Mat/drikkeord | Forklaring |
---|---|
151 rom | Rom med 75.5% alkohol. |
À la carte | Dvs at man kan velge rett ut fra ett spisekart/meny. |
À la crème | Betyr at noe serveres med fløte. |
A part | Betyr noe som serveres ved siden av. |
A point | Betyr mellomstekt. |
Abbor | Vanlig fersk og brakkvannsfisk her i Norge. |
Absinth | Brennevin laget av malurt. Forbudt i mange land. Bittert og grønn/gul farge. En mildere form er pastis. |
Absolut Citron Vodka | Svenskprodusert vodka med sitronsmak. |
Absolut Currant Vodka | Svenskprodusert vodka med solbærsmak. |
Absolut Mandarin | Svenskprodusert vodka med mandarinsmak. |
Absolut Peppar Vodka | Svenskprodusert vodka med peppersmak. |
Absolut Vodka | Svenskprodusert vodka. |
Advocaat | Likør fra Holland. Laget av egg. brandy. vanilje og sukker. |
Africane | Garnityr til kjøtt. |
After Shock | Peppermynte og kanel likør. |
Agavero Tequila Liqueur | Tequila likør med urter. |
Aiguebelle | Fransk urtelikør. grønn og gul type. |
Aioli | Majones med hvitløk som spises til feks fisk. |
Akkar | Blekksprut art. |
Al dente | Italiensk. Brukes om koking av pasta og grønnsaker. Når den er al dente er det fortsatt litt motstand når du biter over. |
Alchermes | Italiensk urtelikør. |
Ale | Engelsk betegnelse på en øltype. Laget av malt og med humle. |
Alize | Likør med pasjons frukt. |
Amaretto | Aprikos likør med mandelsmak. |
Amaretto Di Amore | Italiensk amaretto type. |
Amaretto di Saronne | Italiensk likør av mandler og aprikoskjerner. |
Amarula | Likør laget av frukten fra marula treet. |
Amber Rom | Mørk lagret rom med karamellsmak. |
Amer Picon | Bitter orange aperitif. |
American Cream Liqueur | Amerikansk likør lagd med fløte. |
Amontillado Sherry | En sherrytype som er lagret. Tørr. |
Amourette | Fransk fiolett likør. |
Anejo Rum | Spansk ord for lagret rom. |
Anellini | Små pasta ringer som brukes til suppe. |
Anesone | Anis og lakrislikør. |
Angelica | Fransk urterkrydret likør. Laget av kvann. |
Angostura | En bitter som brukes mye til smaksetting. Fremstilles av forskjellige urter. Er veldig konsentrert. |
Anis del Mono | Spansk anislikør. |
Anisetta Stillata | Italiensk anislikør. |
Anisette | Likør krydret med anis. |
Antipasti | Italiensk navn for kald forrett. |
Aperitif | Appetittvekker. Kan være drikke eller en liten rett. |
Apfelstrudel | Kjent tysk eplekake. |
Appel | Tysk eplelikør. |
Appenzeller | Sveitsisk ost lagret og skarp smak. |
Apple Brandy | Brandy destillert av eplesider. |
Apple Liqueur | Likør laget av epler. |
Apple Pucker | Schnapps med smak av epler. Ca 15%. Laget av De Kuyper. |
Apple Schnapps | Brennevin laget av epler. Tørr. |
Apple Sourpuss | Eple likør med 15% alkohol. Laget av sure epler. |
Applejack | Brandy destillert av eplesider. |
Apricot brandy | Brandy laget av aprikoser. |
Apricot Monin | En sirup av aprikoser. |
Aprikos Likør | Likør laget av aprikoser. |
Apry | En likør laget av aprikoser og brandy. |
Aquavit | Brennevin laget av korn eller poteter. Krydret med bla karve. Navnet betyr livets vann. |
Arak | Brennevin fra Østen. Minner om rom. Vi bruker det gjerne i baking. |
Archers | En type fersken schnapps. |
Armagnac | En fransk Brandy opprinnelig fra Gascogne region. Lagret på eiketønner opp til flere år. Flere typer. |
Aromasmør | Smør blandet med forskjellige smakstilsetninger. |
Arrow-rot | Stivelse fra røttene på flere tropiske planter. |
Asado | Helsteking av dyr på grill. Argentinsk. Både lam. storfe og gris brukes. |
Asbach Uralt Brandy | Kjent tysk brandy. |
Aspargeskål | Noen bruker dette navnet på broccoli. |
Aspic | Klar kjøtt eller fiske gele. Også rett laget av kjøtt. fisk eller skalldyr. |
Atholl Brose | Likør laget av maltwhisky. honning og fløte. |
Au four | Betyr noe som er ovnstekt |
Aurum | Italiensk appelsin likør. |
Auslese | Tysk betegnelse på Rhinsk og Mosel viner som er fremstillt av de mest modne druene. Betyr utvalgte. |
Avalanche Peppermint Schnapps | 40 % pepeprmynte schnapps som er blå i farge. |
Avec | Likør eller konjakk som serveres til kaffen. Kaffe Avec. |
Avletter | Tradisjonskaker som stekes i jern som ligner krumkakejern. Men krummes ikke. Kalles og jønnbrød. |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.