Mat og Drikke leksikon



Mat- og drikke leksikon Velkommen til Matoppskrift.no sitt etablerte mat og drikke leksikon. Vi har nå lagt inn mange oppføringer i leksikonet og vi håper at du finner det du søker etter. Mange av disse er eldre ord og noen nyere blir lagt inn nå og da. Vi har satt opp leksikonet på en enkel måte. Det eneste du trenger å gjøre er å klikke på en bokstav ovenfor og du får opp all oppføringene som begynner på den valgte bokstaven.
PS Dette leksikonet er gammelt og har delvis blitt erstattet av andre oversikter jeg har. Blant annet er det nå ett stort råvareleksikon for alle ingredienser, som er innebygd i matoppskrift og som kan søkes i her:
på denne siden.




Mat/drikkeordForklaring
B and BEn tørr likør laget av Bendictine og konjakk. Fransk.
BabaBakverk fra Polen.
BacalaoSpansk og portugisisk klippfisk rett.
Bacardi 151Bacardi med 75.5% alkohol. Forbudt i Norge.
Bacardi AnejoLys 6 år gammel bacardi.
Bacardi Black RumVellagret bacardi rom.
Bacardi BreezerRusbrus. Cocktail på flasker med bacardi.
Bacardi GoldRom lagret opp til 2 år.
Bacardi LemonRom som er smakt til med sitron.
Bacardi PeachRom som er smakt til med fersken.
Bacardi RomVelkjent rom fra Puerto Rico.
Bacardi Spice RumKrydret rom med vanilje. kanel og muskat.
Bacardi White RumUng filtrert rom som kan være lagret opp til ett år.
BadoiseGarnityr til vilt.
BaguetteFransk brød. Pariserloff. Skal brytes og serveres til forskjellige middagsretter.
BaileysLaget på irsk whiskey. fløte. vanilje og sjokolade.
Baileys Irish CreamLikør med irsk whisky. fløte. vanilje og litt sjokolade.
Bain-MarieFransk for å varme i vannbad.
BaklavaTyrkisk dessert.
Banana Creme LiqueurKremaktig bananlikør.
Banana RamazottiItaliensk bananlikør laget av Ramazotti en italiensk produsent.
Banana RumRomtype med bananaroma.
BananlikørLikør laget av bananer.
Bar MixDet samme som sweet and sour mix. En bar mix av sitronsaft og sukkersirup.
BarbequeAmerikansk betegnelse på grilling utendørs.
BardereBinde flesk rundt mat som skal stekes.
BarenjagerTysk honninglikør.
BavaroiseBetyr fromasj. Også kjent tysk pudding.
BayonneskinkeOpprinnelig en fransk spesilalitet. Er lettørket. benfri skinke.
BechamelHvit saus med evt kryddervekster.
BechamelsausDet vi kaller hvit saus.
BeefeaterKjent gin merke.
BeignetBetyr noe som er dyppet i en røre og frityrkokt.
BenedictineBrandybasert likør med urter. Laget av Benedictiner munker i Frankrike og Spania. Gylden farge. kraftig aromatisert og søtet.
BerlinerbollerKjent bakverk. Søte boller som oftest fylles med vaniljekrem eller syltetøy.
BernaisesausKjent saus laget av smør. eggeplommer og en krydderblanding.
Beurre maniéFransk for kald smør og mel jevning.
Bikarbonatgammel betegnelse på natron. Hevemiddel.
Binde oppBinde rundt kjøtt og fugl for å bevare en pen fasong.
BispGammel drikk som ligner gløgg.
BitterBrennevin med bitter smak laget av urter. bark eller røtter. Eksempler er Fernet Branca. Gammel Dansk. underberger mm.
Black HausTysk bjørnebær schnapps. 40%.
Blackberry BrandyEn likør laget av fullmodne bjørnebær trukket i brandy.
Blackberry LiqueurBjørnebærlikør laget av bjørnebær og brandy. Ofte tilsatt Eau De Vie.
BlancBetyr hvit.
BlanchereLegge mat i lettsaltet kaldt vann. koke opp og skylle i kaldt vann. Ligner forvelle.
BlanchmangéDessert med fløte og gelatin. Ikke egg.
BlavodVodka merke.
Blended Scotch WhiskyWhisky som inneholder både malt og korn whisky.
BliniSmå russiske pannekaker med opprinnelig bokhvetemel.
Blue CuracaoLikør laget av blank curacao tilsatt fargestoff.
Blue Label Smirnoff50% smirnoff vodka.
Blueberry LiqueurLikør laget av blåbær.
Blueberry SchnappsSterk tørr sprit laget av blåbær.
BoknafiskLettsaltet og delvis tørket fisk.
BollingerChampagne merke.
BolsLikør produsent.
Bombay Dry GinEn type dry gin.
Bombay SaphireEngelsk gintype som selges i lyseblå flasker.
Boodle's GinEn type gin.
BordelaiseKjent fransk saus med marg.
BorstsjKjent rødbetesuppe fra Russland og de baltiske stater.
BouillabaisseVerdensberømt fransk fiskesuppe.
BouquetAroma eller duft. Kjennere sier det er forskjell på duft og aroma.
Bouquet-garniBukett krydderurter.
Bourbon (Whiskey)Amerikansk produsert mais whisky med korn i. Minst 51% mais.
BoursinFransk fløteost.
BrandyBrennevin destillert av gjæret frukt.
BrasereEttersteke mat med litt tilsetning av væske.
Bresse bleuFransk muggost. Ligne roquefort.
BrieFransk mykost.
BriocherFranske små brød laget av gjærdeig.
BrisselEn kjertel som bare finnes hos unge klovdyr. Feks kalv.
BroilerSpesialforet høns.
BrontëFransk brandy blandet med urter og honning. Lages i England.
Brown Creme de CacaoMørkebrun kakaolikør.
BrûlèBetyr noe som er glasert med karamell. Creme Brule er kjent dessert.
BrunoiseSmå grønnsaker skjært i meget små terninger. Basis i supper og gryter.
Brunt sukkerSukker som ikke er raffinert eller delvis. Brukes i Irish Coffee.
BucatiniLange pastarør.
BudweiserAmerikansk ølmerke.
Bulmers CiderEngelsk cider merke.
Bundaberg RomRom laget i Australia.
BundnerfleischSveitsisk spesialitet. Speket kjøtt av storfe.
Bundy RumRom merke.
Burgunder vinVin fra regionen Burgund i Frankrike.
Bushmill'sIrsk whisky merke med røksmak.
Butter ShotsEn schnapps produsert av John De Kuyper & Son. Inc.
ButterdeigKalles og tertedeig. Deig laget av mel. smør og vann litt eddik. Spesiell tillagning.
Butterscotch SchnappsSchnapps med smak av fløtekarameller.
ByrrhBitter vin som brukes som Aperitif. Fransk.
BønneurtAnnet navn på sar.




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.