Mat/drikkeord | Forklaring |
---|---|
Kabaret | Kald rett som består av egg. fisk. skalldyr og grønnsaker eller kjøtt og grønnsaker som er lagt ned i aspik. Var populert på 50- og 60- tallet. |
Kahlua | Kaffelikør produsert i Mexico |
Kalvedans | Råmelkspudding eller gammel rett laget av kalvehode. |
Kamora | Mexicansk kaffelikør med 26.5 % alkohol. |
Kams | Rett med bruk av fiskelever. |
Kanadisk Whisky | Lages ofte av rug. lagret som regel i minst 5 år. Men med unntak. Kjente merker er Canadian Club og Seagrams V.O. |
Kanapéer | Et lite smørbrød med ekstra fint pålegg og garnityr. Brukes gjerne som en forrett eller som tilbehør til drinker. |
Kandisere | Når man trekker over med eller koker inn i sterk sukkerlake. |
Kannelere | Lage små rifler i for eksempel en kakeglasur. |
Kapun | Fetet hanekylling som har blitt kastrert. |
Karamell likør | Likør med karamell smak. |
Karamellisere | Strø dessert med brunt sukker og plassere under sterk overvarme. slik at desserten får en karamellisert overflate. |
Kebab | Grilspyd med kjøtt. Velkjent rett fra Østen. |
Keftedes | Greske kjøttboller. |
Kibowi | Hollandsk kiwilikør. |
Kirsch | Kan være 2 ting: 1. Hvit brandy laget av Kirsebær og lagret i parafin belagte tønner som hindrer at dentar farge fra tønna. 2. Kirsebær schnapps. |
Kirschwasser | Kirsebær brennevin. |
Kirsebær likør | Likør laget av kirsebær. Mange typer og merker. |
Kiwi likør | Likør laget av kiwier. |
Klare | Gjøre gelé eller buljong klar med eggehvite og eggeskall. |
Klubb | Kompelignende rett som blir laget av forskjellige råvarer. Feks blodklubb. leverklubb. |
Knaost | Ost laget av surmelk med karve i. |
Knekk | Sukker. vann og litt eddik smeltet og stivnet i en panne. |
Koke ut | Helle væske i pannen etter at du har stekt noe. da får du en god sjy/kraft til saus. |
Koldskål | Eldre dessert laget av fløte. surmelk. sukker og mandler. |
Kolorere | Når en ting gis farge. for eksempel ved å brune en kylling. |
Kompe | Sørlandsk navn for potetball. komle. |
Kompottere | Koke frukt i sukkerlake. |
Konservere | Gjøre en matvare holdbar for lengre tid ved hermetisering. salting. dypfrysning eller anne metode som øker holdbarheten. |
Konserveringsmiddel | Midler som tilsettes mat for å gjøre den holdbar. |
Koskenkorva | Finsk vodka. Flere typer som er smaksatt med forskjellige smaker. |
Krams fugl | Betegnelse på små fugl som trost ol. som brukes til mat. |
Krautsalat | Tysk kålsalat. |
Krokan | Karamellmasse laget av sukker og mandler. |
Kroketter | Tykk stuing som formes til boller som paneres og brunes. |
Kruska | Opprinnelig en blanding av kli. havregryn og rosiner. |
Krustader | Lett bakverk som er frityrstekt og fylt med stuing. grønnsaker og andre ingredienser. |
Krutonger | Små. sprøstekte terninger eller stenger av brød som brukes som garnityr i supper og salater. |
Kryddereddik | Lages ved at urter får trekke i eddik over ett tidsrom. |
Krymmel | Kakepynt laget av farget sukker eller sjokolade. |
Krystallrosetter | Søtningsmiddel av sakkarin. |
Krås | Innmaten av fugl. |
Kummel | En klar likør som er smaksatt med karve og anis. Fra Holland og Tyskland. |
Kuvertbrød | Små brød som serveres ved hver kuvert til suppe eller forrett. |
Kvarg | Fersk surmelksost. Ligner cottage cheese. |
Kvikaku | Annet navn for pannekaker som ble brukt i gamle dager. |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.