Fotograf:
Matprat.no
Her er oppskrift på alt du trenger for å servere et uforglemmelig julemåltid med kalkun. Oppskriften inneholder
83 Kalorier,
8 g Karbo,
2 g Protein og
4 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener
Egg, Gluten, Melk, Nøtter, Selleri, Spor-av-melk, Spor-av-soya,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.
Julekalkun med stuffing, rotgrønnsaker og gyllen potetmos er:
Ikke vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar
Oppskriften har fått 3 poeng fra 1 lesere
Lesere:
4895 totalt.
Annonse
Ingredienser
Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Næringsdeklarasjon for Julekalkun med stuffing. rotgrønnsaker og gyllen potetmos!
Navn | Verdi pr 100 g | Verdi pr porsjon | Enhet |
---|
Kalorier | 82.90 | 922.19 | Kcal |
Protein | 2.17 | 24.14 | gram |
Karbohydrat | 7.71 | 85.77 | gram |
Kostfiber | 2.43 | 27.03 | gram |
Fett | 4.28 | 47.61 | gram |
Mettet fett | 2.34 | 26.03 | gram |
Salt | 0.30 | 3.36 | gram |
Pris på oppskriften | Kr 3.93 | Kr 43.72 | Kroner |
Hele oppskriften veier | 8 899 | gr totalt | gram |
Energiprosent fra karbo | 37,2 % | Ikke lavkarbo | Hva betyr dette? |
Fremgangsmåte:
Varm stekeovnen til 180 °C.
1.Ta ut posen med innmat. Skyll den i kaldt vann og tørk godt. Grovhakk løk, selleri og gulrot. Brun alt i smør i en gryte. Tilsett pepperkorn, vann og buljongterninger. La småkoke under lokk i en knapp time.
2.Smuldre loffen i hurtigmikser. Finhakk aprikos, selleri, løk og timian. Bland alt godt sammen. Ha stuffingen i en smurt, ildfast form. Du kan enten steke stuffingen på forhånd for så å varme den opp igjen eller du kan steke den sammen med kalkunen de siste 40 minuttene av steketiden.
3. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Legg kalkunen på rist i langpannen. Hell en kopp vann i bunnen av pannen. Stek kalkunen på nederste rille ca. 2 1/2 time. Pensle kalkunen med jevne mellomrom underveis.
Slik sjekker du at kalkunen er ferdig stekt: Stikk en knivspiss inn mellom lår og bryst. Kjøttsaften som renner ut skal være klar, ikke rød. La kalkunen hvile på benken i opptil 1/2 time før oppskjæring.
4.Rens rotgrønnsakene og del dem i fingertykke strimler. Del løken i båter. Legg grønnsakene i en ildfast form. Bland inn smør, sitron- eller appelsinsaft, sukker, salt og pepper. Når kalkunen tas ut av ovnen og settes til ”hviling” før oppskjæring, økes ovnstemperaturen til 250 °C. Stek grønnsakene i opptil 1/2 time.
5.Sil kraften og hell den tilbake i en ren kjele. Rør inn litt jevning, til sausen er halvtynn. Smak den godt til, etter ønske.Rør silt sjy fra kalkunpannen inn i sausen. Blir sausen for tynn, tyknes den med ørlite mer jevning.
6.Skrell potetene og skjær dem i litt store biter. Kok dem møre. Hell av kokevannet og la potetene dampe godt. Varm melken. Mos potetene med en potetmoser, gjerne direkte i kjelen. Mosen kan være litt grov dersom du ønsker det. Spe mosen med varm melk og smør, litt etter litt under omrøring. Pass på at mosen ikke setter seg fast i bunnen av kjelen. Smak mosen til med salt, pepper og eventuelt litt muskat. Potetmos kan eventuelt lages noen timer i forveien (ikke dagen før!) og varmes forsiktig før servering.
Søtpoteter gir mosen fin farge og smak, men kan sløyfes. Mandelpoteter gir også god mos, de trenger dessuten kort koketid.
7.Rens og kok rosenkålen. Vend eventuelt inn en liten smørklatt. Rist mandelflakene i tørr stekepanne til de er gylne. Pass på at de ikke blir brunsvidde. Dryss dem over rosenkålen ved servering.
Server julekalkunen med stuffing, bakte rotgrønnsaker, rosenkål med ristede mangler, kalkunsaus og gyllen potetmos.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Matprat.no
(Intern: 29981)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er
vanskelig å tilberede
Kategori:
Ovnsrett
Land:
Ukjent-opprinnelse
Innlagt dato:2012-11-30
Oppdatert dato:2012-11-30
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Prøv en lignende oppskrift