Artikler og miniguider for deg som vil lære basic kokkelering



Her er en samling av alle artikler og miniguider som vi har satt sammen. Du vil finne forskjellige tips, fremgangsmåter og oversikter som det kan være verd å få med seg.

Hvordan lage de beste og enkleste woksausene

Hvordan lage de beste og enkleste woksausene

Vi lager wok hjemme ganske ofte og da nesten alltid en saus til. Sausen til en wok kan varieres i det uendelige alt etter om du vil ha den søt, sur, sterk eller aromatisk. Men vi har ett par sauser som vi bruker om og om igjen. Og da bruker vi 2 metoder: 1. Lage og blande sausen ved siden av før den....

Les mer om denne saken...

Vegetar julemiddag, hvorfor ikke?

Vegetar julemiddag, hvorfor ikke?

Jeg ser at vegetar og veganer bølgen feier over landet, og oppskriftene blomstrer i media og blogger. Og når det samtidig er kommet mange nye produkter som er vegetar, men som samtidig fungerer som kjøtt, er det plutselig blitt muligheter for vegetarianere å få en julemiddag utenom den klassiske nøt....

Les mer om denne saken...

Irish coffee, ekte irsk.

Irish coffee, ekte irsk.

Hvis man spør seg rundt, vet de fleste hva en Irish Coffe er, mange tror de vet hvordan den lages, noen få vet det, mens få kan historien rundt denne drikken. Men irish coffee er mer enn bare whisky, kaffe, sukker og krem. Det er en kosedrink som opptrer i mange varianter og med mange historier om o....

Les mer om denne saken...

Hvordan bake eplekake?

Hvordan bake eplekake?

Nå som det er sesongen for epler er det ett must å ha prøvd seg iallefall på en eplekake. Og eplekake kan være så enkelt å bake at alle kan gjøre det. Her førlger den oppskriften vi bruker mest, ett par varianter, næringsinnhold og litt eplekakefakta.....

Les mer om denne saken...

Hvordan bake den beste eplekaka?

Hvordan bake den beste eplekaka?

Eplekake er ett av sensommeren/høstens under og enhver som ferdes på kjøkkenet bør lære seg å bake en enkel eplekake. Det er en av de kakene hvor man ikke trenger noen rare ingredienser, vanskelige teknikker eller må streve med stivpisking av eggehviter ol. Og ingrediensene er noe de fleste har i hu....

Les mer om denne saken...

Liten kjøttdeigguide

Liten kjøttdeigguide

Kjøttdeig er noe som vi alle kjenner, denne anvendelige, malte deigen av kjøtt som vi bruker i flere forskjellige varianter. Når man skal snakke om enkel og rask matlaging, så kommer en ikke utenom dette. men samtidig kan man lage eksklusive retter av kjøttdeig og farser.....

Les mer om denne saken...

Ikke bare gulerøtter og blomkål (del 1)

Ikke bare gulerøtter og blomkål (del 1)

Når vi beveger oss i grønnsaksdiskene som har litt utvalg, er det ikke bare gulerøtter og blomkål vi ser. På denne tiden av året er det ett bra utvalg av andre mer eller mindre kjente grønnsaker. Og hva bruker vi så disse til?....

Les mer om denne saken...

Tørking av frukt, bær, grønnsaker og urter.

Tørking av frukt, bær, grønnsaker og urter.

Tørking av matvarer hører til en av de eldste konserveringsmetoder. De fleste råvarer kan tørkes. Ved tørking minskes vanninnholdet i matvarene og derved forhindres mikroorganismenes sin skaelige virksomhet i maten.....

Les mer om denne saken...

Billig mat i vanskelige tider

Billig mat i vanskelige tider

Mange begynner å merke det på lommeboken i disse tider, med dyrere mat, dyrere strøm og stort sett dyrere alt mulig. Og jeg tror nok mange kan gjøre en liten innsats vedr innkjøpene av mat og tilberedning av mat. Det er rett og slett fakta at det er billigere å lage mat selv enn å bare kjøpe ferdigm....

Les mer om denne saken...

Hvordan få frukt og bærgele stiv?

Hvordan få frukt og bærgele stiv?

Det å få geleen stiv kan være ett problem for mange og etter flere forespørsler om dette, vil jeg ta opp dette temaet og komme med noen råd. I skrivende stund er det slutten av Juli og midt i sesongen for bær og frukt. Selv har vi lagd allerede en del syltetøy, men ikke gele enda i år.....

Les mer om denne saken...

Grunnleggende safting med oppskrifter

Grunnleggende safting med oppskrifter

Når alle frukter og bær er i hus for vinteren, er det tid for å se på litt sylting og safting. Disse konserveringsmetodene går mer og mer i glemmeboken, men det trenger ikke være det store arbeidet, og det er koselig å samles på kjøkkenet til en sylte/safte økt en hufsen dag....

Les mer om denne saken...

