Fotograf:Sara Johannessen Bruk av leirgryte er en eldgammel koketeknikk. Provencekrydder gir denne skinkesteken en nydelig smak av Frankrike. De deilige rotgrønnsakene får masse deilig smak av sjyen de kokes i.
Rut svoren med en skarp kniv. Pass på at du bare ruter i fettet og ikke helt ned til kjøttet.
Gni steken godt inn med salt, pepper og provencekrydder. Har du litt ekstra tid - gjør gjerne dette dagen i forveien slik at steken får ta til seg enda mer smak.
Del gulrot og selleri i biter, løk i båter og finhakk hvitløk.
Legg grønnsakene i bunnen på leirgryten, eller i en ildfast form. Plasser steken oppå grønnsakene og hell over vinen.
Husk å bløtlegge leirgryten i kaldt vann i minst én time før bruk. Er del lenge siden gryten har vært i bruk, bør den ligge i vann over natten. Sett leirgryten inn i kald ovn, så risikerer du ikke at den sprekker av temperaturforskjellen!
Legg lokk på formen, eller dekk med aliminiumsfolie. Sett leirgryten i kald ovn og sett temperaturen på 225 °C. Stek i ca. 2 1/2 time, eller til steketermometeret viser 75 °C dersom du bruker det.
Bruk gjerne grillelementet et par minutter på slutten av steketiden slik at svoren blir knasende sprø.
Server med godt, ferskt brød eller små poteter.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Matprat.no
(Intern: 36249)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Ovnsrett Innlagt dato:2022-02-27
Oppdatert dato:2022-02-27