Sitroner og ris på 1600-tallet
Mattradisjonene i Vest-Agder er preget av råvarer fra skog og fjell. Jakt, sopp- og bærplukking var viktig matauk for befolkningen. For mange er rabarbrasuppe og makrell den virkelige sørlandsmaten, men det finnes også mye annet og spennende.
Ettersom kontakten med kontinentet var sterk og tett, fikk befolkningen tidlig smaken på importerte matvarer. Så tidlig som på 1600-tallet vet man at det var import av sitroner, krydder og ris til byene langs sørlandskysten - i bytte for trelast og stein.
Kompe har lange tradisjoner i Vest-Agder, der kompen seerveres ned sukker eller sirup. Flere steder i fylket også uten kjøtt.
Jenteosten er en ganske særegen tradisjon for Vest-Agder. Dette er en hvit ost laget av nysilt melk og skiltt enten med sur melk eller kjese. Osten siles fra, tilsettes karve og litt salt. Deretter presses den i et klede til den er så fast at den kan skjæres i skiver. Osten ble brukt som snacks til brennevin i bryllup og gravferder i gamle dager. Når kjøgemesteren gikk rundt og skjenket brennevin, gikk unge jenter etter og bød frem osteskiver - derav navnet "jenteost".
At det var velstand og god kontakt med det europeiske kontinentet i sørlandsbyene kan man lese ut fra gamle oppskrifter, som for oss i dag synes både særedeles eksklusive og eksotiske. En oppskrift på "gelatine av gaas" fra 1800-tallet, innholder både trøfler og oliven. Ingen av delene er akkurat dagligkost her i landet - selv ikke i dag.