Tradisjonsmat fra Buskerud

Motiv fra Maihaugen

Helgemat og hverdagsmat

På grunn av stor variasjon i næringsgrunnlaget i fylket varierer mattradisjonene med hvor i Buskerud du befinner deg. Stort husdyrhold fram til 1950 årene i Buskerud, førte til at de fleste hadde ku, gris og høns. Dette ga mat til familien og fortjenester ved salg. For å utnytte fjellbeitet ble det også drevet mye seterdrift, noe som holdes i hevd den dag i dag.
I Hallingdal bestod helgamaten ofte av kokt sø. Det var en rett kokt på spekebein eller fleskebein, erter, poteter og kålrot.
Om vinteren var det vanlig å spise kloter. Det var klubb laget av blod, potet, byggmel, rugmel og flesk. Kloter spiste de med forskjellig tilbehør ut i fra hvilket dalføre man bodde i. Den kunne stekes i skiver i stekepanne og serveres med kokt potet og litt melk.
"Majjæl" ble brukt i Hallingdal både til helgamat og hverdagsmat. Det var en suppe kokt på fersk eller saltet sauekjøtt. Det var viktig først å spise av søet sammen med litt av grønnsakene, deretter kunne de forsyne seg av kjøttet, til sist spiste de resten av grønnsakene og potetene.
Småmat var en annen festrett i Hallingdal. Den ble brukt til hovedrett og serveres to ganger. Småmat som ikke skal forveksles med suppe, var den maten som ble brukt mest til konfirmasjonsmiddag i Hallingdal i 1990-åra.
Når det gjelder juletradisjoner, varierte de også ut fra hvilken del av fylket man bodde i. Midt i Buskerud var det vanlig å spise mølje. Mølje er kraftig kost som består av klar kraft fra sauekjøtt, saltkjøtt eller flesk og ribbefett. Flatbrød brytes opp og legges på tallerken eller i en stor serveringsbolle. Så helles det kokende kraft over. Mølja skal ha konsistens som en tynn grøt eller tykk suppe, så helles ribbefett over eller serveres ved siden av. Til drikke var det vanlig å bruke øl. Mølje ble og blir fortsatt servert midt på formiddagen juleaften. Andre bruker det på formiddagen nyttårsaften.

Småmat fra Ål

I gjestebud og andre større sammenkomster har det fra gammelt av vært vanlig å servere småmat som hovedrett, og med tilhørende lefsekling og maltøl.Som etterrett var det vanlig å servere dylle, en melkerett kokt av melk og risengryn. Oppskrift på lefsekling og dylle fra Ål finner du under.
4,8 kg spekeskinke
1,3 kg fenalår
6 kg oksekjøtt
1,5 kg gule erter
1 kg gulrøtter
2 bøtter poteter
Når kjøttet er kokt og helt kaldt, så skjæres det i små biter og koker i kraft. Til mindre biter kjøtt det var, til finere skulle småmaten være.
Alle ingredienser blandes forsiktig sammen og smakes til. Dette er en meget stor porsjon. Det blir ca 50 liter ferdig småmat, og man kan regne ca 1/2 liter pr. person.





Noen gode oppskrifter med bilde

Prøv også Kålrotkake.Kålrotkake.
Denne retten har 276,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammekjøttsuppe.Lammekjøttsuppe.
Denne retten har 80,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krumkaker av byggmel.Krumkaker av byggmel.
Denne retten har 234,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julekål fra Modum og omegn.Julekål fra Modum og omegn.
Denne retten har 130,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmebrød.Rømmebrød.
Denne retten har 444,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 33,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,83.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julekål fra Simostranda.Julekål fra Simostranda.
Denne retten har 63,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julefruktkake fra buskerud.Julefruktkake fra buskerud.
Denne retten har 414,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 24,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Byggrynskrem fra Buskerud.Byggrynskrem fra Buskerud.
Denne retten har 144,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rød saus med bringebær.Rød saus med bringebær.
Denne retten har 43,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++








Oppskrifter fra Buskerud

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Asningskaku3171.634.54.50.8
Blodklubb med melk3334.627.310.219.6
Blodpølse3206.70.116.215.7
Byggrynskrem fra Buskerud3Oppskriften har bilde144.410.12.610.2
Drammens fløtekaker4.5305.921.26.421.6
Drammenskaker3.8435.7477.523.6
Dylle378.18.73.33.3
Dylle 230
Dylle fra Ål4.60
Edelgriskoteletter fra Hurum3135.45.44.89.7
Eftalefse4.5149.625.84.12.8
Epledomling3106.28.84.45.7
Fiskebollsuppe359.27.13.41.8
Flatbrød fra Gol3191.836.46.91.2
Gommobakels5.2372.351.46.315.4
Gommobakkels3370.653.76.713.9
Grytestek fra Buskerud3118.89.18.55.1
Haglette3747.43.53.4
Halvglette30
Hverdagssuppe fra Buskerud3184.59.66.712.9
Julefruktkake fra buskerud3Oppskriften har bilde414.935.96.524.8
Julekål30
Julekål 2373.11.97.53.8
Julekål fra Modum322.81.41.51.2
Julekål fra Modum og omegn3Oppskriften har bilde130.91.28.110.4
Julekål fra Simostranda3Oppskriften har bilde63.21.24.94.2
Kalverygg3108.40.3136.1
Kloter3136.413.656.7
Klotremat3167.72.411.112.6
Knaost465.543.34
Kokost30
Krumkaker av byggmel4.5Oppskriften har bilde234.629.83.810.7
Kurv (Leverpølse)3201.99.612.712.3
Kvikake5.2150.8255.62.8
Kvikaku fra Buskerud40000
Kvikaku Pannekaker3.3241.121.84.814.8
Kålrotkake3Oppskriften har bilde27619.2917.3
Lammekjøttsuppe3.7Oppskriften har bilde80.42.53.95.9
Lefse vanlig3.5317.232.76.317.6
Lefsekling fra Sigdal3178.98.72.314.8
Lefsekling fra Ål4.3240.923.43.914.3
Liru30
Løv3434.831.85.331.5
Maltøl fra Buskerud2.50
Martes lefser (Martelefse)2256274.314.1
Multefromasj 23230.58.43.719.8
Numedalslefse (Numedalskling)3.4277.133.46.712.6
Potetrømme3162.313.22.111
Rakørret kokt i øl31506.514.66.3
Risengrynssuppe4.371.511.43.61.2
Rød saus med bringebær3Oppskriften har bilde43.89.40.50.2
Rømmebrød2Oppskriften har bilde444.229.75.133.6
Saueribbe med blodpølse3347.50.213.232.7
Sigdalskling4.5312.627.6420.6
Sigdalslefse Kling3300.536.26.414
Småmat4.2134.19.612.24.8
Småmat fra Buskerud4.20
Snaddens røkte svinekam med Reve-enkas rotstuing.3.8186.43.16.416.2
Suppegodt346.67.91.41
Sviskekompott4.690.5210.70.1
Tomatsuppe fra Kongsberg367.32.70.85.4
Ungkarstrøst324.50.22.80.6
Ølsoll30
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)







Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.