Mat/drikkeord | Forklaring |
---|---|
Galliano | Italiensk likør med urter. røtter og krydder. 35%. |
Garnere | Anrette med ønsket garnityr. |
Garnityr | Tilbehør eller pynt på fatet til hovedrett. f.eks grønnsaker eller stuing. |
Gastronom | Kjenner av god mat. drikke og matvaner. |
Gastronomi | Læren om den bedre kokkekunst. |
Gatorade | Sportsdrink som brukes av idrettsfolk. Flere smaker. |
Gazpacho | Kald tomatbasert suppe. |
Genever | Hollandsk einerbær brennevin som er forløperen til gin. |
Gentleman | Bourbon merke. |
Gewurztraminer | Medium til tørr hvitvin. |
Gilbey's Gin | Gin merke. |
Gin | Krydret brennevin med einerbær smak. Opprinnelig fra Holland. |
Ginger Ale | Alkohofri kullsyre drikk med ingefør smak. |
Ginger Beer | Øl med liten alkoholprosent. Ingefær smak. |
Ginger Brandy | Brandy med ingefær smak. |
Glace au four | Fransk marengs og iskake. |
Glasere | Den finnes forskjellige måter å glasere på. Aspik kan brukes til kalde retter. Kaker. desserter kan trekkes over med sukkerglasur. Det samme gjelder juleskinken. kalkunen. |
Glasere en form | Dekke en form innvendig med karamell. |
Glasere grønnsaker | Varme grønnsaker i smeltet fett slik at de blir blanke. |
Glutamat | Ett stoff som innegår som en av flere byggestener i proteiner. |
Gluten | Proteinstoff i mange typer mel som gir bakeevne. |
Glutin | Protein i gelatin. |
Glykose | Druesukker. |
Gløgg | Juledrikk som kommer fra Sverige. Består av rødvin og krydder. |
Gnocchi | italiensk rett. Opprinnelig med potet. |
Godiva Liqueur | Sjokolade likør. |
Gold Puerto Rican Rum | Gylden rom fra Puerto Rico. |
Gold Rum | Rom type med sterk aroma og litt søtsmak. |
Golden Pear | Ungarsk likør med pæresmak. |
Goldenbarr | Vodka fra Ukrainia. |
Goldschlager | Sveitsisk kanel likør med gullflak. |
Goldwasser | Urte likør med gullflak. |
Gome | Annet navn på gomme eller gombe. Brukes som pålegg og til lefser. |
Gordon's Gin | Engelsk gin. Også dry. |
Gosling's Black Seal Rum | Rom type. |
Gourmand | Elsker av god mat. |
Gourmand | Person som er lidenskapelig opptatt av mat og drikke. |
Gourmet | Vin- og matkjenner. en som gleder seg mer over kvalitet enn kvantitet. |
Gran Gala | Appelsin likør. |
Grand Marnier | Konjakk basert likør med smak av appelsinskall. 2 typer. |
Granite | Italiensk vannis. |
Grape Pucker | Schnapps med smak av ananas. Ca 15%. Laget av De Kuyper. |
Grappa | Italiensk brandy. Lages av drueskall. |
Gratinere | Betyr å la en rett få gyllen skorpe på overflaten ved steking i stekeovn eller under en grill. Retten er før gratinering drysset med revet ost eller brødrasp. slik at det er osten eller brødraspet som gir det gylne utseendet. |
Grave | Gammel konserveringsmetode. Rå fisk blir lagt i salt og krydder. |
Green Chartreuse | Grønn likør med naturlig farge. 55%. Laget av 130 forskjellige planter og blomster. |
Green Creme de Menthe | Grønn peppermyntelikør. |
Green Curacao | Curacao med grønn farge. |
Grenadine | Alkoholfri rød saft som brukes som tilsetning i drinker. Den røde lages av granatepler. Og en grønn type. |
Griljere | Mat blir vendt i mel. brød eller lignende og stekt. |
Grille | Steke på grill. grilloven eller grillpanne. |
Grillsaus | Olje tilsatt smak som brukes til pensling ved grilling. |
Grissini | Italienske sprø. smale brødstenger. |
Grogg | Engelsk og tysk betegnelse for toddy. |
Gugelhupf | Kjent kake fra Østerrike. |
Guinness | Kjent mørkt øl fra Irland. Flere typer. |
Gul Chartreuse | Mild likør laget av appelsin og myrt. |
Gulasj | Ungarsk stuing med kjøtt og paprika. |
Horiatiki | Kjent gresk salat. |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.