Mat/drikkeord | Forklaring |
---|---|
Sabayon | Dessertsaus av eggeplommer og hvitvin. Kommer opprinnelig fra Italia. Det italienske navnet er zabaglione. |
Sachertorte | Kjent kake fra Østerrike. |
Safari | Hollandsk fruktlikør. |
Sake | Japansk alkoholsvak drikk laget av ris. Smaker som bjerkesaft. |
Sakkarin | Syntetisk søtningsmiddel. |
Salami | Pølse med mye smak. Krydret og med hvitløk. Opprinnelig fra Italia. |
Salpeter | Gammel betegnelse på kaliumnitrat. Blir brukt som tilsetning i mat. men det er strenge regler. |
Salsa | Italiensk og spansk ord for saus. |
Saltimbocca | Kjent rett med kalv og spekeskinke. |
Saltkant | Lages vanligvis på kanten av et glass som dekorasjon. |
Sambal goreng | Kryderpasta av chili og løk. |
Sambal oelek | Krydderpasta laget av chili. |
Sambal oelek | Indonesisk krydder. |
Sambuca | Sterk likør laget av hyllebær og lakris. |
Samovar | Russisk tekoker. |
Sandwich | Engelsk for smørbrød. |
Sangaree | Søtet vin eller spiritus som serveres i langstilkete glass med revet muskatnøtt over. |
Sangria | Kald spansk vinpunsj. Laget av rødvin. frukt og ofte sukker. Mange forskjellige typer. |
Sardell | Betegnelse på saltet ekte ansjos. |
Sautè | Betyr stuing. |
Sautere | Bruning av kjøtt. fisk eller grønnsaker i panne. |
Sauterne | Tørr hvitvin fra California. Må ikke forveksles med sauternes. |
Sauternes | Fransk dessertvin. Laget i sørvest Frankrike. Søt og minst 13% alkohol. |
Savarin | Bakverk stekt i rundform og gjennomtrukket med saft eller sukkerlake iblandet vin eller saft. |
Scampi | Sjøkreps. |
Schnapps | Annet navn på sprit. Ofte sterkt og krydret eller smakssat med urter eller frukt/bær. |
Scones | Små hvetebrød bakt med bakepulver. |
Scotch | Felles navn på skotsk whisky. |
Seagram's | Canadisk produsent av whisky og gin. |
Sec | Tørr om vin. |
Seilaks | Røkt sei som brukes som erstatning for røket laks. |
Semlor | Svenske fastelavensboller. |
Shake | Riste. |
Sheperds Pie | Kjent pai med lammekjøtt. |
Sheridan's | Dobbel irsk likør. Kaffe og vanilje. |
Sherry | Hetvin fra Spania. som har fått navn etter byen Jerez. Flere typer. |
Shochu | Kinesisk akevitt laget ved destillasjon av risvin og poteter. |
Shortening | Eng for matfett. |
Sikte | F.eks. sikte mel gjennom et dørslag. slik at røren/deigen blir luftigere. |
Silver Rum | Rom type som er oppkalt etter fargen. |
Silverwasser | Polsk søt likør med flak av sølv smaksatt med appelsin og anisfrø. fargeløs. |
Single Malt Scotch Whisky | Whisky som er laget av ett destilleri. eller som er laget av samme type vørter. |
Siselere | Gjøre små snitt for eksempel i fisk for å hindre at skinnet revner. |
Sitronolje | Olje fra presset sitronskall. Brukes i baking. |
Sjy saus | Kraften en får ved steking av en kjøttrett. ofte kalt stekesjy. |
Skjenning | Gammel flatbrødlignende type. |
Skjære inn | Når eggehvitene vendes forsiktig inn i røren eller krem så at en mister ikke for mye av luften som er pisket inn i eggehvitene. |
Skålde | Å utsette matvarer for kokvarmt vann. Man skålder som oftest for enklere å få av skall og skinn på alt fra mandler til tomater. |
Slivovitz | Plomme brandy laget i Serbia. Sterkt. |
Sloe Gin | Gin smakssatt med slåpetorn. Likørtype. |
Smalahove | Kjent rett fra Vestlandet. Sauehode. |
Smetana | Russisk pisket rømme. serveres til bortsj. |
Smirnoff Vodka | Kjent vodka merke som lages i England og USA. Opprinnelig fra Polen. Mange typer. |
Småkoke | Koke i væske rett under kokepunktet. Vannet skal ikke koke. kun små bobler skal stige opp til overflaten. |
Snacks | Lite måltid servert ved siden av feks en drink. |
Sodd | Annet navn på suppe. Ofte suppe med kjøtt og melboller. |
Soho | Lichilikør. |
Soju | Koreansk søt potetvodka. |
Solbærlikør | Likør laget av solbær. |
