Artikler og miniguider for deg som vil lære basic kokkelering



Her er en samling av alle artikler og miniguider som vi har satt sammen. Du vil finne forskjellige tips, fremgangsmåter og oversikter som det kan være verd å få med seg.

Grillkurs del 7: Grønnsaker og tilbehør - alt kan grillles

Grillkurs del 7: Grønnsaker og tilbehør - alt kan grillles

Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.

Del7: Ja, du leste riktig – alt kan grilles! Alt som kan lages på kjøkkenet inne kan også t....

Les mer om denne saken...

Grillkurs del 6: Slik griller du fisk og skalldyr

Grillkurs del 6: Slik griller du fisk og skalldyr

Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.

Del6: Kan du grille fisk? Hvorfor setter den seg alltid fast? Er det ikke vanskelig med fis....

Les mer om denne saken...

Grillkurs del 5: Kjøtt på grillen - hvordan få det perfekt?

Grillkurs del 5: Kjøtt på grillen - hvordan få det perfekt?

Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.

Del5: Hvilket kjøtt bør du velge? Vi anbefaler at du blir kjent med indirekte grilling, og br....

Les mer om denne saken...

Grillkurs del 4: Marinade og krydder

Grillkurs del 4: Marinade og krydder

Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.
Del4: Hvor mange ganger har du stått foran grillen og tenkt: Skal jeg bruke tørket krydder eller ma....

Les mer om denne saken...

Grillkurs Del 3 – Valg av grill | Direkte- og indirekte varme

Grillkurs Del 3 – Valg av grill | Direkte- og indirekte varme

Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.
Del3: Hva slags grill skal du velge og hva er direkte- og indirekte varme på grillen? Skal du velge....

Les mer om denne saken...

Grillkurs Del 2 Basisråvarer og utstyr

Grillkurs Del 2  Basisråvarer og utstyr

Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen..
Del2: Hvilke basisråvarer og utstyr trenger en mestergriller?....

Les mer om denne saken...

Grillkurs Del 1 Klargjøring av grillen

Grillkurs Del 1 Klargjøring av grillen

Jeg publiserer her igjen en serie med grillinfo som ble lagt ut for noen år siden. Den ble levert av Kulinarisk.no og tar opp alle aspekter med grilling, helt fra klargjøring til selve grillingen.
Del1: For at grillen din skal bli klar for grillsesongen, så er det noen få ting som må gjøres. Hv....

Les mer om denne saken...

En verden av tilbehør. Til grillmat og annet. Del 2.

En verden av tilbehør. Til grillmat og annet. Del 2.

Del 2 av den oversikten over tilbehør jeg har laget kommer her. Her er og noen som kanskje ikke er tilbehør, men som jeg tar med siden jeg ser at disse går igjen i mange oppskrifter. Og er det mange som kan forklare hva en relish, coulis eller pistou er?....

Les mer om denne saken...

En verden av tilbehør. Til grillmat og annet. Del 1.

En verden av tilbehør. Til grillmat og annet. Del 1.

Det finnes mange tilbehør som sauser, pureer, salsa og masse typer man hører om, men vet dere alle hva de forskjellige er? Hvordan de lages? Hvor de brukes og kan man lage de selv?
Vi hjemme bruker noen av disse til daglig og lager de som oftest selv. Feks Aioli og tzatziki, men det er en hel h....

Les mer om denne saken...

Nå er det rabarbratid!

Nå er det rabarbratid!

Vi er så heldige å ha en hageflekk med rabarbra, og stilkene er allerede store. Her er noen av de beste og mest aktuelle oppskriftene som dere trenger eller søker etter ang rabarbra. Og selvfølgelig de tradisjonelle på grøt og suppe.
Nå er ikke alle så heldig å ha rabarbra i hagen, men stilkene....

Les mer om denne saken...

Shake it!

Shake it!

Man kan drømme seg tilbake til 50-tallet med pin-ups og amerikanske diners, mimre om den første forelskelsen og et kaldt glass og to sugerør, eller rett og slett bare nyte en deilig MILKSHAKE.....

