Med ansiktet vendt mot sjøen
Jordbruk har alltid betydd mye i Rogaland. Det er fra Rogaland vi får de første nypotetene om våren og de første jordbærene. Det drives også en utstrakt produksjon av drivhusgrønnsaker i fylket.
Husdyrhold og kjøttproduksjon i Rogaland er helt på toppen i landssammenheng. Fylket er Norges største melkeprodusent.
Som i alle kystfylker er fisken også viktig i Rogaland. Eigersund er Norges største fiskerihavn. Sild og brisling skapte velstand langs hele kysten og kanskje spesielt i Stavanger i forrige århundre. Bjellands Sardiner var på de fleste bord, noe som førte til både økt velstand og nærmest en befolkningseksplosjon i Stavanger.
De lever hele livet med ansiktet vendt mot sjøen.
Havet er deres selskap, deres rådgiver, deres venn og deres fiende,
deres erverv og deres kirkegård.
- Alexander Kielland -
Jordbruk er en stor næring i fylket. Rogalands fremtredende rolle som jordbruksfylke i landsmålestokk skyldes i stor grad gunstige klimatiske forhold, i tillegg til en allsidig og intensiv bruk av jorden.
Rogaland har landets høyeste antall dyr generelt, både storfe, gris, høns og sau. Når det gjelder dyrket mark ligger fylket på landsgjennomsnittet.
Spør man en rogallending hva den mest typiske retten er i fylket vil svare være kumle. Kumlen har til og med fått sin sang: " Kom hjem og få komla med dott i ".
Kumler, komper eller raspeballer har tradisjoner over hele landet, og de serveres forskjellig fra sted til sted. I Rogaland skal de lages med dott i - det vil si en liten bit nyretalg midt inne i komlen. Man serverer kumle med kokt lammekjøtt og kålrabiskiver. Ved siden serveres duppefett som en slags saus.