Grunnoppskrift for søte gjærdeiger



Grunnoppskrift for søte gjærdeiger oppskrift.
Fotograf: Regal
Grunndeig for boller, kringler, julekkaer ol. Denne oppskriften gir ca 30 boller om man velger det.

Oppskriften inneholder 275 Kalorier, 44 g Karbo, 7 g Protein og 7 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener Gluten, Spor-av-melk, Spor-av-soya,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Grunnoppskrift for søte gjærdeiger er: Vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar

Oppskriften har fått 3 poeng fra 1 lesere
Lesere: 1638 totalt.

Annonse



Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 1 porsjoner
1kgRegal Siktet hvetemel
150grmargarin, smør el. Olje
150grsukker
2pakkeferskgjær (eller 2 pk tørrgjær)
3tskardemomme
1tssalt
5dlvann eller melk




Kalorier og næringsinnhold i Grunnoppskrift for søte gjærdeiger med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier274.745 259.90175.33Kcal
Protein6.76129.424.31gram
Karbohydrat44.06843.5328.12gram
Kostfiber2.2543.081.44gram
Fett7.44142.444.75gram
Mettet fett2.9957.241.91gram
Salt0.5410.260.34gram
Pris på oppskriftenKr 1.43Kr 27.38Kr 0.91.-
Hele oppskriften veier1 915 totalt1 915 pr porsj64 pr stk gram
Energiprosent fra karbo64,14 %Ikke lavkarboHva betyr dette?

Fremgangsmåte:

1 porsjon gir ca 30 boller

Denne grunndeigen består hovedsakelig av hvetemel tilsatt fett og sukker, eventuelt egg, i varierende mengde, og er hevet med gjær. Det spesielle ved søte gjærdeiger er det relativt høye innhold av fett og sukker, og derav også høy tilsetning av gjær

Denne grunndeigen kan tilsettes andre råvarer, som rosiner, sjokoladebiter, sirup, andre krydder, surmelk, etc. Dessuten kan det under utformingen av bakervarene tilsettes mer sukker og krydder til skillingsboller, vaniljekrem til solskinnsboller/sommerboller, eller man kan ha mandler og sukker på kringla, osv. Det er uendelig med muligheter.

Det kan være lurt å veie råvarene, volumoppveiing gir større sjanser for svingninger i mengdene. "Små" ingredienser som salt og olje spiller stor rolle både når det gjelder bakeresultatet og smak.
Se ellers tabeller som viser sammenhengen mellom volum og vekt.

For å unngå smuling, og for å få et saftig bakverk, er det viktig å ikke lage for stiv deig. Det er viktig at bakingen tar den tiden den skal, og at deigen ikke er for varm.

Fremgangsmåten kan inndeles i følgende trinn:

1. Elting av deigen
Hold igjen litt vann når du elter og følg med, for å få en fin og smidig deig må du antageligvis ha i alt, eller kanskje også litt mer. Deigen kan også justeres med mel. For søte hvetedeiger er det viktig å ikke ha for mye mel i, så bollene ikke blir små og harde.
Bruk lunkent vann eller slik at det føles litt kaldere enn det. Vanntemperaturen avhenger veldig av hvordan eltemaskin som brukes eller om man knar for hånd. Jo hardere elting, jo kaldere vann, deigen blir varmere av intensiv elting. Bruk litt varmere væske i veldig fete og søte deiger. Elt godt! Hvis det brukes kjøkkenmaskin, begynn å blande på sakte fart. Så fort deigen har samlet seg, gå over på høyere hastighet.
Deigen er ferdig når den er smidig og glatt, og ikke ryker for lett. Bakere pleier å si at optimal deigtemperatur er på ca. 27-28 °C. Et steketermometer el. l. kan brukes til å måle temperaturen i deigen etter eltingen.

2. Liggetid / hviletid
La deigen hvile i ca. 1/2 - 1 time eller til ca.1,5-2 ganger opprinnelig størrelse på et lunt sted godt tildekket. La deigen få tid! Hvis det brukes mindre gjær og lavere temperatur på deigen, må hviletiden forlenges. Slik får man også et saftigere og mer smakfullt bakverk. Kalde deiger med lite gjær kan gjerne la ligge over natten.

3. Forming av deigemnene
Deigen deles opp i de emnene man ønsker og arbeides godt til runde emner som settes av på plater hvis det er boller. Hvis det skal lages kringle må emnene nå slappe av tildekket i ca. 5 minutter på bakebordet. Emnene slås så ned til runde "halvflate" emner som brettes og rulles sammen til en kringle. Kringlen settes på smurte plater eller i smurte former med "sømmen" etter sammenrullingen ned.

4. Heving
La emnene heve seg i ca. 45-60 minutter, tiden avhenger her av både deigtemperatur og av temperaturen i omgivelsene. Deigemnene kan gjerne settes på en rist på vasken med varmt vann under så de får litt fuktighet og varme. Dekk til og bruk eventuelt en spruteflaske med rent vann for å holde overflaten fuktig.

5. Steking
Søte deiger stekes på ca. 220 °C fra start til mål, boller er ferdig etter ca. 10 minutter, julekaker og lignende tar kanskje opp mot 20 – 25 minutter.

For annen type gjærbakst gjelder:
Pass på at emnene er fuktige på overflaten. For å få en blank og sprø skorpe kan man sette inn en varmefast bolle med varmt vann i bunnen av ovnen. Pass på å ta den ut i god tid før stekingen er ferdig. Småvarer som boller og lignende er ferdig etter ca. 15 minutter, mens kringle tar opp mot 20-25 minutter. Kakk litt forsiktig under de ferdige bakervarene og hør en hul lyd.

Temperaturene må sees på som veiledende, alle ovner er forskjellige.

6. Avkjøling
Avkjøl ferdig stekte bakervarer på rist og godt atskilt.

Har du prøvd oppskriften? Sett karakter

1 2 3 4 5 6



Mer info

Forfatter:
Kilde: Regal
(Intern: 35473)
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori: Gjærbakst
Innlagt dato:2020-11-06
Oppdatert dato:2020-11-06


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Julekrans med sjokolade og kanel.Julekrans med sjokolade og kanel.
Denne retten har 382,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fastelavensboller 5.Fastelavensboller 5.
Denne retten har 308,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kringle fra Freia.Kringle fra Freia.
Denne retten har 276,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Festkledde boller.Festkledde boller.
Denne retten har 285,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julebrød med cola.Julebrød med cola.
Denne retten har 221,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skolebrød fra Svein.Skolebrød fra Svein.
Denne retten har 230,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Minikanelboller.Minikanelboller.
Denne retten har 308,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grove rundstykker med bokhvete.Grove rundstykker med bokhvete.
Denne retten har 231,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fastelavnsboller med sukrin.Fastelavnsboller med sukrin.
Denne retten har 256,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 27,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Veganske påskeknuter med appelsin og kardemomme.Veganske påskeknuter med appelsin og kardemom.
Denne retten har 276,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hveteboller.Hveteboller.
Denne retten har 290,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Engelske korsboller.Engelske korsboller.
Denne retten har 270,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kanelsnurrkake.Kanelsnurrkake.
Denne retten har 306,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Påskeharer.Påskeharer.
Denne retten har 291,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Matsnegler.Matsnegler.
Denne retten har 239,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.