Mattradisjoner i Telemark
Ettersom Telemark har et variert landbruk, varierer også mattradisjonene fra sted til sted. I kystregionen er nok tradisjonene mer like de vi finner på Sørlandet og i Vestfold, men innlandstradisjonene nok kan være mer særegne.
En typisk telemarksrett er gommi. Gommi brukes sammen med lefsekling eller brød, spesielt til høytider. Retten kokes av nysilt melk, egg og sukker. Seks liter melk gir en liter gommi. Ferdig gommi skal være gulbrun, glatt og tykk som velling.
Potetgrøt eller jordeplegrøt er en annen typisk telemarksrett. Man skal koke potetene møre og ha på hvete eller byggmel og salt. Potetgrøt kalles også ofte for stampegrøt fordi man må bearbeide den med en trestamp for å få den klumpfri og glatt.
Grøten skal være så tykk at det er mulig å lage en grop i den. I denne gropen la man gjerne litt smør og fett. Ofte ble det servert kalvesuss til denne retten. Ble det grøt til overs, kunne den skjæres i skiver og stekes dagen etter og serveres med stekt flesk.
Til solle ble det gjerne brukt byggmel som først var tørket i badstuen. Deretter ble dette knadd med melk eller vann. Flatbrødet ble kjevlet ut med et rundrutet bakstekjevle, og stekt på takke. Man hadde nysilt melk i en melkekolle som skulle stå til den tyknet. Så rørte man inn fløte, og knuste flatbrødet over. Ved siden av serverte man spekekjøtt av sau. Sollen måtte spises med en gang den var ferdig, før flatbrødet ble mykt.
Matseddel fra Seljord
Livet på gårdene i Telemark kunne være både hardt og fattigslig. En typisk matseddel fra en gård i Seljord fra slutten av 1800-tallet bærer ikke akkurat preg av velstand.
Til Åbit eller frokost spiste man som regel ost og flatbrød nede i bygdene, og kald grøt og surmelk når de var oppe på setra.
Dugurd som var klokken 9.30 besto ofte av varm grøt og surmelk. På setra ble det som regel servert flatbrød med smør og prim.
Ondål eller non ble servert klokken 15.00, og til fjells besto dette måltidet av melkesuppe og melk, kjøtt, flatbrødsoll, kalvesuss aller rakfisk. I bygda bestod dette måltidet ofte av poteter, kålrabi, kjøtt og flesk, kjernemelgraut eller sild.
Til kvelds spiste de gjerne melkegraut og ølost, vassgraut, salt sild eller kald grøt med kokt melk.