
Det å lage gode likører av frukt og bær er enkelt. Og de blir ofte bedre enn kjøpelikør. Før lagde vi alltid kirsebærlikør om sommeren og den var ferdig til jul.
Forskjellige urtelikører er og meget gode. Krydderbrennevin og schnapps kan og med letthet lages hjemme.
Man bruker 40 - 50 % ren sprit til likører og det kan brukes vodka. Vi brukte vanlig 45% sprit.
Råvarer
Frukt kan ofte saftes ut først, men mange kan brukes hele eller i biter. Bruk modne og rensete råvarer. Det er vanlig å tilsette bær/frukt på ett norgesglass sammen med sprit men frukt kan og gjæres litt. Del feks frukt i mindre biter og sett de til gjæring i en ukes tid. Press så ut saften og tilsett litt sprit. Settes kaldt og klares slik at den klare væsken kan siles fra. Resten av fruktene kan overhelles med litt vann og sprit for å få ut mer saft.
Man kan bruke ett filtreringsapparat til silingen av fruktsaften. Frukten som blir igjen kan brukes til dessert med feks iskrem.
Sukker kan tilsettes ved å røres i noe av saften eller tilsettes som sukkerlake.
Sukkerlake
For å lage 10 liter brukes 10 liter sukker til 4,2 liter destillert vann. Dette varmes til kokepunktet og tilsettes 7,5 g sitronsyre i litt vann. La dette koke i 10 minutter mens det skummes av. Kan evt filtreres når den er kald.
Følg ellers oppskrifter under.
Andre råd
- Likør lagres minst i 4-6 mnd med unntak.
- Hvis likøren blir for søt tilsettes vodka og vann i forhold 1/1.
- Alkoholstyrken skal normalt være 20-30% for fruktlikører.
- Man kan bruke essenser med godt resultat.
- Likører skal normalt ha 300-350 g sukker pr liter. Søtsmaken avtar gjerne med lagring.
- Noen av verdens mest kjente likører er fruktlikører. Feks Cointreau, Curacao, Grand Marnier, Creme de Cassis mm.
- Bland ikke fler enn 2 typer bær. Gjerne en søt og en mindre søt type.
Urte og krydderlikør

Mange av de kjente urte og krydderlikører er destillert av ekstrakt med urter og krydder eller lagd med spesielle esenser. Kjente store er
Chartreuse og Benedictine.
Ved hjemmelagde likører hvor man bruker urter blir det ofte andre smaker enn det man hadde tenkt. Så her må man være nøye og følge oppskriften eller prøve seg frem.
Generelt kan man si at man tar urter på en flaske, heller på sprit og korker igjen. La det stå i solen og snu av og til.
Etter 3-4 uker siles det og tilsettes evt sukker.
En urtelikør som kan lages enkelt er likør med stjerne anis:
Ha 3 ss malt stjerneanis i ett syltetøyglass. Hell på 5 dl 40% sprit/vodka. La stå i 2 uker før det siles over i ny flaske gjennom kaffefilter. Ha 2,5 dl sukker, kork og la stå i 3 mnd. Juster evt sukker og alkohol. Velbekomme.
Essenser
Det kan anbefales å bruke en av de mange gode essenser som er i handelen, for da unngår man å ødelegge for mye. Brukes særlig ved kompliserte likører. Det er mange produsenter og ett svensk firma Gert Strand AB er blant de største. Likører lagd med disse smaker nesten som originalen. Det er og essenser for schnapps, bitter, rom, whisky, gin, akevitt osv. Hjemmelagde likører er en billig måte for å skaffe seg likører til baren på.
Bra sider med essenser er:
hembryggning.com Anbefales
Det er mange andre sider som selger essenser. bare søk etter essenser i google og de viser seg. Og selvsagt mange vanlige kolonialbutikker + spesialbutikker rundt om.