Les mer om denne saken...

Hvordan lage sushi? Vår omfattende sushiguide!

Hvordan lage sushi? Vår omfattende sushiguide!

Her er alt du trenger å vite om det å lage sushi hjemme. Sushi er en av våre favoritter som nå står på bordet jevnlig. Og om vi ikke gidder lage det så blir det kjøpt ute. Her i Kristiansand er det blitt ganske mange sushirestauranter, men vår favoritt er fortsatt HT Sushi i Dronningensgate. Men og ....

Les mer om denne saken...

Mai er kremdager

Mai er kremdager

Når noe skal feires eller markeres ønsker vi å kose oss litt ekstra. Og det er vel ingen høytidsdag uten en flott kremkake eller en iskake på kaffebordet. Hverken fridager eller kremen varer evig, så vi vil gi deg noen tips slik at du får det beste ut av din kremkake.....

Les mer om denne saken...

Hvordan lage hjemmelagd pizza?

Hvordan lage hjemmelagd pizza?

Hjemmelagd pizza er ikke så vanskelig som du tror. Klarer du å få til bunnen er pizzaen reddet, og er du usikker så bruk ferdigbunn, eller i alle fall slik posebunn fra Toro ol. Vi har gjennom årene prøvd forskjellige bunner og fyll, og har våre favoritter som dere kan se under. Men hjemmelagd bunn ....

Les mer om denne saken...

Meksikanske godbiter, en miniguide til taco, burrito, nachos, salsa ++

Meksikanske godbiter, en miniguide til taco, burrito, nachos, salsa ++

Har du noen gang, som meg, blitt forvirret av alle disse meksikanske rettene som spises til gullrekka? Forvirret av de mange navn og hva de enkelte er? Og forskjellen på taco, burritos, nachos, enchilada, fajitas, quesadillas osv?....

Les mer om denne saken...

Hvordan ovnsbake fisk?

Hvordan ovnsbake fisk?

Når vi lager fisk står valget jo mellom å ovnsbake, steke eller koke/dampe den. Jeg selv pleide alltid før å steke den eller koke den, men vi har nå i de siste årene funnet ut at å ovnsbake er en ypperlig metode som beholder smaken, saften i fisken. Om du baker den alene på bakepapir eller sammen me....

Les mer om denne saken...

Filetering av fisk

Filetering av fisk

Det å filetere fisk krever som regel litt teknikk, men har du den rette kniven og litt tålmodighet så er du langt på vei. ICA har 3 videoer på youtube som beskriver filetering av flyndre, laks og torsk. Se og lær hvordan du får fine, benfrie fileter med en skarp kniv og litt tålmodighet!....

Les mer om denne saken...

Lavkarbo og alt du trenger å vite

Lavkarbo og alt du trenger å vite

Lavkarbodiett er fortsatt populær og det dukker opp noen spørsmål og meninger om dette her og der hos meg. Men jeg har nå fått samlet alt av informasjon på flere lavkarbosider hvor alle får svar på sine spørsmål.
Her er info om selve dietten, hva man kan eller ikke kan spise, oppskrifter for a....

Les mer om denne saken...

La deg pirre av maten!

La deg pirre av maten!

Pirrende mat, lystfremmende eller erotisk mat,- fins det? Se min lille oversikt over de matvarene som kan vekke uante følelser i oss. Perfekt for Valentine's dag. Når jeg nevner ordene erotisk mat, tenker man fort på utseende og konsistens. Mange forbinder bananer og agurker med dette, eller jordbær....

Les mer om denne saken...

Billige og raske pastaretter

Billige og raske pastaretter

Om en er student, single eller bare en pastaentusiast, er pasta en rask og som regel rimelig alternativ til middag. Og har en lite tid er raske pastaretter veien å gå, og om en i tillegg bruker fullkornpasta blir det ikke så verst sunt også.....

Les mer om denne saken...

