Dag 1.
Begynn med surdeigen. Smuldre gjæren i en bolle. Varm vannet til 37°C, hell det over gjæren og rør til den er oppløst.
Bland melet i. Strø et tynt lag mel over deigen. Dekk bollen med et klede og la den stå i romtemperatur 1-2 døgn.
Lar du deigen heve i 2 døgn, får den rikere aroma. Da kan du gjerne tilsette ytterligere 1/2 dl rugmel etter 1 døgn.
Dag 2 eller 3:
Varm syrnet melk og olje til 37°C. Smuldre gjæren i en bakebolle. Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Bland deretter i surdeigen og tilsett resten av væsken, litt om gangen.
Arbeid inn saltet, rugmelet og det meste av hvetemelet. Arbeid deigen smidig i maskin eller for hånd til den slipper bollen. Tilsett mer hvetemel om nødvendig. Strø et tynt lag mel over deigen, dekk den med et klede og la den heve ca. 1 time. Elt deigen på bakebordet med resten av hvetemelet. Form 2 runde brød.
Legg brødene på en smurt plate, prikk med en gaffel og la dem heve under klede ca. 30 min.
Varm ovnen til 250°C. Senk varmen til 200°C, i det du setter inn brødene. Stek i ca. 45 min.
La brødene avkjøles på rist under et klede hvis du vil ha myk skorpe.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Melk.no
(Intern: 32250)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori:
Brød Innlagt dato:2015-12-29
Oppdatert dato:2015-12-29