Fotograf:Monica Friedrich Ingen påskeaften er komplett uten det tradisjonelle lammelåret på bordet. Med gode norske råvarer tilsatt litt franske smaker er festmåltidet komplett!
Oppskrift fra kulinarisk.no ved
Forvarm ovnen til 125 grader. Fjern ev. slintrer og tørk av låret.
Sag over leggbeinet med en snekkersag eller lignende. Skjær vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbeinet, ca. 5-6 cm, og skrap det rent med kniven slik at det blir en dekorativ beinpipe. Kle beinpipen med aluminiumsfolie. De avsagde eina og kjøttavskjæret legger du i en gryte sammen med løk og gulrot og koker til en god lammekraft mens steken står i ovnen.
Gni lammelåret godt inn med salt, pepper, rosmarin og timian. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i lammelåret med en kniv og stikk inn hvitløksbåtene.
Legg lammelåret i en langpanne og hell i vann. Drypp lammelåret med litt olivenolje. Hell i mer vann underveis hvis det fordamper.
Sett lammelåret i ovnen. Etter ca. 2 timer vil kjernetemperaturen være på 58 ºC. Har du lyst på saftig og rosastekt kjøtt er det nå du skal ta den ut. Når steketermometeret viser 70 ºC er lammelåret medium og ved 76 ºC er det gjennomstekt. Øs sjyen i langpannen over kjøttet et par ganger de siste 15 minuttene, for å få en sprø skorpe. Ta ut låret, pakk det inn i aluminiumsfolie og la det hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i det.
Bland stekesjyen med kjøttkraften i en kjele. Kok den opp og jevn sausen med maizena utrørt i litt kaldt vann. Skjær kjøttet i pene skiver på tvers av muskelfibrene. Server med den varme sausen, gratinerte poteter og stekt rosenkål.
Hurtigstekt rosenkål:
Rens rosenkålen for løse blader og del hver rosenkål i to. Kok opp rikelig med lettsaltet vann og kok rosenkålen i ca. 30 sekunder. Avkjøl rosenkålen i iskaldt vann, og la den renne godt av. Varm olivenoljen i en teflonpanne og stek rosenkålen i 1-2 minutter men du konstant vender den. Smak til med salt og pepper.
Fløtegratinerte poteter:
Sett ovnen på 225°. Skrell og skjær poteter og løk i tynne skiver. Legg det i en ildfast gryte eller form. Tilsett fløte, hvitløk, salt og pepper. Sett gryten/formen i midten av ovnen og stek i ca. 30-40 minutter.
Vinanbefaling:
Marques de Murrieta Reserva 2011
Dufter av røde bær, plommer, mynte og tre med et hint av toast og voks. Den har en pen fylde med en lett moden og sødmefull fruktighet, god balanse og lengde, samt bløte tanniner. Marques de Murrieta Reserva passer utmerket til urtestekt lammelår, lammekoteletter eller entrecôte av okse.
Varenr: 360901
Pris: 189,90 kr
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Kjersti Edvartsen
(Intern: 32331)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Ovnsrett Innlagt dato:2016-03-23
Oppdatert dato:2016-03-23
Lesere: 2883 totalt.