Steking av fisk

Steking av fisk

Hvordan steke fisk? Ikke så vrient som mange tror selv om det er lett for at fisken deler seg opp eller svir fast under steking. Vi steker mye fisk hjemme og nå på nyåret er jo fisken ofte av høy kvalitet og derfor virkelig å anbefale. Vi bruker mest sei, lange, laks og større flyndrer, dette siden ....

Les mer om denne saken...

Varmende gryteretter

Varmende gryteretter

Varmende gryteretter er i skuddet nå på nyåret når det er kaldt ute og behovet for varme, energi og kos dukker opp. Gryteretter kan brukes i hverdagen og til fest, og er populært for alle aldre. Og gryteretter er anvendelig mat som kan lages lenge før servering, de lager seg selv, kan ofte fryses og....

Les mer om denne saken...

Bygg selv din egen perfekte salat

Bygg selv din egen perfekte salat

I motsetning til å følge oppskrifter hele tiden, kan man med litt kunnskap bygge opp en oppskrift selv eller i dette tilfellet en god, sunn og mettende salat. Jeg følger deg gjennom prosessen steg for steg og så er det opp til deg selv hvordan sluttresultatet blir. Og så kan du da kalle dette din e....

Les mer om denne saken...

13 gode tips til en bedre salat

13 gode tips til en bedre salat

En oversikt med mange tips til å lage en bedre salat. Her er det lille ekstra som gjør salaten om fra en grønn ubestemmelig greie til en knasende sprø og smakfull rett som gir kokken beundrende blikk. Denne oversikten hører sammen med min andre artikkel om å bygge sin egen salat.....

Les mer om denne saken...

Rester til begjær og besvær

Rester til begjær og besvær

Vi har alle opplevd at kjøleskapet fylles opp med rester av forskjellige typer, fra diverse grønnsaker til rømme og oliven, og særlig nå etter jul hvor det ligger pinnekjøtt og andre kjøttrester å flyter her og der. Og det man ofte gjør er å kaste maten, men det meste kan brukes bare man får noen sm....

Les mer om denne saken...

Tradisjonelt koldtbord

Tradisjonelt koldtbord

Det er mange som velger koldtbord til konfirmasjon og andre festligheter, samt til jul, nyttår, fødselsdager osv. Og i Mai og Desember er det mange anledninger til dette. Koldtbord er greit siden det meste kan lages ferdig på forhånd og de fleste finner noe de liker her....

Les mer om denne saken...

Vegetar julemiddag, hvorfor ikke?

Vegetar julemiddag, hvorfor ikke?

Jeg ser at vegetar og veganer bølgen feier over landet, og oppskriftene blomstrer i media og blogger. Og når det samtidig er kommet mange nye produkter som er vegetar, men som samtidig fungerer som kjøtt, er det plutselig blitt muligheter for vegetarianere å få en julemiddag utenom den klassiske nøt....

Les mer om denne saken...

Hvordan finne tilpassede oppskrifter for allergikere ved jul og andre høytider

Hvordan finne tilpassede oppskrifter for allergikere ved jul og andre høytider

Har en matallergi og må forholde seg til all mat som dukker opp nå i julen eller andre høytider, så er det ikke så lett å finne alternativer. Både gluten, melke og nøtteallergikere sliter nok en del med alternativer i denne tiden. Siden jeg selv har en kronisk tarmsykdom og har slitt med dette i run....

Les mer om denne saken...

Matallergi og julekaker

Matallergi og julekaker

Her er en oppdatering av en guide til julebakst for de som har matallergi. Det være seg glutenfritt, melkefritt eller andre aktuelle oppskrifter. Fordi at selv om en har en eller annen matallergi, er det ikke sagt at man ikke kan spise julekaker. Det finnes i dag så mange alternativer og nå er det f....

Les mer om denne saken...

Grandis guiden

Grandis guiden

I disse dager når studentene igjen tømmer frysediskene for Pizza i nærområdet vårt, er det på tide med en oppdatering av Grandis-guiden min. Det er nå kommet flere varianter med oppgradert innhold, samtidig som vi har testet den nest nyeste typen som er Nybakt med Skinke....

Les mer om denne saken...

