Mat og Drikke leksikon



Mat- og drikke leksikon Velkommen til Matoppskrift.no sitt etablerte mat og drikke leksikon. Vi har nå lagt inn mange oppføringer i leksikonet og vi håper at du finner det du søker etter. Mange av disse er eldre ord og noen nyere blir lagt inn nå og da. Vi har satt opp leksikonet på en enkel måte. Det eneste du trenger å gjøre er å klikke på en bokstav ovenfor og du får opp all oppføringene som begynner på den valgte bokstaven.
PS Dette leksikonet er gammelt og har delvis blitt erstattet av andre oversikter jeg har. Blant annet er det nå ett stort råvareleksikon for alle ingredienser, som er innebygd i matoppskrift og som kan søkes i her:
på denne siden.




Mat/drikkeordForklaring
SabayonDessertsaus av eggeplommer og hvitvin. Kommer opprinnelig fra Italia. Det italienske navnet er zabaglione.
SachertorteKjent kake fra Østerrike.
SafariHollandsk fruktlikør.
SakeJapansk alkoholsvak drikk laget av ris. Smaker som bjerkesaft.
SakkarinSyntetisk søtningsmiddel.
SalamiPølse med mye smak. Krydret og med hvitløk. Opprinnelig fra Italia.
SalpeterGammel betegnelse på kaliumnitrat. Blir brukt som tilsetning i mat. men det er strenge regler.
SalsaItaliensk og spansk ord for saus.
SaltimboccaKjent rett med kalv og spekeskinke.
SaltkantLages vanligvis på kanten av et glass som dekorasjon.
Sambal gorengKryderpasta av chili og løk.
Sambal oelekKrydderpasta laget av chili.
Sambal oelekIndonesisk krydder.
SambucaSterk likør laget av hyllebær og lakris.
SamovarRussisk tekoker.
SandwichEngelsk for smørbrød.
SangareeSøtet vin eller spiritus som serveres i langstilkete glass med revet muskatnøtt over.
SangriaKald spansk vinpunsj. Laget av rødvin. frukt og ofte sukker. Mange forskjellige typer.
SardellBetegnelse på saltet ekte ansjos.
SautèBetyr stuing.
SautereBruning av kjøtt. fisk eller grønnsaker i panne.
SauterneTørr hvitvin fra California. Må ikke forveksles med sauternes.
SauternesFransk dessertvin. Laget i sørvest Frankrike. Søt og minst 13% alkohol.
SavarinBakverk stekt i rundform og gjennomtrukket med saft eller sukkerlake iblandet vin eller saft.
ScampiSjøkreps.
SchnappsAnnet navn på sprit. Ofte sterkt og krydret eller smakssat med urter eller frukt/bær.
SconesSmå hvetebrød bakt med bakepulver.
ScotchFelles navn på skotsk whisky.
Seagram'sCanadisk produsent av whisky og gin.
SecTørr om vin.
SeilaksRøkt sei som brukes som erstatning for røket laks.
SemlorSvenske fastelavensboller.
ShakeRiste.
Sheperds PieKjent pai med lammekjøtt.
Sheridan'sDobbel irsk likør. Kaffe og vanilje.
SherryHetvin fra Spania. som har fått navn etter byen Jerez. Flere typer.
ShochuKinesisk akevitt laget ved destillasjon av risvin og poteter.
ShorteningEng for matfett.
SikteF.eks. sikte mel gjennom et dørslag. slik at røren/deigen blir luftigere.
Silver RumRom type som er oppkalt etter fargen.
SilverwasserPolsk søt likør med flak av sølv smaksatt med appelsin og anisfrø. fargeløs.
Single Malt Scotch WhiskyWhisky som er laget av ett destilleri. eller som er laget av samme type vørter.
SiselereGjøre små snitt for eksempel i fisk for å hindre at skinnet revner.
SitronoljeOlje fra presset sitronskall. Brukes i baking.
Sjy sausKraften en får ved steking av en kjøttrett. ofte kalt stekesjy.
SkjenningGammel flatbrødlignende type.
Skjære innNår eggehvitene vendes forsiktig inn i røren eller krem så at en mister ikke for mye av luften som er pisket inn i eggehvitene.
SkåldeÅ utsette matvarer for kokvarmt vann. Man skålder som oftest for enklere å få av skall og skinn på alt fra mandler til tomater.
SlivovitzPlomme brandy laget i Serbia. Sterkt.
Sloe GinGin smakssatt med slåpetorn. Likørtype.
SmalahoveKjent rett fra Vestlandet. Sauehode.
SmetanaRussisk pisket rømme. serveres til bortsj.
Smirnoff VodkaKjent vodka merke som lages i England og USA. Opprinnelig fra Polen. Mange typer.
