Fotograf:
Matprat.no
Kan lages av kylling, høne, kalv eller kanin basert på samme fremgangsmåte og oppskrift.
Frikassé er en gryterett med kjøttstykker og grønnsaker i en lys saus. Opprinnelig fantes det både brune og lyse varianter av den franske retten, som nok går tilbake til før år 1500. Tidligere brukte man all slags kjøtt, men nå er det vanligste kalv eller fugl, eventuelt lam. Vårt norske lam som har gått ute hele sommeren og beitet saftig gress og urter, som setter sitt preg på kjøttet, er et perfekt utgangspunkt for en frikasse og andre deilige lammeretter. Å kjøpe lam når det er billigst om høsten er en god investering. Lammekjøtt er saftig, mørt og lettfordøyelig kjøtt. Det tåler lett et års lagring i fryseboks. For at det skal ta kortere tid å lage frikasseen kan kjøttet kokes kvelden før og avkjøles. Kraften kan også reduseres kvelden før. Oppskriften inneholder
79 Kalorier,
3 g Karbo,
4 g Protein og
5 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener
Gluten, Melk, Selleri,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.
Lammefrikassé på høsten er:
Ikke vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar
Oppskriften har fått 3,6 poeng fra 7 lesere
Lesere:
33552 totalt.
Annonse
Ingredienser
Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Næringsdeklarasjon for Lammefrikassé på høsten!
Navn | Verdi pr 100 g | Verdi pr porsjon | Enhet |
---|
Kalorier | 79.19 | 820.01 | Kcal |
Protein | 4.44 | 45.98 | gram |
Karbohydrat | 3.48 | 36.04 | gram |
Kostfiber | 0.85 | 8.80 | gram |
Fett | 5.09 | 52.71 | gram |
Mettet fett | 2.74 | 28.37 | gram |
Salt | 0.21 | 2.17 | gram |
Pris på oppskriften | Kr 3.59 | Kr 37.17 | Kroner |
Hele oppskriften veier | 4 142 | gr totalt | gram |
Energiprosent fra karbo | 17,57 % | Lavkarbo | Hva betyr dette? |
Fremgangsmåte:
Skjær kjøttet i 50-70 g biter og vask dem godt i kaldt vann. Sett kjøttet over i kaldt vann og kok opp. Skum av alle urenheter som kommer opp. Når vannen småkoker ha i løk, laurbærblad, hel pepper og salt. Kok til kjøttet er mørt ca 1-1,5 timer. Ta ut kjøttet og reduser kraften som er igjen til 0,5 l.
Saus
Smelt smøret i en kjele og ha i melet. Spe med varm lammekraft til sausen har ønsket konsistens. La sausen småkoke i 20 min. Ha i fløten og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Grønnsaker
Skrell og trekk mandelpotetene ferdig. Kok opp lettsaltet vann og kok blomkål, gulrøtter, sellerirot, purreløk og kålrot møre i vannet, hvis de skal serveres med en gang. Skal frikassen serveres neste dag avkjøles grønnsakene i isvann, slik at de beholder fargen og fastheten.
Når frikasseen skal serveres blandes saus, grønnsaker og kjøtt, og varmes opp. Sett på litt lettsaltet vann med litt smør og damp opp potetene. Dryss hakket persille over frikasseen og måltidet er ferdig.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Mat og Mer
(Intern: 2285)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er
middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Gryterett
Land:
Ukjent-opprinnelse
Innlagt dato:2014-09-19
Oppdatert dato:2014-09-19
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Prøv en lignende oppskrift