Har Oslo noen mattradisjon?
Oslo og Akershus er Norges tettest befolkede område. Helt fra tidlig tid har det vært bydannelse innerst i Oslofjorden der Oslo i dag ligger. Dette var et naturlig utskipingspunkt for varer fra det indre Østlandet, en lun og trygg havn. Landområdene rundt, Akershus, har fått navnet sitt fra Akershus festning, som ble grunnlagt allerede i 1299.
Har egentlig Oslo-regionen noen egne mattradisjoner? Etter annen verdenskrig har regionen opplevd en enorm tilflytting fra andre steder i landet, og de lokale tradisjonene har nok i ganske stor grad smeltet sammen med tradisjoner fra andre deler av landet. Det byr allikevel ikke på problemer å finne retter som er spesielle for nettopp denne regionen.
Som i alle regioner der man har større byer er det et klart skille mellom hva som ble spist i de borgerlige hjemmene i byen, og hva bondebefolkningen spiste. Fram til godt inn i det forrige århundre var Oslosamfunnet preget av enorme klasseskiller. Den mer velstående delen av Oslo - eller Christiania reiste mye. De fikk impulser utenfra og ønsket å videreføre disse hjemme. I enkelte fornemme kretser var det regnet som god skikk å ha kokker fra kontinentet. Dette førte til at matskikkene ble avanserte og fjernt fra det den vanlige befolkningen spiste utover på Akershus-bygdene.
Det finnes en bok med navnet Mattradisjoner fra Akerhus. "Boken inneholder oppskrifter på husmannskost og selskapsmat fra Akershus. Den forteller også om tradisjonene rundt måltidene, matskikker gjennom året og ved spesielle anledninger, litt om det lokale landbruket og om anskaffelse og oppbevaring av maten, husstellskolene og erstatningsmat under krigen, samt et kapittel hvor noen enkeltpersoner forteller om sine erfaringer fra kjøkkenet i gammel tid." (© FS Informasjonstjenester)