Tradisjonsmat fra Buskerud

Motiv fra Maihaugen

Helgemat og hverdagsmat

På grunn av stor variasjon i næringsgrunnlaget i fylket varierer mattradisjonene med hvor i Buskerud du befinner deg. Stort husdyrhold fram til 1950 årene i Buskerud, førte til at de fleste hadde ku, gris og høns. Dette ga mat til familien og fortjenester ved salg. For å utnytte fjellbeitet ble det også drevet mye seterdrift, noe som holdes i hevd den dag i dag.
I Hallingdal bestod helgamaten ofte av kokt sø. Det var en rett kokt på spekebein eller fleskebein, erter, poteter og kålrot.
Om vinteren var det vanlig å spise kloter. Det var klubb laget av blod, potet, byggmel, rugmel og flesk. Kloter spiste de med forskjellig tilbehør ut i fra hvilket dalføre man bodde i. Den kunne stekes i skiver i stekepanne og serveres med kokt potet og litt melk.
"Majjæl" ble brukt i Hallingdal både til helgamat og hverdagsmat. Det var en suppe kokt på fersk eller saltet sauekjøtt. Det var viktig først å spise av søet sammen med litt av grønnsakene, deretter kunne de forsyne seg av kjøttet, til sist spiste de resten av grønnsakene og potetene.



Småmat var en annen festrett i Hallingdal. Den ble brukt til hovedrett og serveres to ganger. Småmat som ikke skal forveksles med suppe, var den maten som ble brukt mest til konfirmasjonsmiddag i Hallingdal i 1990-åra.
Når det gjelder juletradisjoner, varierte de også ut fra hvilken del av fylket man bodde i. Midt i Buskerud var det vanlig å spise mølje. Mølje er kraftig kost som består av klar kraft fra sauekjøtt, saltkjøtt eller flesk og ribbefett. Flatbrød brytes opp og legges på tallerken eller i en stor serveringsbolle. Så helles det kokende kraft over. Mølja skal ha konsistens som en tynn grøt eller tykk suppe, så helles ribbefett over eller serveres ved siden av. Til drikke var det vanlig å bruke øl. Mølje ble og blir fortsatt servert midt på formiddagen juleaften. Andre bruker det på formiddagen nyttårsaften.

Småmat fra Ål

I gjestebud og andre større sammenkomster har det fra gammelt av vært vanlig å servere småmat som hovedrett, og med tilhørende lefsekling og maltøl.Som etterrett var det vanlig å servere dylle, en melkerett kokt av melk og risengryn. Oppskrift på lefsekling og dylle fra Ål finner du under.
4,8 kg spekeskinke
1,3 kg fenalår
6 kg oksekjøtt
1,5 kg gule erter
1 kg gulrøtter
2 bøtter poteter
Når kjøttet er kokt og helt kaldt, så skjæres det i små biter og koker i kraft. Til mindre biter kjøtt det var, til finere skulle småmaten være.
Alle ingredienser blandes forsiktig sammen og smakes til. Dette er en meget stor porsjon. Det blir ca 50 liter ferdig småmat, og man kan regne ca 1/2 liter pr. person.


Annonse

Annonse



Noen gode oppskrifter med bilde

Prøv også Rakafisk kokt i øl og sirup.Rakafisk kokt i øl og sirup.
Denne retten har 176,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,41.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Byggrynskrem fra Buskerud.Byggrynskrem fra Buskerud.
Denne retten har 142,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammekjøttsuppe.Lammekjøttsuppe.
Denne retten har 71,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tykklefse fra Eiker.Tykklefse fra Eiker.
Denne retten har 351,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmebrød.Rømmebrød.
Denne retten har 426,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 31,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,83.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fiskelefse fra buskerud.Fiskelefse fra buskerud.
Denne retten har 166,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krumkaker av byggmel.Krumkaker av byggmel.
Denne retten har 238,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julekål fra Simostranda.Julekål fra Simostranda.
Denne retten har 53,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marilefse.Marilefse.
Denne retten har 269,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sigdalskling 2.Sigdalskling 2.
Denne retten har 367,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,37.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kålrotkake.Kålrotkake.
Denne retten har 275,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julefruktkake fra buskerud.Julefruktkake fra buskerud.
Denne retten har 417,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Oppskrifter fra Buskerud