Solbærvodka | Vodka med solbærsmak. |
Soljanka | Russisk fiskesuppe. |
Sorbet | Sorbet en slags vannis som vanligvis skal serveres mellom forretten og hovedretten i en store middag. Kan selvfølgelig brukes som avslutning på et godt måltid eller på en varm sommerdag. |
Soufflè | En slags omelett bakt i form. Har eggehviter i. |
Sour | Drikk med sitronsaft som viktigste ingrediens. |
Sour Mix | En blanding av sukkersirup og sitronjuice. |
Southern Comfort | Blanding av bourbon. appelsin og ferskeblikør |
Souvlaki | Gresk grillspyd. |
Spaghetti | Opprinnelig italiensk pasta type. Laget i lange tråder. |
Spansk pepper | Frukt av en plante i capsicum familien. Ligner små paprika. Fås ofte hermetisk på glass. Det er mange betegnelser om hverandre her som kajenne. chili og paprika. |
Spareribs | Ribben av svin som blir grillett eller stekt. |
Sparkling | Musserende. |
Spearmint Schnapps | Peppermynte schnapps. |
Speke | Salte. eventuelt også røke. og tørke kjøtt eller fisk. |
Spekemakrell | Høstmakrell som saltes i ett tett kar. |
Spiced Rum | Krydret rom. |
Sprenge | Fisk eller kjøtt legges i saltlake i en kort periode. f.eks. en eller to dager. |
St. Hallvard | Norsk likør laget på poteter og smaksatt med urter. |
St. Raphael | Fransk rødvin som er tilsatt kinin. |
Steinhaeger | Tysk gin. |
Stifado | Gresk kjøttgryte. |
Stolichnaya | Russisk vodka. Mange typer og smaker. |
Stollen | Tysk hvetebrød med rosiner. syltet frukt og mandler. |
Stomp | Gammelt navn på brød. |
Stout | Mørkt. sterkt engelsk øl. |
Stracciatella | Italiensk kraftsuppe. |
Strega | Italiensk likør laget av krydder. urter og planter. |
Striezel | Julebrød fra Østerrike. Med rosiner. |
Stroganoff | Gryterett med kjøtt. løk. tomat osv. |
Stroh Rum | Rom laget i Østerrike. |
Strudel | Tysk bakverk med frukt eller krydderfyll. |
Stuffe | Fylle kalkun eller kylling med kjøttfarse. brød. ris. frukt eller annet godt. |
Stuffed | Engelsk for stuet. |
Stuffing | Fyllingen som brukes i hulrommet på en kalkun eller kalkun kylling. Stuffingen kan enten være farse-. brød-. ris-. grønnsaks- eller fruktbasert. |
Sufflé | Luftig. varm eggerett som kan være enten salt eller søt. Sufflé er et fransk ord og betyr ´oppblåst´. |
Sukat | Kandiserte skall av sitrusfrukt. brukes i bakverk. |
Sukiyaki | Kjent japansk rett med oksekjøtt og sesongens grønnsaker. En stekt rett med saus. som serveres med sake. |
Sukker sirup | Sukker oppløst i vann. Brukes i drinker. |
Sukkerkant | Lages vanligvis på kanten av et glass som dekorasjon. |
Sukkerlake | Sukkerlake er sukker oppløst i vann. |
Suppekvast | En bukett av forskjellig krydderurter og grønt. som koker med suppe og kraft for å gi mer smak. Det brukes ofte feks det grønne på grønnsaker. sammen med urter. |
Surdeig | Deig som spares flere ganger. Kan brukes som hevemiddel. |
Surost | Ost laget av surmelk. |
Surre | La kjøttet steke i væske i panne. Jo lenger koketid. desto mindre væske. |
Surstek | Marinert stek av okse. lam eller vilt. |
Surstrømming | Svensk spesialitet. Saltet fisk som er krydret og gjæret. |
Suze | Bitter fransk aperitif. |
Svalerede | En meget spesiell sort svalerder fra Sørøst Asia og Australia. brukes faktisk til å lage suppe. Disse redene er laget av spytt fra fuglene. Vi får kjøpt dette hermetisk i vår del av verden. |
Sveitserschnitzel | 2 tynne skiver kalvekjøtt av stek eller filet lagt sammen med ost og skinke mellom. panert og stekt. |
Svensk Punch | Sukkerholdig drikk som lages for det meste av arrac (den fremstilles af rørsukker og ris). som stammer fra Østindia. De mest kjente svenske merkene er Cederlund og Grönstedt. |
Svisse | Frese (steke) noe i smør uten å brune det. eller til det er svakt gyllent. |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.