Mat/drikkeord | Forklaring |
---|---|
Raclette | Sveitsisk og fransk osterett. Også en svært fet ost. |
Ragu | Ragu lages av kjøtt. delt i terninger. tynne skiver eller strimler. som trenger koking for å bli mørt. Kjøttet brunes tilslutt raskt i en panne. F.eks. hare ragu. finnbiff ragu osv. |
Rake | Raking av fisk er en konserveringsmetode basert på en gjæringsprosess som kalles fermentering. |
Raki | Tyrkisk likør laget av anis og lakris. |
Raspail | Likør fra Frankrike. med urter. |
Raspeball | Annet navn for komle. baill. kompe. Poterett som kokes. |
Ratatouille | Kjent fransk grønnsaksrett. |
Rav | Gammelt navn på det feteste kjøttet på kveite.Sitter ytterst langs finnene. Brukes i en del tradisjonsretter. |
Ravigote | En saus med pikant smak. Med feks vin. eddik. løk og urter. |
Ravioli | Pastaputer fylt med en farse. |
Razzmatazz | Bringebærlikør fra Holland. |
Red Bull | Energidrikk. |
Redusere | Innkoking av kraft eller vin. Fremhever bedre ønsket smak når brukt i sauser og supper. |
Remonce | Kakefyll. Brukes i wienerbrød og kringler. |
Remulade | Majones tilsmakt med krydder. kapers og sylteagurk. |
Rhinsk vin | Vin laget langs Rhinen. |
Ricard | Fransk anislikør. |
Riesling | Tørr hvitvin med mye syre og lite alkohol. |
Rigatoni | Korte tykke pastarør. |
Rijsttafel | Kjøttrett fra Indonesia. For de avanserte. |
Risoll | Halvmåneformet bakverk av terte eller paideig. med fyll. |
Risotto | Risrett med ris blandet med kjøtt. fisk. grønnsaker eller lignende. |
Riste | Brune raskt med lite fett/uten fett. |
Roastbiff | Helstekt oksefilet. |
Rom | Sprit som lages av rørsukker. Fremstilles hovedsaklig i Vestindia. |
Rom | Brennevin fremstilt av melasse. Mange typer. farger og smaker. |
Ronrico White Rum | Rom fra Karibien. |
Root Beer | Søt. brun soda med urtesmak. Alkoholfri. Kjent i USA |
Rosenvann | Vann som er laget av olje fra kronbladene til roser. |
Rose's Lime Juice | Kjent navn på en konsentrert lime juice. |
Rotissere | Grille på spidd. |
Ruby Port | Mørkerød. ung portvin. |
Rulade | Kaketype hvor kaken er rullet sammen til en rull med fyll mellom. |
Rumple Minze | Peppermynte schnapps. |
Rumpsteak | Oksestek fra øverste del av låret. Mørbrad. |
Russiske erter | Tørkede spede grønne erter. |
Rye Whisky | Whisky laget av malt med minst 51% rug. |
Rød Curacao | Rød type curacao. |
Rød pepper | Annet navn på paprika og kajennepepper. |
Rød vodka | Vodka som er rød. feks Finlandia Cranberry. |
Rødvin | Vin laget av druer. Rød av farge. Mange typer og merker. |
Røksalt | Røykbehandlet salt som brukes til krydring av feks grillretter. Vær obs på røylsmaken. passer ikke til alt. |
Røsti | Sveitsisk potetkake. |
Røyke | En gammel behandlingsmåte som blir brukt på fisk og kjøtt. Øker holdbarheten og gir smak. aroma og farge. |
Råkrem | Råkrem er en tykk blanding av eggedosis og krem. |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.