Tradisjonsmat fra Vestfold

Bollegrøt

Tradisjonsmat i Vestfold

Kjøttmatgryte er en typisk Vestfoldrett. Tradisjonelt serveres denne retten 2. juledag. Ofte spiste man en tallerken mølje av kraft fra gryten og flatbrød før kirketid, og når man kom hjem fikk man kjøttgryte med kokte poteter og flatbrød.

Kjøttmatgryte består av oksekjøtt, svinekjøtt, innmatpølse, byggryn og grønnsaker. Dette ble også regnet som skikkelig sjømannskost og ble ofte servert ved festlige anledninger til sjøs.
Forskjellige andre kjøttgryteretter var også populær i regionen. Fersk suppe med melboller og oksekjøtt var en selskapsrett. Da ble suppen, med små melboller som inneholdt kardemomme, servert som forrett, mens oksekjøttet ble servert med kokte poteter, sursøt saus og grønnsaker fra suppen som hovedrett.
En annen rett som har stor utbredelse er kotelett-i-kål. Det er en fårikålvariant, der fårekjøttet er byttet ut med svinekjøtt, som regel nakkekoteletter.
Blodpudding er en annen rett som går igjen på menyen på gårdene i Vestfold. Det var i slaktetiden man lagde blodpudding. Helst skulle man bruke griseblod, men storfeblod ble også brukt.
Vestfold er et fylke med mange byer, som tradisjonelt har vært meget velstående. Hvalfangsten bragte velstand til store deler av fylket. Dette gjenspeiler seg også i mattradisjonene i byene. Eksotiske råvarer og krydder ble etter hvert svært populært. I riktig fornemme hjem hentet de hjem kokker fra utlandet. At hummerterriner og oksekjøtt med østers sto på menyen var nok ikke hverdagskost, men ved selskapelige anledninger ble det ikke spart på noe.





Noen gode oppskrifter med bilde

Prøv også Syltet makrell fra Vestfold.Syltet makrell fra Vestfold.
Denne retten har 264,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbramarmelade med ingefær.Rabarbramarmelade med ingefær.
Denne retten har 200,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bollegrøt fra Nøtterøy.Bollegrøt fra Nøtterøy.
Denne retten har 172,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,68.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kjærlighetssuppe fra Nøtterøy.Kjærlighetssuppe fra Nøtterøy.
Denne retten har 64,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Byggrynskrem fra Vestfold.Byggrynskrem fra Vestfold.
Denne retten har 288,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++








Oppskrifter fra Vestfold

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Bollegrøt fra Nøtterøy4.5Oppskriften har bilde172.99.15.412.6
Byggrynskrem fra Vestfold3Oppskriften har bilde288.922.6316.9
Bønnekaker fra Ramnes3Oppskriften har bilde215.619.612.28.4
Carmensuppe339.61.21.33.2
Dessertsuppe2193.219.56.89.6
Eggeøllebrød3140.614.31.76.3
Flatbrød fra Vestfold3210.541.87.90.9
Gammelost30
Gjeddekaker fra Andebu4.6131.82.112.18.3
Hummersuppe fra Hotell Klubben357.61.44.33.9
Hverdagskrem fra Vestfold30
Innmatpølse4.3100.86.611.83
Kjerringvin3129.132.10.20
Kjærlighetssuppe fra Nøtterøy4.3Oppskriften har bilde64.640.85
Kjøttmatgryte3232.87.42113.1
Kjøttsuppe frs Vestfold387.33.47.94.6
Koldskål av øl30
Krabbelurer3291.248.28.46.7
Krabbelurer 73264.747.16.65.2
Krabbelurer fra Brulanes3258.946.874.6
Lappvelling fra Vestfold30
Lefse fra Fon4.5233.434.66.17.4
Lettlaget rabarbradrikk3Oppskriften har bilde61.914.50.30.1
Mandelhatter3392.953.37.816.1
Mandelhatter 23394.653.47.816.2
Nesevispudding398.68.24.83.6
Neslesuppe fra Holtan gård3.756.41.22.34.7
Potetlumpe30
Pølsesuppe med grønnsaker3.592.25.42.16.7
Rabarbragrøt fra Vestfold3Oppskriften har bilde83.719.20.50.1
Rabarbramarmelade med ingefær3Oppskriften har bilde20148.50.50.1
Rekesuppe 73900.98.55.8
Sandefjords nypesuppe med rødvin4477.60.30.3
Sommersuppe fra Vestfold3114.91.6310.6
Stekt flesk og Tjømedupp3.3Oppskriften har bilde0
Sylta makrell fra Vestfold30
Syltet makrell fra Vestfold2.5Oppskriften har bilde2640.615.222.3
Søkkrike bypiker fra Sandefjord5349.224.24.325.6
Tjømedupp30
Tosseknotter3308.151.37.27.9
Vestfoldlefse4.7261.2377.78.8
Øllebrød fra Stokke335.84.11.10.3
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)







Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.