Tradisjonsmat fra Aust Agder



Setesdal Fotograf Knut Pettersen

Matseddel fra Sørlandet

Det finnes mange godt bevarte spisesedler fra gårdene på Sørlandet, og en vanlig dagsmeny kunne se slik ut:
Morgenmat ble servert mellom klokken 6.00 og klokken 7.00. Det bestod gjerne av brød, flatbrød, smør, ost og kaffe.
Om sommeren var det ofte et mellommåltid litt senere på formiddagen, da det igjen ble servert brødmat, ofte med syltetøy og saft til.
Middag ble servert klokken 12. Ofte var det salt kjøtt og suppe med gulrøtter og poteter - eller erter, kjøtt og flesk. Spekemakrell eller spekesild stod også ofte på menyen. Byggryns søtsuppe med saft eller sirup og eddik, lutefisk med smør og melkevelling var ved siden av morrpølse og annen spekemat andre vanlige middagsretter.
Mellommåltidet som ble servert ved 16-tiden bestod igjen av brød, smør og ost - gjerne med salviete til de voksne og melk til barna.
Kveldsmaten fikk man ved 19-tiden og da ble det ofte servert kald grøt med varm melk, eller kokte poteter, flatbrød og surmelk.


Tradisjon fra middelalderen

Kystmaten fremfor noe er makrell. Det er uendelig hva man kan gjøre med en makrell. Den kan kokes, stekes, syltes, spekes eller graves.
Noe spesielt for kystkommunene i Aust-Agder var at de ikke spiste spekematen rå, men kokte eller stekte den først.
Å lage salviete er en gammel tradisjon i Aust Agder, som i alle fall går tilbake til middelalderen. Man antar at befolkningen lærte å bruke urter av munkene som anla urte- og krydderhager mange steder i fylket. Munkene var egentlig bosatt på Gimsøy kloster i Telemark, men reiste mye opp og ned langs Sørlandskysten.
En spesiell Setesdalsrett er "nepespa". Det er en slags sodd bestående av tørket lammekjøtt, kålrot, vann og melk. Dette ble servert med vallelefse og var vanlig julekost i Setesdalen.
En annen spesialitet er riskake eller grynkake. Denne kaken lages av ris, egg, sukker, rosiner og smør og stekes i form.
Kumpler og komper eller raspeballer har vi tradisjoner for i hele Norge. På Froland i Aust-Agder har dette blitt definert som nasjonalrett. Kompene blir servert med sirup og kokt kjøtt.

Vin- og brennevinstradisjoner

Med seilskutene ble det importert vin og brennevin. Fra Holland kom genever på fine squareface-krukker. 13 øre kostet en slik krukke for 100 år siden.

Juledrammen kostet 35 øre i Danmark, om du hadde flaske med. Taffelakevitt fikk du for 45 øre, og Jamaicarom var oppe i en hel krone for en flaske. Rom, som var "brent" av sukkerrør fra Vest-India, måtte de ha til toddy i kalde vinterkvelder og til punsjbollen.

Østersjøskutene hadde med seg Danzigerwasser. I Hamburg kjøpe man Kummel, i Frankrike vin og konjakk. Fra Kontinentet kom også vin på kagger og krukker - antagelig først med de handlende hollendere, senere fraktet hjem på egne skuter.

Sørlendingene var tidlig ute med gode vaner: ovnsbakt kake med edel importert vin til. Senere supplerte de denne importen med eget produkt.




Annonse

Annonse




Noen gode oppskrifter med bilde

Prøv også Nepespa fra Setesdal i Aust–Agder.Nepespa fra Setesdal i Aust–Agder.
Denne retten har 74,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kompe fra Sørlandet 2.Kompe fra Sørlandet 2.
Denne retten har 30,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Søsterkake 5.Søsterkake 5.
Denne retten har 291,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gjærmunker.Gjærmunker.
Denne retten har 300,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,07.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Byglandslefse.Byglandslefse.
Denne retten har 178,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Oppskrifter fra Aust Agder

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Blodkurv31640.117.210.5
Blodkurv av sau30
Byglandslefse3Oppskriften har bilde178.433.15.12.2
Byglandslefse 23Oppskriften har bilde252.8417.16
Duller3311.9445.812.1
Dåsvandskjeks328445.75.78.3
Eplepai fra Skjulestad5153.424.61.55
Fevikrabarbra3150.8220.96
Gjestebudsgombe381.24.43.35.6
Gjærmunker4.4Oppskriften har bilde300.2477.88.3
Glosteik av sau4.70
Gome 14.599.79.63.25.4
Grovbrød fra Aust Agder3246.944.28.52.7
Grynkaker3121.715.34.64.6
Hellefisk på fat4.7128.33.29.78
Hvetekaker fra Aust Agder326848.28.73.7
Jordbærsuppe fra Aust Agder3Oppskriften har bilde87.210.80.44.6
Julekake 33308.543.9611.6
Julesuppe fra Setesdal462.73.13.83.7
Kabrette3.50
Kabrettkling30
Klinelefse4.5202.2416.40.7
Kompe fra Sørlandet 24.8Oppskriften har bilde30.54.710.7
Komper4.5Oppskriften har bilde147.519.754.8
Komper fra Sørlandet4.6Oppskriften har bilde124.618.35.72.5
Kurve3109.10.218.53.8
Kålsuppe fra Aust Agder30
Leverpølse3120.20.989.4
Løyping361.24.43.33.4
Makrellsuppe4.587.23.555.8
Maltøl fra Aust Agder30
Mandelkjernepudding med rød saus4.6Oppskriften har bilde179.513.74.511.5
Morrpølse (Mårpølse)3.5142.71.619.96.3
Morrpølse (Mårpølse) av elg3152.41.613.410.2
Nepespa366.83.13.84.2
Nepespa fra Setesdal i Aust–Agder4.7Oppskriften har bilde74.62.83.85.1
Plukkfisk4.583.27.76.92.6
Plukkfiskkaker4.4157.15.413.88.8
Potet- og byggmelsgrøt357.411.91.40.1
Potetbrød4.7177.332.36.51.4
Potetkake 15115.123.42.90.4
Potetlefse493.819.42.50.2
Potetpølser3131.719.93.43.7
Rakfisk30
Raspekompe2.70
Raspekompe 24.5132.718.84.73.6
Ripsgelé fra Aust Agder349.86.41.21.1
Riskake fra Sørlandet3113.211.32.66.4
Sagosuppe 2435.68.50.20
Saltkjøtt3.6115.54.44.48.7
Salviete321.22.61.90.2
Speking av makrell2.70
Spinatsuppe 2329.71.40.72.4
Stangholmen fiskesuppe364.72.44.34.2
Sukkerbrød fra Evje3264.4477.45
Syltet makrell fra Sørlandet4.7Oppskriften har bilde73.2110.33
Syost357.44.23.23
Søndagssuppe fra Åmli3328.110.712.225.8
Sørlandsk suppeglede351.53.64.91.4
Søsterkake 23211.339.77.81.7
Søsterkake 53.7Oppskriften har bilde291.242.66.310
Søtost2.80
Tante Mettes søsterkake3.7Oppskriften har bilde324.441.76.114.3
Tukkje3235.62.98.920.9
Tynnbrød3142.427.64.31
Urtespekket tomatsuppe332.83.90.81.3
Vallelefse321135.85.74.3
Valle-lefse3.5183.323.93.87.5
Vingelé med bladgull og vaniljekrem3168.218.42.87
Vinkandel373.25.91.22
Ystegris med rjome20
Ålefrikassè2.7150.43.36.912
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.