Hvordan bake den beste eplekaka?

Hvordan bake den beste eplekaka?

Eplekake er ett av sensommeren/høstens under og enhver som ferdes på kjøkkenet bør lære seg å bake en enkel eplekake. Det er en av de kakene hvor man ikke trenger noen rare ingredienser, vanskelige teknikker eller må streve med stivpisking av eggehviter ol. Og ingrediensene er noe de fleste har i hu....

Les mer om denne saken...

Ostesaus for alle

Ostesaus for alle

Jeg husker fra min tid i Bergen de gode sausene som man fikk til pastaen på Pasta sentralen. Slike sauser har jeg enda til gode å finne andre steder, men man kan jo enkelt prøve selv og det blir som oftest vellykket.....

Les mer om denne saken...

Matpakketips til skolen

Matpakketips til skolen

Nå som skolen begynner for alle, er det igjen på tide å tenke på matpakken. Matpakken skal jo være sunn, fristende og god, slik at barna spiser denne istedenfor å stikke bort på kiosken å kjøpe junkfood.....

Les mer om denne saken...

Bakt potet på grillen

Bakt potet på grillen

Hvorfor ikke prøve seg på bakt potet til grillmaten?. Eller som en egen rett med tilbehør. Man kan bake poteter i folie på en enkel måte ved å legge de på glørne, og ved hjelp av godt tilbehør kan man lage ett lite måltid av det hele.
Jeg har her samlet ett godt utvalg av tilbehør til bakte pot....

Les mer om denne saken...

Asparges for nybegynnere

Asparges for nybegynnere

Asparges hører med på denne tiden her i Norge. Den er utrolig god og lett å tilberede. Og akkurat nå finnes den i de fleste matbutikker. Asparges kan brukes alene som forrett/smårett, som tilbehør i andre retter eller som vanlig grønnsak ved siden av for eksempel grillmat. Det kan og lages suppe a....

Les mer om denne saken...

Alt om grilling

Alt om grilling

Her finner du alt som er verd å vite om grilling. Grilltyper, utstyr, tips og råvarer. Rett og slett en enkel innføringen i grillens verden for alle dere som enda ikke er professionelle grillkokker, og som vil prøve denne utmerkede måten å lage mat på.
I tillegg til denne oversikten, har min gr....

Les mer om denne saken...

Hvordan lage de beste og enkleste woksausene

Hvordan lage de beste og enkleste woksausene

Vi lager wok hjemme ganske ofte og da nesten alltid en saus til. Sausen til en wok kan varieres i det uendelige alt etter om du vil ha den søt, sur, sterk eller aromatisk. Men vi har ett par sauser som vi bruker om og om igjen. Og da bruker vi 2 metoder: 1. Lage og blande sausen ved siden av før den....

Les mer om denne saken...

Lammestek fra hele verden

Lammestek fra hele verden

Det finnes kokebøker fra hele verden, og en ting har de fleste felles - de har alle oppskrifter med lammestek...
Men det er ingen grunn til å pløye biblioteket av den grunn! Her har vi samlet deilige lammesteker fra hele verden, så du kan velge og vrake.....

Les mer om denne saken...

Gode middagsforslag til påske

Gode middagsforslag til påske

I disse dager før påske må man begynne å planlegge litt innkjøp for påskens middager. Om man satser på hjemmelagd eller ferdig retter er opp til deg selv og hvor mye tid man vil bruke på maten. Men flere råvarer går igjen hver påske og disse får en ofte gode kjøp på i denne førpåske perioden.....

Les mer om denne saken...

Kraft for nybegynnere

Kraft for nybegynnere

En god kraft er grunnlaget for den ekstra gode smaken på sauser og supper, og som hever maten opp på ett høyere nivå. Selv om det er enkelt å bruke ferdig kraft, pulver og terninger, så kommer man ikke utenom kraftgryten for den perfekte smaken.....

Les mer om denne saken...

