Mat/drikkeord | Forklaring |
---|---|
Pacharan | Likør fra Nord Spania laget av slåpetorn. |
Paella | Spansk risrett med kylling/høns. skalldyr og grønnsaker. |
Pai | Bakverk med fyll i form. |
Panade | Røre av mel eller panerbrød og væske til speing i kjøtt- og fiskefarser. |
Panere | Dyppe noe som skal stekes. i sammenpisket egg og deretter i brødsmuler el. strøbrød. |
Panermel | Malt tørket brød. kavring. griljermel. |
Panetone | Italiensk formkake. |
Parere | Skjære bort sener. ben o.l.. renskjære. |
Parfait | Iskrem med mye fløte. Trenger ikke røres ved innfrysning. |
Parfait Amour | Navnet på en fransk likør laget av roseblad. vanilse. mandel mm. |
Parisersmørbrød | Loff med kjøttfarse. stekt og servert med speilegg. |
Partere | Dele opp. |
Pasha | Kaffelikør laget i Tyrkia. |
Paso Fino | Navnet på en rom. |
Passere | Mose gjennom fin sikt eller moseapparat. |
Passoa | Spansk likør laget av pasjonsfrukt og sitrus. |
Pasta | Brukes som fellesbetegnelse for spaghetti. makaroni. nudler. |
Pastis | Mildere form for absinthe. Fransk anislikør. |
Patè | Fransk for postei. Vanlig rett i Frankrike. |
Peach Brandy | Brandy laget av druer med fersken smak. |
Peach Liqueur | Ferskenlikør. |
Peach Pucker | Fersken schnapps laget av de Kuyper. |
Peach Tree Schnapps | Fersken schnapps/likør laget av de Kuyper. Hollandsk. |
Pear Schnapps | Sterk tørr schnapps laget av pærer. |
Pektin | Geleaktig stoff som er i enkelte frukt og bærtyper. |
Penne | Korte rillede pastarør. |
Pepper Vodka | Vodka smaksatt med pepper. |
Peppermynte | Plante som vi får olje fra. Flere typer. |
Peppermynte likør | Likør med peppermyntesmak. |
Peppermynte schnapps | Schnapps med peppermyntesmak. |
Pepperoni | Kjent krydret pølse. |
Pernod | Brennevin med anis. Har flere urter i seg. Blir hvit i kontakt med vann. |
Pernod | Fransk anisbasert likør. |
Perrier | Fransk kjent mineralvann. |
Pesto | Kald saus med basilikum. |
Peter Heering | Rombasert kirsebærlikør. Funnet opp i Danmark 150 år siden av Peter Heering. |
Petits fours | Små kaker fylt med smørkrem og syltetøy. |
Piccata | Tynne skiver av kalv. panert og stekt. |
Pickles | Grønnsaker lagt ned i eddiklake. |
Pilaff | Risrett fra Østen med biter av kjøtt. |
Pilaffris | Ris som er surret i smør og etterpå kokt. |
Pimiento | Spansk for paprika. |
Pina Colada | Type drink. Også som drinkmiks. |
Pina Colada Mix | Miks som tilsettes rom og is. |
Pineapple Rum | Rom med ananas aroma. |
Pineapple Vodka | Vodka med ananas aroma. |
Pink Champagne | Fransk rosè champagne. |
Piroger | Kaker av terte eller paideig. fylt med en stuing. |
Pisang Ambon | Søt. grønn likør med urte og banan aroma. |
Pisco | En brandy laget av muscatvin. |
Pita | Små brød fra Midt Østen. som fylles med fyll. |
Pizza | Tynn gjær eller paideig. dekket med ost. tomat osv opprinnelig italiensk. |
Plankestek | Kjøtt stekt i ovn på en planke som er oljet. Hardved som feks eik. |
Plumpudding | Engelsk fruktpudding. |
Plymouth Gin | Gin laget av italiensk einer. |
Polentagryn | Gryn laget av mais. Brukes til grøt eller pudding. |
Pomme | Fransk forkortet poteter. Brukes i sammenheng med andre ord for å beskrive forskjellige tilberedningsmåter av poteter. |
Pop corn | Maiskorn som ved oppvarming sveller og sprekker. |
Portvin | Hetvin som skal komme fra de bratte. skiferholdige vinmarkene langs det øvre løpet av Douro-elven i det nordlige Portugal. |
Posjere | La noe trekke i væske like under 100 °C. koke meget sakte. |
Potkâse | Masse av ost og smør tilsatt krydder. |
Pottaske | Annet ord for kaliumkarbonat. Brukes i bakepulver. |
Praliner | Fylte sjokolader. |
Preparere | Forberede. gjør ferdig. |
Prinsefisk | Kjent. gammel rett fra Bergen. |
Prunella Brandy | Brandy med plommesmak. |
Puffet ris | Ris som er ristet og blir luftige korn. |
Pultost | Surost. Modnet.Mye smak. |
Pumpernickel | Tysk grovt rugbrød. |
Punch/punsj | Forskjellige ingredienser f.eks frukt. vin og sprit. som blir blandet i en stor skål. Det finnes kalde og varme punsj. |
Puré | Grønnsaker. frukt. fisk eller kjøtt som blir kokt mørt og deretter most eller passert. |
Purere | Mose ved å presse gjennom ingrediensene igjennom sikt eller ved hjelp av gaffel. hurtigmikser eller andre lignende apparater. |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.