DAG 1:
Skrell potetene, og kok dem til de er møre. De kokte potetene moses til en veldig fin mos. Kna inn et par never hvetemel (ca 1 dl) i potetmassen, og sett den kaldt over natten.
Kok en tykk grøt av smør, sukker, semulegryn og helmelk. Sett også grøten kaldt over natten.
DAG 2:
Bland potetmos og grøt, og kna inn hvetemel. Bruk omtrent 2 kg mel til sammen.
Det kan lønne seg å dele potetmosen og grøten i to deler, og la den ene delen stå kaldt mens du baker ut de første lefsene.
Deigen skal være nokså fast, men husk at det tilføres en god del mel mens du baker. Lag 15 «emner» ca 8 cm diameter og 1 cm tykke.
Utbaking:
Til utbakinga trenger du følgende utstyr:
Ri?et kjevle
Grovt gråpapir klippet i sirkel ca 50 cm diameter (til å bake på)
Stekepinne/bakstefløy
Takke (varmet opp til ca trinn 8)
Pensel til å børste bort over?ødig mel fra leiven når den ligger på takka.
Ta mel på midten av gråpapiret, legg et emne i melet og klapp det rundt. Mel også på toppen. Bak utover mens du samtidig snurrer papiret på bakebordet, slik at du baker jevnt rundt hele leiven. Strø stadig mel både over og under leiven, slik at den ikke setter seg fast i underlaget, og bak etter hvert bare ytterst på leiven, slik at det ikke blir hull på midten. Den skal bli veldig tynn.
Stikk stekepinnen, som er ?at i ene enden og rund ved håndtaket, forsiktig inn under midten av leiven og helt ut på andre siden. Løft leiven forsiktig opp, rist av litt mel og ?ytt den over på takka, hvor den rulles ut. Stekes kun på én side til det blir lysebrune ?ekker på undersiden. Børst gjerne av over?ødig mel mens den stekes.
Ferdige lefser kan oppbevares kjølig og tørt i press mellom to ?aker og smøres etter hvert som de skal brukes. Selv bruker jeg å smøre alle samme dag og fryse dem ned.
SMØRING:
Mykt meierismør, sukker og kanel. Lefsene må dynkes godt før smøring. Bre smør utover hele lefsa og dryss på sukker og kanel. Brett inn kantene fra begge sider så de møtes på midten. Bre smør på ene kanten, strø på sukker og kanel og legg så den usmurte delen over den smurte, slik at det blir et rektangel som kan klippes opp i passe biter for servering.
Denne type lefse serveres tradisjonelt med søst.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Norsk Tradisjonsmat
(Intern: 34811)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Lefse Land:
Norge Fylke:
Møre og Romsdal
Nasjonal/tradisjonsrett Innlagt dato:2019-11-23
Oppdatert dato:2019-11-23