Julekalkun med stuffing. rotgrønnsaker og gyllen potetmos



Julekalkun med stuffing, rotgrønnsaker og gyllen potetmos oppskrift.
Fotograf: Matprat.no
Her er oppskrift på alt du trenger for å servere et uforglemmelig julemåltid med kalkun.

Oppskriften inneholder 83 Kalorier, 8 g Karbo, 2 g Protein og 4 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener Egg, Gluten, Melk, Nøtter, Selleri, Spor-av-melk, Spor-av-soya,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Julekalkun med stuffing, rotgrønnsaker og gyllen potetmos er: Ikke vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar

Oppskriften har fått 3 poeng fra 1 lesere
Lesere: 3750 totalt.

Annonse



Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 8 porsjoner
1stkkalkun, ca. 5 kg
1dashsmeltet smør tilsatt salt og pepper

Stuffing:

200grsmuler av fersk loff
100grtørket aprikos
100grstilkselleri (stangselleri)
1stkløk
0,5potte(r)frisk timian
150grsmeltet smør
1tssalt
1tspepper
Ca 3stkegg

Saus:

innmat og hals fra kalkunen
2sssmør
2stkløk
4stkstilkselleri (stangselleri)
1stkgulrot
10stkhel hvit pepper
1literhønsebuljong (utblandet)
jevn med litt maisenna rørt ut i kaldt vann
smak til med litt sherry el. appelsinjus/eplejus

Bakte rotgrønnsaker og løk:

300grgulrot
300grpersillerot
200grpastinakk
300grkålrot
4stkrødløk
Ca 100grsmør
0,5stkappelsin eller sitron, saften
salt og pepper

Gyllen potetmos:

1,5kgpotet
0,75kgsøtpotet
Ca 4dlmelk
Ca 75grsmør
salt og pepper
evt. litt muskat

Rosenkål med ristede mandler:

1kgrosenkål
1dashevt. litt smør
Ca 1dlmandelflak




Næringsdeklarasjon for Julekalkun med stuffing. rotgrønnsaker og gyllen potetmos!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier82.92922.41Kcal
Protein2.1724.14gram
Karbohydrat7.7185.77gram
Kostfiber2.4427.14gram
Fett4.2847.61gram
Mettet fett2.3426.03gram
Salt0.303.36gram
Pris på oppskriftenKr 3.93Kr 43.72Kroner
Hele oppskriften veier8 899 gr totalt gram
Energiprosent fra karbo37,19 %Ikke lavkarboHva betyr dette?

Fremgangsmåte:

Varm stekeovnen til 180 °C.

1.Ta ut posen med innmat. Skyll den i kaldt vann og tørk godt. Grovhakk løk, selleri og gulrot. Brun alt i smør i en gryte. Tilsett pepperkorn, vann og buljongterninger. La småkoke under lokk i en knapp time.

2.Smuldre loffen i hurtigmikser. Finhakk aprikos, selleri, løk og timian. Bland alt godt sammen. Ha stuffingen i en smurt, ildfast form. Du kan enten steke stuffingen på forhånd for så å varme den opp igjen eller du kan steke den sammen med kalkunen de siste 40 minuttene av steketiden.

3. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Legg kalkunen på rist i langpannen. Hell en kopp vann i bunnen av pannen. Stek kalkunen på nederste rille ca. 2 1/2 time. Pensle kalkunen med jevne mellomrom underveis.
Slik sjekker du at kalkunen er ferdig stekt: Stikk en knivspiss inn mellom lår og bryst. Kjøttsaften som renner ut skal være klar, ikke rød. La kalkunen hvile på benken i opptil 1/2 time før oppskjæring.

4.Rens rotgrønnsakene og del dem i fingertykke strimler. Del løken i båter. Legg grønnsakene i en ildfast form. Bland inn smør, sitron- eller appelsinsaft, sukker, salt og pepper. Når kalkunen tas ut av ovnen og settes til ”hviling” før oppskjæring, økes ovnstemperaturen til 250 °C. Stek grønnsakene i opptil 1/2 time.

5.Sil kraften og hell den tilbake i en ren kjele. Rør inn litt jevning, til sausen er halvtynn. Smak den godt til, etter ønske.Rør silt sjy fra kalkunpannen inn i sausen. Blir sausen for tynn, tyknes den med ørlite mer jevning.

6.Skrell potetene og skjær dem i litt store biter. Kok dem møre. Hell av kokevannet og la potetene dampe godt. Varm melken. Mos potetene med en potetmoser, gjerne direkte i kjelen. Mosen kan være litt grov dersom du ønsker det. Spe mosen med varm melk og smør, litt etter litt under omrøring. Pass på at mosen ikke setter seg fast i bunnen av kjelen. Smak mosen til med salt, pepper og eventuelt litt muskat. Potetmos kan eventuelt lages noen timer i forveien (ikke dagen før!) og varmes forsiktig før servering.
Søtpoteter gir mosen fin farge og smak, men kan sløyfes. Mandelpoteter gir også god mos, de trenger dessuten kort koketid.

7.Rens og kok rosenkålen. Vend eventuelt inn en liten smørklatt. Rist mandelflakene i tørr stekepanne til de er gylne. Pass på at de ikke blir brunsvidde. Dryss dem over rosenkålen ved servering.

Server julekalkunen med stuffing, bakte rotgrønnsaker, rosenkål med ristede mangler, kalkunsaus og gyllen potetmos.

Har du prøvd oppskriften? Sett karakter

1 2 3 4 5 6



Mer info

Forfatter:
Kilde: Matprat.no
(Intern: 29981)
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori: Ovnsrett
Land: Ukjent-opprinnelse
Innlagt dato:2012-11-30
Oppdatert dato:2012-11-30


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Sennepsgriljert kalkunbryst.Sennepsgriljert kalkunbryst.
Denne retten har 90,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chiliglasert kalkunfilet.Chiliglasert kalkunfilet.
Denne retten har 217,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Smakfull kalkunform.Smakfull kalkunform.
Denne retten har 171,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplebakt kalkunkorv på potetgrateng.Eplebakt kalkunkorv på potetgrateng.
Denne retten har 118,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus.Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus.
Denne retten har 142,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helstekt kalkun med sidersaus, søtpotetmos og bønnesalat.Helstekt kalkun med sidersaus, søtpotetmos og.
Denne retten har 141,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helstekt kalkun med valnøttstuffing.Helstekt kalkun med valnøttstuffing.
Denne retten har 119,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fylt kalkunfilet.Fylt kalkunfilet.
Denne retten har 68,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marinert og fylt kalkunbryst.Marinert og fylt kalkunbryst.
Denne retten har 115,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helstekt kalkun med kirsebærstuffing og portvinssa.Helstekt kalkun med kirsebærstuffing og portv.
Denne retten har 104,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Appelsinglaserte kalkunlår med appelsinsaus.Appelsinglaserte kalkunlår med appelsinsaus.
Denne retten har 110,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bacon- og hvitløksfylt kalkunbryst servert med rosenkål og bacon.Bacon- og hvitløksfylt kalkunbryst servert me.
Denne retten har 109,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kalkun med parmesan i stekeovn.Kalkun med parmesan i stekeovn.
Denne retten har 171,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,15.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helstekt kalkun med forskjellige stuffinger (fyll) og sauser.Helstekt kalkun med forskjellige stuffinger (.
Denne retten har 96,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Urtestekt kalkunfilet på julevis.Urtestekt kalkunfilet på julevis.
Denne retten har 117,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.