SmåkokeKoke i væske rett under kokepunktet. Vannet skal ikke koke. kun små bobler skal stige opp til overflaten.
SnacksLite måltid servert ved siden av feks en drink.
SoddAnnet navn på suppe. Ofte suppe med kjøtt og melboller.
SohoLichilikør.
SojuKoreansk søt potetvodka.
SolbærlikørLikør laget av solbær.
SolbærvodkaVodka med solbærsmak.
SoljankaRussisk fiskesuppe.
SorbetSorbet en slags vannis som vanligvis skal serveres mellom forretten og hovedretten i en store middag. Kan selvfølgelig brukes som avslutning på et godt måltid eller på en varm sommerdag.
SoufflèEn slags omelett bakt i form. Har eggehviter i.
SourDrikk med sitronsaft som viktigste ingrediens.
Sour MixEn blanding av sukkersirup og sitronjuice.
Southern ComfortBlanding av bourbon. appelsin og ferskeblikør
SouvlakiGresk grillspyd.
SpaghettiOpprinnelig italiensk pasta type. Laget i lange tråder.
Spansk pepperFrukt av en plante i capsicum familien. Ligner små paprika. Fås ofte hermetisk på glass. Det er mange betegnelser om hverandre her som kajenne. chili og paprika.
SpareribsRibben av svin som blir grillett eller stekt.
SparklingMusserende.
Spearmint SchnappsPeppermynte schnapps.
SpekeSalte. eventuelt også røke. og tørke kjøtt eller fisk.
SpekemakrellHøstmakrell som saltes i ett tett kar.
Spiced RumKrydret rom.
SprengeFisk eller kjøtt legges i saltlake i en kort periode. f.eks. en eller to dager.
St. HallvardNorsk likør laget på poteter og smaksatt med urter.
St. RaphaelFransk rødvin som er tilsatt kinin.
SteinhaegerTysk gin.
StifadoGresk kjøttgryte.
StolichnayaRussisk vodka. Mange typer og smaker.
StollenTysk hvetebrød med rosiner. syltet frukt og mandler.
StompGammelt navn på brød.
StoutMørkt. sterkt engelsk øl.
StracciatellaItaliensk kraftsuppe.
StregaItaliensk likør laget av krydder. urter og planter.
StriezelJulebrød fra Østerrike. Med rosiner.
StroganoffGryterett med kjøtt. løk. tomat osv.
Stroh RumRom laget i Østerrike.
StrudelTysk bakverk med frukt eller krydderfyll.
StuffeFylle kalkun eller kylling med kjøttfarse. brød. ris. frukt eller annet godt.
StuffedEngelsk for stuet.
StuffingFyllingen som brukes i hulrommet på en kalkun eller kalkun kylling. Stuffingen kan enten være farse-. brød-. ris-. grønnsaks- eller fruktbasert.
SuffléLuftig. varm eggerett som kan være enten salt eller søt. Sufflé er et fransk ord og betyr ´oppblåst´.
SukatKandiserte skall av sitrusfrukt. brukes i bakverk.
SukiyakiKjent japansk rett med oksekjøtt og sesongens grønnsaker. En stekt rett med saus. som serveres med sake.
Sukker sirupSukker oppløst i vann. Brukes i drinker.
SukkerkantLages vanligvis på kanten av et glass som dekorasjon.
SukkerlakeSukkerlake er sukker oppløst i vann.
SuppekvastEn bukett av forskjellig krydderurter og grønt. som koker med suppe og kraft for å gi mer smak. Det brukes ofte feks det grønne på grønnsaker. sammen med urter.
SurdeigDeig som spares flere ganger. Kan brukes som hevemiddel.
SurostOst laget av surmelk.
SurreLa kjøttet steke i væske i panne. Jo lenger koketid. desto mindre væske.
SurstekMarinert stek av okse. lam eller vilt.
SurstrømmingSvensk spesialitet. Saltet fisk som er krydret og gjæret.
SuzeBitter fransk aperitif.
SvaleredeEn meget spesiell sort svalerder fra Sørøst Asia og Australia. brukes faktisk til å lage suppe. Disse redene er laget av spytt fra fuglene. Vi får kjøpt dette hermetisk i vår del av verden.
Sveitserschnitzel2 tynne skiver kalvekjøtt av stek eller filet lagt sammen med ost og skinke mellom. panert og stekt.
Svensk PunchSukkerholdig drikk som lages for det meste av arrac (den fremstilles af rørsukker og ris). som stammer fra Østindia. De mest kjente svenske merkene er Cederlund og Grönstedt.
SvisseFrese (steke) noe i smør uten å brune det. eller til det er svakt gyllent.




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.