Mat og Drikke leksikon



Mat- og drikke leksikon Velkommen til Matoppskrift.no sitt etablerte mat og drikke leksikon. Vi har nå lagt inn mange oppføringer i leksikonet og vi håper at du finner det du søker etter. Mange av disse er eldre ord og noen nyere blir lagt inn nå og da. Vi har satt opp leksikonet på en enkel måte. Det eneste du trenger å gjøre er å klikke på en bokstav ovenfor og du får opp all oppføringene som begynner på den valgte bokstaven.
PS Dette leksikonet er gammelt og har delvis blitt erstattet av andre oversikter jeg har. Blant annet er det nå ett stort råvareleksikon for alle ingredienser, som er innebygd i matoppskrift og som kan søkes i her:
på denne siden.




Mat/drikkeordForklaring
GallianoItaliensk likør med urter. røtter og krydder. 35%.
GarnereAnrette med ønsket garnityr.
GarnityrTilbehør eller pynt på fatet til hovedrett. f.eks grønnsaker eller stuing.
GastronomKjenner av god mat. drikke og matvaner.
GastronomiLæren om den bedre kokkekunst.
GatoradeSportsdrink som brukes av idrettsfolk. Flere smaker.
GazpachoKald tomatbasert suppe.
GeneverHollandsk einerbær brennevin som er forløperen til gin.
GentlemanBourbon merke.
GewurztraminerMedium til tørr hvitvin.
Gilbey's GinGin merke.
GinKrydret brennevin med einerbær smak. Opprinnelig fra Holland.
Ginger AleAlkohofri kullsyre drikk med ingefør smak.
Ginger BeerØl med liten alkoholprosent. Ingefær smak.
Ginger BrandyBrandy med ingefær smak.
Glace au fourFransk marengs og iskake.
GlasereDen finnes forskjellige måter å glasere på. Aspik kan brukes til kalde retter. Kaker. desserter kan trekkes over med sukkerglasur. Det samme gjelder juleskinken. kalkunen.
Glasere en formDekke en form innvendig med karamell.
Glasere grønnsakerVarme grønnsaker i smeltet fett slik at de blir blanke.
GlutamatEtt stoff som innegår som en av flere byggestener i proteiner.
GlutenProteinstoff i mange typer mel som gir bakeevne.
GlutinProtein i gelatin.
GlykoseDruesukker.
GløggJuledrikk som kommer fra Sverige. Består av rødvin og krydder.
Gnocchiitaliensk rett. Opprinnelig med potet.
Godiva LiqueurSjokolade likør.
Gold Puerto Rican RumGylden rom fra Puerto Rico.
Gold RumRom type med sterk aroma og litt søtsmak.
Golden PearUngarsk likør med pæresmak.
GoldenbarrVodka fra Ukrainia.
GoldschlagerSveitsisk kanel likør med gullflak.
GoldwasserUrte likør med gullflak.
GomeAnnet navn på gomme eller gombe. Brukes som pålegg og til lefser.
Gordon's GinEngelsk gin. Også dry.
Gosling's Black Seal RumRom type.
GourmandElsker av god mat.
GourmandPerson som er lidenskapelig opptatt av mat og drikke.
GourmetVin- og matkjenner. en som gleder seg mer over kvalitet enn kvantitet.
Gran GalaAppelsin likør.
Grand MarnierKonjakk basert likør med smak av appelsinskall. 2 typer.
GraniteItaliensk vannis.
Grape PuckerSchnapps med smak av ananas. Ca 15%. Laget av De Kuyper.
GrappaItaliensk brandy. Lages av drueskall.
GratinereBetyr å la en rett få gyllen skorpe på overflaten ved steking i stekeovn eller under en grill. Retten er før gratinering drysset med revet ost eller brødrasp. slik at det er osten eller brødraspet som gir det gylne utseendet.
GraveGammel konserveringsmetode. Rå fisk blir lagt i salt og krydder.
Green ChartreuseGrønn likør med naturlig farge. 55%. Laget av 130 forskjellige planter og blomster.
Green Creme de MentheGrønn peppermyntelikør.
Green CuracaoCuracao med grønn farge.
GrenadineAlkoholfri rød saft som brukes som tilsetning i drinker. Den røde lages av granatepler. Og en grønn type.
GriljereMat blir vendt i mel. brød eller lignende og stekt.
GrilleSteke på grill. grilloven eller grillpanne.
GrillsausOlje tilsatt smak som brukes til pensling ved grilling.
GrissiniItalienske sprø. smale brødstenger.
GroggEngelsk og tysk betegnelse for toddy.
GugelhupfKjent kake fra Østerrike.
GuinnessKjent mørkt øl fra Irland. Flere typer.
Gul ChartreuseMild likør laget av appelsin og myrt.
GulasjUngarsk stuing med kjøtt og paprika.
HoriatikiKjent gresk salat.




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.