. kjøtt og grønnsaker. Det finnes marke ulike typer fond på markedet. |
Fondant | Betyr sukkerglasur. Og betegnelse på desserttype. |
Fondue | Sveitsisk rett med smeltet ost hvor man dypper råvarer i. |
Forbidden Fruit | Sterk amerikansk likør laget av brandy og smaksatt med grapefrukt. appelsiner og honning. Bittersøt smak. Ikke i produksjon. |
Forbidden Fruit Liqueur | En likør laget av honning. brandy og en spesiell type grapefrukt. Mulig at denne ikke lages lenger. |
Forloren skilpadde | Rett som ikke inneholder skilpadde. Er laget av kalvekjøtt. |
Forvelle | Norsk ord for blansjere. som betyr å gi et lite oppkok i usaltet vann. Kokevannet helles deretter ut. Brukes mest i forbindelse med grønnsaker. |
Framboise | Fransk navn for bringebær. En bringebærlikør. |
Frangelico | Hasselnøtt likør. |
Franske poteter | Betegnesle på poteter stekt i fett. |
Frappè | Iskald. Avkjølt med is. |
Frappere | Avkjøle matrett eller musserende vin i is. |
Frese | Steke i fett uten at råvaren brunes. |
Frikadelle | Kjøttkake av fin farse. Originalt av kalvekjøtt. |
Frikassé | Kokt kjøtt i serveringsstykker i lys saus med grønnsaker. Mest vanlig er hønsefrikassé og lammefrikassé. |
Fritere | Steke en råvare i så mye olje eller smult at råvaren er dekket rundt det hele. Temperaturen på fettet skal være ca. 180 °C. |
Fritters | Engelsk navn for småbiter til snacks. |
Frityrrøre | Pannekakerøre. usøtet. som matvaren dyppes i før den friteres. |
Frityrsteke | Steke i rikelig mengde olje eller fett. |
Fromage | Fransk ost. |
Fromasj | Kald dessert laget av egg. sukker. gelatin. krem. eggehviter og smak. |
Frost Brandy | Brandy type. |
Froste | Lage sukkerkant på ett glass. |
Frukt likør | Likør laget av frukt. |
Frukt punch | Punch med frukter som hovedingrediens. |
Frysetørking | Dette innebærer at man først fryser inn en vare. Siden fjernes vannet fra den fryste varen på en slik måte at den går over fra is til vanndamp uten å passere den flytende tilstanden (sublimering). |
Frysetørking | Konserveringsmåte. Varen fryses først. og så fjerner man vannet. |
Fudge | Engelsk. Karameller. |
Fusilli | Pasta skruer. |
Fårfiol | Svensk for fenalår. |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.