Mat/drikkeord | Forklaring |
---|---|
B and B | En tørr likør laget av Bendictine og konjakk. Fransk. |
Baba | Bakverk fra Polen. |
Bacalao | Spansk og portugisisk klippfisk rett. |
Bacardi 151 | Bacardi med 75.5% alkohol. Forbudt i Norge. |
Bacardi Anejo | Lys 6 år gammel bacardi. |
Bacardi Black Rum | Vellagret bacardi rom. |
Bacardi Breezer | Rusbrus. Cocktail på flasker med bacardi. |
Bacardi Gold | Rom lagret opp til 2 år. |
Bacardi Lemon | Rom som er smakt til med sitron. |
Bacardi Peach | Rom som er smakt til med fersken. |
Bacardi Rom | Velkjent rom fra Puerto Rico. |
Bacardi Spice Rum | Krydret rom med vanilje. kanel og muskat. |
Bacardi White Rum | Ung filtrert rom som kan være lagret opp til ett år. |
Badoise | Garnityr til vilt. |
Baguette | Fransk brød. Pariserloff. Skal brytes og serveres til forskjellige middagsretter. |
Baileys | Laget på irsk whiskey. fløte. vanilje og sjokolade. |
Baileys Irish Cream | Likør med irsk whisky. fløte. vanilje og litt sjokolade. |
Bain-Marie | Fransk for å varme i vannbad. |
Baklava | Tyrkisk dessert. |
Banana Creme Liqueur | Kremaktig bananlikør. |
Banana Ramazotti | Italiensk bananlikør laget av Ramazotti en italiensk produsent. |
Banana Rum | Romtype med bananaroma. |
Bananlikør | Likør laget av bananer. |
Bar Mix | Det samme som sweet and sour mix. En bar mix av sitronsaft og sukkersirup. |
Barbeque | Amerikansk betegnelse på grilling utendørs. |
Bardere | Binde flesk rundt mat som skal stekes. |
Barenjager | Tysk honninglikør. |
Bavaroise | Betyr fromasj. Også kjent tysk pudding. |
Bayonneskinke | Opprinnelig en fransk spesilalitet. Er lettørket. benfri skinke. |
Bechamel | Hvit saus med evt kryddervekster. |
Bechamelsaus | Det vi kaller hvit saus. |
Beefeater | Kjent gin merke. |
Beignet | Betyr noe som er dyppet i en røre og frityrkokt. |
Benedictine | Brandybasert likør med urter. Laget av Benedictiner munker i Frankrike og Spania. Gylden farge. kraftig aromatisert og søtet. |
Berlinerboller | Kjent bakverk. Søte boller som oftest fylles med vaniljekrem eller syltetøy. |
Bernaisesaus | Kjent saus laget av smør. eggeplommer og en krydderblanding. |
Beurre manié | Fransk for kald smør og mel jevning. |
Bikarbonat | gammel betegnelse på natron. Hevemiddel. |
Binde opp | Binde rundt kjøtt og fugl for å bevare en pen fasong. |
Bisp | Gammel drikk som ligner gløgg. |
Bitter | Brennevin med bitter smak laget av urter. bark eller røtter. Eksempler er Fernet Branca. Gammel Dansk. underberger mm. |
Black Haus | Tysk bjørnebær schnapps. 40%. |
Blackberry Brandy | En likør laget av fullmodne bjørnebær trukket i brandy. |
Blackberry Liqueur | Bjørnebærlikør laget av bjørnebær og brandy. Ofte tilsatt Eau De Vie. |
Blanc | Betyr hvit. |
Blanchere | Legge mat i lettsaltet kaldt vann. koke opp og skylle i kaldt vann. Ligner forvelle. |
Blanchmangé | Dessert med fløte og gelatin. Ikke egg. |
Blavod | Vodka merke. |
Blended Scotch Whisky | Whisky som inneholder både malt og korn whisky. |
Blini | Små russiske pannekaker med opprinnelig bokhvetemel. |
Blue Curacao | Likør laget av blank curacao tilsatt fargestoff. |
Blue Label Smirnoff | 50% smirnoff vodka. |
Blueberry Liqueur | Likør laget av blåbær. |
Blueberry Schnapps | Sterk tørr sprit laget av blåbær. |
Boknafisk | Lettsaltet og delvis tørket fisk. |
Bollinger | Champagne merke. |
Bols | Likør produsent. |
Bombay Dry Gin | En type dry gin. |
Bombay Saphire | Engelsk gintype som selges i lyseblå flasker. |
Boodle's Gin | En type gin. |
Bordelaise | Kjent fransk saus med marg. |
Borstsj | Kjent rødbetesuppe fra Russland og de baltiske stater. |
Bouillabaisse | Verdensberømt fransk fiskesuppe. |
Bouquet | Aroma eller duft. Kjennere sier det er forskjell på duft og aroma. |
Bouquet-garni | Bukett krydderurter. |
Bourbon (Whiskey) | Amerikansk produsert mais whisky med korn i. Minst 51% mais. |
Boursin | Fransk fløteost. |
Brandy | Brennevin destillert av gjæret frukt. |
Brasere | Ettersteke mat med litt tilsetning av væske. |
Bresse bleu | Fransk muggost. Ligne roquefort. |
Brie | Fransk mykost. |
Briocher | Franske små brød laget av gjærdeig. |
Brissel | En kjertel som bare finnes hos unge klovdyr. Feks kalv. |
Broiler | Spesialforet høns. |
Brontë | Fransk brandy blandet med urter og honning. Lages i England. |
Brown Creme de Cacao | Mørkebrun kakaolikør. |
Brûlè | Betyr noe som er glasert med karamell. Creme Brule er kjent dessert. |
Brunoise | Små grønnsaker skjært i meget små terninger. Basis i supper og gryter. |
Brunt sukker | Sukker som ikke er raffinert eller delvis. Brukes i Irish Coffee. |
Bucatini | Lange pastarør. |
Budweiser | Amerikansk ølmerke. |
Bulmers Cider | Engelsk cider merke. |
Bundaberg Rom | Rom laget i Australia. |
Bundnerfleisch | Sveitsisk spesialitet. Speket kjøtt av storfe. |
Bundy Rum | Rom merke. |
Burgunder vin | Vin fra regionen Burgund i Frankrike. |
Bushmill's | Irsk whisky merke med røksmak. |
Butter Shots | En schnapps produsert av John De Kuyper & Son. Inc. |
Butterdeig | Kalles og tertedeig. Deig laget av mel. smør og vann litt eddik. Spesiell tillagning. |
Butterscotch Schnapps | Schnapps med smak av fløtekarameller. |
Byrrh | Bitter vin som brukes som Aperitif. Fransk. |
Bønneurt | Annet navn på sar. |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.