Fotograf:Brodogkorn.no Imponer gjestene med et pyntebrød! Det ser dekorativt ut på bordet og egner seg ypperlig som gave. Vær kreativ og sett ditt personlige preg på brødet.
4 store runde gavebrød
Dag 1:
Bland sammen alt det tørre i en plastbalje. Hell oppvarmet olje sammen med sirup i melet. Rør gjæren ut i litt lunkent vann, 37 °C. Kna deigen godt og dekk den til med plast og et pledd. Sett den kjølig natten over.
Lag pyntedeig: Elt dette sammen, legg deigen som i konsistens skal være ganske fast, i en plastpose i kjøleskapet natten over.
Dag 2:
En til to timer før utbakingen skjer, må brøddeigen settes i romtemperatur, slik at det blir ”litt liv” i den igjen. Etter at den er ferdig hevet deles deigen i brød. Del deigen i fire, og form emnene runde. Legg klede eller plast over. Etterheving i 30-40 min på et lunt sted.
I mellomtiden formes pynten som har ligget i kjøleskapet natten over. Pynten skal ikke legges på før brødene er ferdig etterhevet. Gjør gjerne pynten ferdig en stund før, husk på å dekk den godt til med plast, slik at den beholder smidigheten når du skal legge pynten til rette på brødene. Vann brukes for å lime pynten fast til brødet. Ta vann på baksiden av pynten, ikke på brødet.
Vinløv
Kjevle ut en sirkel med diameter på ca. 25 cm. Del sirkelen i 4 ”blader”. Nå formes bladene/vinløvet, bruk saksen å klipp slik som bildet viser. Bruk en linjal eller noe annet til å trykke forsiktig ned ”nerver” i bladene.
Aks
Rull en lang pølse på tykkelse med tommelfingeren din. Sørg for at overflaten på deigen er glatt og hel. Klipp pølsen i biter på 15-20 cm og gjør dem smalere i den ene siden. Trykk pølsen litt flat slik at den ligger rolig når du skal begynne å klippe aksene i fasong. Se på bildet, ta godt i, ikke ”småklipp”. Aksene kan gjerne være litt store og gode.
Druer
Lag en lang pølse og klipp den opp i passe druebiter. Du trenger ni druer i første lag. Deretter lager du fem druer som legges på toppen av de ni. Se på bildet.
Montering av pynten
Smør vann under bladene og legg dette på brødet. Trekk og dra litt i bladet slik at det ser ”naturlig” ut. Pensle vann også under drueklasen og legg denne på bladet. Nå kan aksene smøres med vann på undersiden og legges rundt drueklasen.
En eggeplomme med litt vann røres sammen og pensles på pynten like før brødene settes inn. Dryss gjerne litt helkorn, havregryn eller hvetemel et par steder på selve brødet. Dette gjør at utseendet blir mer raust og frodig.
Stikk en gaffel 5-6 steder i brødet før det føres inn i bakerovnen med brødspaden.
Steketid er ca. 60 min. (I vanlig ovn stekes brødet nederst i ovnen ved 225 °C i 60 minutter.)
Spray med formfett på pynten, like etter at brødene er tatt ut av ovnen dersom du ønsker blank overflate på dem. La brødene ligge luftig til de er blitt kalde.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Brodogkorn.no
(Intern: 28214)
Tilberedningstid:
Lang tid
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori:
Brød Land:
Ukjent-opprinnelse Innlagt dato:2011-02-14
Oppdatert dato:2018-11-23