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Asningskaku3173.434.54.30.8
Blodklubb med melk3335.627.310.319.4
Blodpølse3206.70.116.215.7
Byggrynskrem fra Buskerud3Oppskriften har bilde142.410.12.610
Drammens fløtekaker3.5302.321.26.421.1
Drammenskaker3.8419477.821.6
Dylle378.18.73.33.3
Dylle 230
Dylle fra Ål4.70
Edelgriskoteletter fra Hurum3134.95.44.89.6
Eftalefse4.5148.425.84.22.5
Epledomling3103.58.74.35.4
Fiskebollsuppe358.273.41.7
Fiskelefse fra buskerud3Oppskriften har bilde166.623.13.66.2
Flatbrød fra Gol3191.436.46.91
Gommobakels5.2366.650.56.414.9
Gommobakkels3368.253.2713.6
Grytestek fra Buskerud3120.498.15.5
Haglette374.17.43.53.4
Halvglette30
Hverdagssuppe fra Buskerud3181.89.56.612.6
Julefruktkake fra buskerud3Oppskriften har bilde417.835.96.525.1
Julekål30
Julekål 2373.21.97.53.8
Julekål fra Modum323.71.61.51.2
Julekål fra Modum og omegn3Oppskriften har bilde127.61.27.810.1
Julekål fra Simostranda3Oppskriften har bilde53.31.25.32.9
Kalverygg3102.60.313.15.4
Kloter3134.113.756.3
Klotremat3166.92.411.112.6
Knaost459.8433.5
Kokost30
Krumkaker av byggmel4.5Oppskriften har bilde238.229.83.911
Kurv (Leverpølse)32039.612.712.4
Kvikake5.3153.6255.72.9
Kvikaku fra Buskerud30000
Kvikaku Pannekaker3.3238.321.84.914.3
Kålrotkake3Oppskriften har bilde275.419.48.917.2
Lammekjøttsuppe3.7Oppskriften har bilde722.73.74.9
Lefse vanlig3.531932.76.617.5
Lefsekling fra Sigdal31718.72.313.9
Lefsekling fra Ål4.323623.4413.6
Liru30
Løv3437.231.85.731.4
Maltøl fra Buskerud2.50
Marilefse3Oppskriften har bilde269.738.84.410.6
Martes lefser (Martelefse)2257.5274.514.1
Multefromasj 23226.88.34.119.3
Numedalslefse (Numedalskling)3.4279.433.4712.6
Potetrømme3162.613.22.111
Rakafisk kokt i øl og sirup3Oppskriften har bilde176.624.811.23.6
Rakørret kokt i øl3150.46.614.66.3
Risengrynssuppe4.869.911.43.61
Rød saus med bringebær3Oppskriften har bilde43.69.40.50.2
Rømmebrød2Oppskriften har bilde426.229.85.431.3
Saueribbe med blodpølse3347.50.213.232.7
Sigdalskling4.4308.127.64.219.9
Sigdalskling 23Oppskriften har bilde367.537.94.721.6
Sigdalslefse Kling4300.836.26.613.8
Småmat4.2134.59.612.24.8
Småmat fra Buskerud4.20
Snaddens røkte svinekam med Reve-enkas rotstuing.3.8185.23.16.416.1
Suppegodt349.48.41.41
Sviskekompott4.690.4210.70.1
Tomatsuppe fra Kongsberg366.72.70.95.3
Tykklefse fra Eiker3Oppskriften har bilde351.3484.415.4
Tykklefser2.8Oppskriften har bilde308.150.56.68.3
Ungkarstrøst324.80.22.90.6
Ølsoll30
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)








Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.