Pannekakeguiden

Pannekakeguiden

Pannekaker er noe av det beste jeg vet, og samtidig så enkelt at selv far i huset kan lage de. Jeg tror de fleste har spist pannekaker en gang i livet, og mange er blitt forelsket i denne enkle blandingen av melk, egg, mel og salt + fyll da.....

Les mer om denne saken...

Alt om salt på godt og vondt.

Alt om salt på godt og vondt.

De fleste har ikke kunnet unngå å få med seg de senere tiders diskusjon ang saltinntakt og at vi bør redusere dette. Media har skrevet, produsenter lover bot og bedring og myndighetene passer på. Men hva er det snakk om? Hvor mye kan vi spise? Hva er skadevirkning av for mye og hva kan man erstatte ....

Les mer om denne saken...

Slanketips fra sidelinjen

Slanketips fra sidelinjen

Igjen er det Januar og ny giv i mediers fokus på slankemat, slankekurer, metoder, piller osv. Dere vil igjen bli teppebombet med alle typer midler og metoder for å få vekk noen kilo. Men og masse stoff og srtikler om trening samt å forandre livsstilen.....

Les mer om denne saken...

Riktig potet til julemiddagen

Riktig potet til julemiddagen

Hvilken potet skal vi velge til julemiddagen? Spørsmålet blir bare mer og mer aktuelt ettersom det kommer flere og fler sorter poteter på markedet. Det er og slik forskjell på disse både i konsistens og smak at valget kan påvirke hele julemiddagen.....

Les mer om denne saken...

Gode ideer rundt en svineknoke!

Gode ideer rundt en svineknoke!

De som beveger seg i kjøtt og delikatesseavdelingene i butikken har nok sett noe som heter svineknoke. Dette er nederste del av beinet på gris og kan enten være forknoken eller knoken på bakbeinet. Og i tillegg kan det og innebære labben/foten, men som regel selges den for seg selv til de som etters....

Les mer om denne saken...

Mine beste småkaker til jul 2018

Mine beste småkaker til jul 2018

Småkaker til jul er ett must for mange, selv om de fleste julekaker kan kjøpes i butikken nå. Men når du har bakt kakene selv, så smaker de mye bedre, helt sant! Så her er de beste og enkleste du kan bake nå før jul i 2018. Og bak de fort, fordi julekaker smaker best før jul og nybakte, selv om mang....

Les mer om denne saken...

Enkel og grei metode for å lage den absolutt beste suppa

Enkel og grei metode for å lage den absolutt beste suppa

Vi lager ofte suppe hjemme og har kommet frem til en metode som kan brukes med flere forskjellige råvarer og ingredienser. Dette er ganske enkelt og de fleste klarer dette. Dette er supper som most med stavmikser og tilsatt en type melk, kokosmelk ol. Råvarene kan varieres med forskjellige grønnsake....

Les mer om denne saken...

Gode tips til å bruke matrestene i kjøleskapet

Gode tips til å bruke matrestene i kjøleskapet

I disse dager er det mer og mer snakk om å få ned kasting av mat eller matsvinn. Og dette er noe vi forbrukere kan gjøre noe med. Det er masse snakk om hva man kan gjøre i det daglige, ved innkjøp, planlegging før besøk i butikken og når man lager maten hjemme. Også ved grundig planlegging av menyen....

Les mer om denne saken...

Hva er en jevning?

Hva er en jevning?

Jeg tar her for meg jevninger og hva det er , hvordan de lages og brukes. Dette er jo aktuelt hele året, men akkurat nå kom jeg inn på dette mht supper som er jevnet.
Det er sikkert mange som lurer på hva det betyr når det i en oppskrift står at sausen, suppen eller retten skal jevnes med di....

Les mer om denne saken...

Hvordan lage fårikål?

Hvordan lage fårikål?

Vår nasjonalrett fårikål er en av de mest smakfulle retter vi kan tenke oss. Og nå som høsten setter inn er igjen fårikål aktuell på mange bord rundt i familiene her i Norge.
Fårikål ble både i 1972 og i 2014 utpekt til vår nasjonalrett, og det kan vel de fleste være enige i.....

Les mer om denne saken...







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.