Grove gjærdeiger



Grove gjærdeiger oppskrift.
Fotograf: Regal
Denne grunndeigen består av hvetemel blandet med grovt mel, kanskje hele kjerner av korn, og eventuelt frø. Den inneholder også salt, fett og gjær. Eksempler på bakst er grovbrød, grove rundstykker, havrebrød, rugbrød etc.

Oppskriften inneholder 199 Kalorier, 36 g Karbo, 5 g Protein og 2 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener Gluten, Spor-av-melk, Spor-av-soya,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Grove gjærdeiger er: Vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar

Oppskriften har fått 3 poeng fra 1 lesere
Lesere: 2301 totalt.

Annonse



Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 2 porsjoner
1000grRegal Grovbakst
50grferskgjær (eller 1 pk tørrgjær)
30grolje eller margarin
15grsalt
6,5dlvæske, vann eller skummet melk for eksempel




Kalorier og næringsinnhold i Grove gjærdeiger med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier199.381 739.59Kcal
Protein5.4047.12gram
Karbohydrat36.39317.50gram
Kostfiber7.1162.03gram
Fett2.0017.45gram
Mettet fett0.746.46gram
Salt0.887.72gram
Pris på oppskriftenKr 1.01Kr 8.81Kr .-
Hele oppskriften veier1 745 totalt873 pr porsj pr stk gram
Energiprosent fra karbo73 %Ikke lavkarboHva betyr dette?

Fremgangsmåte:

Forberedelse:
Det kan være lurt å veie råvarene, volumoppveiing gir større sjanser for svingninger i mengdene. "Små" ingredienser som salt og olje spiller stor rolle både når det gjelder bakeresultatet og smak.

Se ellers tabeller som viser sammenhengen mellom volum og vekt.

For å unngå smuling, og for å få et saftig bakverk, er det viktig å ikke lage for stiv deig. Det er viktig at bakingen tar den tiden den skal, og at deigen ikke er for varm.

Når man lager grov gjærbakst er det en fordel å bløtlegge de grove ingrediensene i vannet før deigen eltes. Grovt mel ligger i minst 20 minutter, mens hele kjerner ligger over natten. Helt grovt brød eller rugbrød kan også lages med så mye vann (opp mot 80 % av mel og korn), at det blir nesten en grøt. Hvis man vil bruke mye rug i brødet, kan det lønne seg å syrne brødet med surmelk eller surdeig. Da former man ikke brødene som deigemner etter hvileperioden, men tar deigen rett opp i former med en slikkepott eller deigskrape og jevner til på toppen med vann på slikkepotten.

Fremgangsmåten kan inndeles i følgende trinn:

1. Elting av deigen
Hold igjen litt vann når du elter og følg med, for å få en fin og smidig deig må du antageligvis ha i alt, eller kanskje også litt mer. Deigen kan også justeres med mel.
Bruk lunkent vann eller slik at det føles litt kaldere enn det. Vanntemperaturen avhenger veldig av hvordan eltemaskin som brukes eller om man knar for hånd. Jo hardere elting, jo kaldere vann, deigen blir varmere av intensiv elting. Bruk litt varmere væske i veldig fete og søte deiger.
Elt godt! Hvis det brukes kjøkkenmaskin, begynn å blande på sakte fart. Så fort deigen har samlet seg, gå over på høyere hastighet. Ved grove deiger elter men lengre på sakte fart. Med mye rug i deigen elter man lengre tid kun på sakte fart.
Deigen er ferdig når den er smidig og glatt, og ikke ryker for lett. Bakere pleier å si at optimal deigtemperatur er på ca. 27-28 °C. Et steketermometer el. l. kan brukes til å måle temperaturen i deigen etter eltingen.

