Bland mel, gryn, surdeig og vann i en bakebolle og elt i en kjøkkenmaskin til deigen har samlet seg. La deigen hvile i bakebollen i 20 – 30 minutter.
Tilsett salt og elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Øk så farten og elt videre til deigen slipper bollen, i 2 til 5 minutter.
Dekk bakebollen med et klede eller et lokk. La deigen heve i cirka tre timer. En gang i timen trekker du i deigen og folder den delen du trekker i over resten av deigen. Bruk gjerne en bakeskrape.
Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i to emner. Trekk og fold hvert deigemne over seg selv fire ganger. La deigen hvile 20 – 30 minutter på bakebordet.
Form til to brød. Legg brødene med «sømsiden» opp i to hevekurver som er melet og med et lag havregryn i bunnen.
Dekk hevekurven med et klede og sett den kaldt, gjerne i kjøleskapet. La deigen heve til neste dag, eller minst 10 timer. Deigen skal ha hevet seg ganske tydelig på denne tiden.
Sett inn en bakestein på en rist eller en stekeplate på nest nederste rille, og en langpanne på nederste rille i stekeovnen, og sett den på 250 °C.
Når ovnen er varm tar du hevekurvene ut av kjøleskapet og hvelver brødet over på en plate eller fjel med bakepapir.
Overfør brødet med bakepapir over på den varme bakesteinen eller stekeplaten og senk temperaturen til 240 °C. Hell 1-2 dl varmt vann i langpannen under brødet og lukk døren fort slik at dampen holder seg inne i ovnen.
Etter 10 minutter slipper du dampen ut av stekeovnen og senker temperaturen til 220 °C. Stek surdeigsbrødet i ytterligere 20 minutter til det er ferdig stekt. Legg et bakepapir over brødet underveis om du synes det blir for mye stekt.
Bruk gjerne et steketermometer til å sjekke om brødet er ferdig stekt. Brødet er ferdig stekt når det har kommet over 96 °C.
Avkjøl surdeigsbrødet på rist.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Brodogkorn.no
(Intern: 35527)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori:
Brød Innlagt dato:2020-12-25
Oppdatert dato:2020-12-25