Tradisjonsmat fra Telemark

Hest i gammelt kulturlandskap

Mattradisjoner i Telemark

Ettersom Telemark har et variert landbruk, varierer også mattradisjonene fra sted til sted. I kystregionen er nok tradisjonene mer like de vi finner på Sørlandet og i Vestfold, men innlandstradisjonene nok kan være mer særegne.

En typisk telemarksrett er gommi. Gommi brukes sammen med lefsekling eller brød, spesielt til høytider. Retten kokes av nysilt melk, egg og sukker. Seks liter melk gir en liter gommi. Ferdig gommi skal være gulbrun, glatt og tykk som velling.
Potetgrøt eller jordeplegrøt er en annen typisk telemarksrett. Man skal koke potetene møre og ha på hvete eller byggmel og salt. Potetgrøt kalles også ofte for stampegrøt fordi man må bearbeide den med en trestamp for å få den klumpfri og glatt.
Grøten skal være så tykk at det er mulig å lage en grop i den. I denne gropen la man gjerne litt smør og fett. Ofte ble det servert kalvesuss til denne retten. Ble det grøt til overs, kunne den skjæres i skiver og stekes dagen etter og serveres med stekt flesk.
Til solle ble det gjerne brukt byggmel som først var tørket i badstuen. Deretter ble dette knadd med melk eller vann. Flatbrødet ble kjevlet ut med et rundrutet bakstekjevle, og stekt på takke. Man hadde nysilt melk i en melkekolle som skulle stå til den tyknet. Så rørte man inn fløte, og knuste flatbrødet over. Ved siden av serverte man spekekjøtt av sau. Sollen måtte spises med en gang den var ferdig, før flatbrødet ble mykt.

Matseddel fra Seljord

Livet på gårdene i Telemark kunne være både hardt og fattigslig. En typisk matseddel fra en gård i Seljord fra slutten av 1800-tallet bærer ikke akkurat preg av velstand.

Til Åbit eller frokost spiste man som regel ost og flatbrød nede i bygdene, og kald grøt og surmelk når de var oppe på setra.

Dugurd som var klokken 9.30 besto ofte av varm grøt og surmelk. På setra ble det som regel servert flatbrød med smør og prim.

Ondål eller non ble servert klokken 15.00, og til fjells besto dette måltidet av melkesuppe og melk, kjøtt, flatbrødsoll, kalvesuss aller rakfisk. I bygda bestod dette måltidet ofte av poteter, kålrabi, kjøtt og flesk, kjernemelgraut eller sild.

Til kvelds spiste de gjerne melkegraut og ølost, vassgraut, salt sild eller kald grøt med kokt melk.





Noen gode oppskrifter med bilde

Prøv også Kokaost fra tinn.Kokaost fra tinn.
Denne retten har 33,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sprøstekt lammeside fra Vest–Telemark.Sprøstekt lammeside fra Vest–Telemark.
Denne retten har 129,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gommi.Gommi.
Denne retten har 63,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++








Oppskrifter fra Telemark

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Auresuppe med kling4.558.31.74.23.8
Blodpølse fra Fyresdal3179.2016.712.5
Brune pærer3124.218.10.44.8
Brødsuppe30
Budeier (Gomokaker)3.5373.946.85.617.9
Byggrynssuppe med rosiner4.937.280.70.1
Elgsuppe2.61193.716.84
Eple- og sviskersuppe355.64.80.83.6
Erte- og byggrynssuppe345.58.31.70.2
Ertesuppe fra Solum4.568.410.34.30.5
Fløtegrøt fra Bamble4.5132.79.73.88.7
Gommi4Oppskriften har bilde63.14.53.43.5
Grisekurv3225.97.57.818.1
Grisepølse4.5238.70.217.418.7
Haglette 2363.14.53.43.5
Kalvedans fra Bratsberg gård4.172.26.43.33.7
Kling2.3233.334.95.87.6
Kokaost fra tinn4Oppskriften har bilde344.13.20.5
Krøtakaker3227.945.95.81.2
Kvardagskrem30
Lakakurv3107.47.513.72.4
Lappar fra Tubås4.5200.133.26.24.5
Lefsekling fra Telemark4.722636.47.15.4
Lefsekling uten poteter3259.441.27.66.7
Maltøl fra Tinn20
Mandelbrød 33434.635.112.725.6
Peparnetar3424.451.45.721.3
Potetgrøt fra Telemark4.90
Potetsuppe fra Telemark3111.77.64.96.8
Rakeørret1.50
Rennekaker4.5139.3206.13.7
Ris med tyttebær og melk4109.524.51.60.3
Rognebær syltetøy med pærer3204.249.90.20
Rømmevafler fra Kiil3.5239.921.44.115.1
Røsti fra Telemark5.495.413.71.63.5
Saup kringle3237.847.56.42.1
Sendingsgraut337110.43.135.1
Solle30
Sonning fra Vinje3.51367.911.66.1
Spa3.30
Spa fra Heddal4.50
Sprøstekt lammeside fra Vest–Telemark3.7Oppskriften har bilde1294.36.89
Stekt hovedkjød3199.6512.514.3
Stuet lutefisk395.22.18.65.8
Surkål fra Telemark4.331.85.710.1
Suss4.50
Tinn-lefsa med poteter5181.121.938.7
Vetrunger3113.523.72.70.3
Ølost fra Telemark20
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)







Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.