Fotograf:Synøve Dreyer Brennesle, nesle eller brennhuttu – uansett hva den kalles, så er dette et ugress alle kjenner og har hatt ubehagelig nærkontakt med. Ikke den første planten man tenker på når det gjelder mat! Men nesle har mange bruksområder på kjøkkenet og smaker knallgodt. Her har den havnet i rundstykkene.
Skyll nesleblader godt i kaldt vann. Plukk ut noen blader til å pynte rundstykkene med.
Kok opp en kjele med rikelig med vann og forvell neslene til de akkurat faller sammen. Hell i et dørslag og skyll i kaldt vann. Klem ut så mye vann som mulig. grovhakk neslene og sett til side.
Løs opp gjær i lunkent vann. Tilsett sukker, salt, olje og mel. Elt deigen lett sammen og tilsett de hakkede neslebladene. Elt deigen videre til den slipper bakebollen. Tilsett litt mer mel om nødvendig.
Lag grove rundstykker ved å bytte ut opptil halvparten av melet med sammalt hvete grov.
Dekk deigen med et rent klede og sett til heving på et lunt sted i ca 1 time, eller til den har fått dobbel størrelse.
Forvarm stekeovnen til 210 °C. Legg bakepapir på et stekebrett.
Dryss litt mel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Del deigen i 24 like store emner og trill dem til runde eller ovale rundstykker. Plasser rundstykkene på stekebrettet. Dekk med klede.
Sett rundstykkene på en stekeplate med bakepapir og dekk med et klede. Etterhev i ca 20 minutter på et lunt sted.
Visp sammen et egg og pensle rundstykkene. Klem fast er nesleblad og pensle det forsiktig med egg.
Stek rundstykkene midt i ovnen i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.
Bruk plasthansker når du plukker nesle for å unngå å brenne fingertuppene på stilkene. Både blader og stilk er dekket av brennhår som kan gi vablete utslett. Brennhårene ødelegges ved varmebehandling.
Nesler er aller best om våren. Knip av de 2-3 øverste skuddene, da er også stilken myk og god.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Matprat.no
(Intern: 34011)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Gjærbakst Innlagt dato:2018-06-16
Oppdatert dato:2018-06-16