2. Liggetid / hviletid
La deigen hvile i ca. 1/2 - 1 time eller til ca.1,5-2 ganger opprinnelig størrelse på et lunt sted godt tildekket. La deigen få tid!
Hvis det brukes mindre gjær og lavere temperatur på deigen, må hviletiden forlenges. Slik får man også et saftigere og mer smakfullt bakverk. Kalde deiger med lite gjær kan gjerne la ligge over natten.

3. Forming av deigemnene
Deigen deles opp i de emnene man ønsker og arbeides godt til runde emner som settes av på plater hvis det er rundstykker eller runde brød. Hvis det skal lages lange brød må emnene nå slappe av tildekket i ca. 5 minutter på bakebordet. Emnene slås så ned til runde "halvflate" emner som brettes og rulles sammen til brød. Brødene settes på smurte plater eller i smurte former med "sømmen" etter sammenrullingen ned.

4. Heving
La emnene heve seg i ca. 45-60 minutter, tiden avhenger her av både deigtemperatur og av temperaturen i omgivelsene. Deigemnene kan gjerne settes på en rist på vasken med varmt vann under så de får litt fuktighet og varme. Dekk til og bruk eventuelt en spruteflaske med rent vann for å holde overflaten fuktig.

5. Steking
Før bakverket settes inn i ovnen kan man strø med frø (valmue, sesam, solsikke, gresskarkjerner etc.), eller eventuelt snitte forsiktig med en skarp kniv. Pass på at emnene er fuktige på overflaten. For å få en blank og sprø skorpe kan man sette inn en varmefast bolle med varmt vann i bunnen av ovnen. Pass på å ta den ut i god tid før stekingen er ferdig. Hvis man derimot vil ha et mer ”rustikt” utseende brød, så snitt godt med en skarp kniv uten bruk av vann i ovnen.

Start stekingen på ca. 250 °C og sett temperaturen ned til ca. 210-200 °C når bakverket er satt inn. Veldig grove brød eller rugbrød stekes på ned mot 180 – 190 °C. Generelt gjelder: fint bakverk høy temperatur, og grove ting lavere temperatur. Småvarer som rundstykker og lignende er ferdig etter ca. 15 minutter, mens brød er ferdig etter 25-60 minutter, avhengig av ovn og grovhet. Kakk litt forsiktig under de ferdige bakervarene og hør en hul lyd.

Temperaturene må sees på som veiledende, alle ovner er forskjellige.

6. Avkjøling
Avkjøl ferdig stekte bakervarer på rist og godt atskilt.

Har du prøvd oppskriften? Sett karakter

1 2 3 4 5 6



Mer info

Forfatter:
Kilde: Regal
(Intern: 35460)
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori: Brød
Innlagt dato:2020-11-05
Oppdatert dato:2020-11-05


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Olivenbrød.Olivenbrød.
Denne retten har 186,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Egg i Brød.Egg i Brød.
Denne retten har 223,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grovt flatbrød.Grovt flatbrød.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Svenske runde knekkebrød.Svenske runde knekkebrød.
Denne retten har 139,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Piknikhorn med skinke.Piknikhorn med skinke.
Denne retten har 260,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,92.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brytebrød med epler.Brytebrød med epler.
Denne retten har 205,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pinnebrød med ost- og karvesmak.Pinnebrød med ost- og karvesmak.
Denne retten har 285,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Focaccia Pugliese.Focaccia Pugliese.
Denne retten har 190,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kjærlighetsbrød.Kjærlighetsbrød.
Denne retten har 202,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grissini.Grissini.
Denne retten har 225,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 39,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Frokostrundstykker fra dansukker.Frokostrundstykker fra dansukker.
Denne retten har 197,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 39,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Flettekrans av loffdeig.Flettekrans av loffdeig.
Denne retten har 264,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjemmebakt flatbrød 2.Hjemmebakt flatbrød 2.
Denne retten har 198,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bergenske vørterbrød.Bergenske vørterbrød.
Denne retten har 240,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fletteloff fra Dr Oetker.Fletteloff fra Dr Oetker.
Denne retten har 320,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.