Asparges for nybegynnere

Asparges for nybegynnere

Asparges hører med på denne tiden her i Norge. Den er utrolig god og lett å tilberede. Og akkurat nå finnes den i de fleste matbutikker. Asparges kan brukes alene som forrett/smårett, som tilbehør i andre retter eller som vanlig grønnsak ved siden av for eksempel grillmat. Det kan og lages suppe a....

Les mer om denne saken...

Mai er kremdager

Mai er kremdager

Når noe skal feires eller markeres ønsker vi å kose oss litt ekstra. Og det er vel ingen høytidsdag uten en flott kremkake eller en iskake på kaffebordet. Hverken fridager eller kremen varer evig, så vi vil gi deg noen tips slik at du får det beste ut av din kremkake.....

Les mer om denne saken...

Varmende gryteretter

Varmende gryteretter

Varmende gryteretter er i skuddet når det er kaldt ute og behovet for varme, energi og kos dukker opp. Gryteretter kan brukes i hverdagen og til fest, og er populært for alle aldre. Og gryteretter er anvendelig mat som kan lages lenge før servering, de lager seg selv, kan ofte fryses og kan varieres....

Les mer om denne saken...

Det elektriske kjøkkenet.

Det elektriske kjøkkenet.

Om en bor alene eller med flere, er det nytte med hjelpemidler på kjøkkenet. Og nå er det tilgjengelig noe for nesten alle arbeidsoppgaver en gjør. Men på ett nybegynnerkjøkken trenger man jo ikke alle dyre og avanserte elektriske dingser for å lage enkel og rask mat. Men under her er en del av de s....

Les mer om denne saken...

Billige og raske pastaretter

Billige og raske pastaretter

Om en er student, single eller bare en pastaentusiast, er pasta en rask og som regel rimelig alternativ til middag. Og har en lite tid er raske pastaretter veien å gå, og om en i tillegg bruker fullkornpasta blir det ikke så verst sunt også.....

Les mer om denne saken...

Rester til begjær og besvær

Rester til begjær og besvær

Vi har alle opplevd at kjøleskapet fylles opp med rester av forskjellige typer, fra diverse grønnsaker til rømme og oliven, og særlig nå etter jul hvor det ligger pinnekjøtt og andre kjøttrester å flyter her og der. Og det man ofte gjør er å kaste maten, men det meste kan brukes bare man får noen sm....

Les mer om denne saken...

Hvordan koke pasta?

Hvordan koke pasta?

Mange vil sikkert le litt av denne overskriften og tenke at dette er jo så enkelt som bare det. Men når du aldri har rørt en komfyr eller ei gryte, er det på sin plass med en innføring i kunsten å koke pasta rett. Og denne innføringen kommer sammen med innføring i å koke poteter og ris.
I de s....

Les mer om denne saken...

Liten mål og vekt guide

Liten mål og vekt guide

Når en begynner med matlaging eller er nybegynner, så er det viktig å følge oppskriften og særlig følge målene som er oppgitt. Mang en rett som er mislykket, er det på grunn av unøyaktige mål. Nå er det mange oppskrifter hvor man kan slumpe litt og gjerne ta litt ekstra av noe, men det er best....

Les mer om denne saken...

Slanketips fra sidelinjen

Slanketips fra sidelinjen

Det er nytt år og igjen fokus på slanking i de fleste medier. Og mange av dere vil bli nye støttemedlemmer i ett treningsstudio i år. Dere vil igjen bli teppebombet i blader, tv og internett med masse reklamer for alle typer midler og metoder for å få vekk noen kilo. Men og masse stoff og artikler ....

Les mer om denne saken...

Riktig potet til julemiddagen

Riktig potet til julemiddagen

Hvilken potet skal vi velge til julemiddagen? Spørsmålet blir bare mer og mer aktuelt ettersom det kommer flere og fler sorter poteter på markedet. Det er og slik forskjell på disse både i konsistens og smak at valget kan påvirke hele julemiddagen.....

Les mer om denne saken...

Klippfisk i skuddet!

Klippfisk i skuddet!

Klippfisk og tørrfisk er stadig vekk populært blant mange nordmenn. Ikke alle liker dette, men flere retter har blitt lagd av disse råvarene gjennom mange hundre år her i Norge, og liutefiks bla er jo populært i jula for mange. Tiden før jul av ofte tiden da lutefisk ble spist. Og selvfølgelig julaf....

Les mer om denne saken...

Pannekakeguiden

Pannekakeguiden

Pannekaker er noe av det beste jeg vet, og samtidig så enkelt at selv far i huset kan lage de. Jeg tror de fleste har spist pannekaker en gang i livet, og mange er blitt forelsket i denne enkle blandingen av melk, egg, mel og salt + fyll da.....

Les mer om denne saken...

Grandis guiden

Grandis guiden

I disse dager når studentene igjen tømmer frysediskene for Pizza i nærområdet vårt, er det på tide med en oppdatering av Grandis-guiden min. Det er nå kommet flere varianter med oppgradert innhold, samtidig som vi har testet den nest nyeste typen som er Nybakt med Skinke....

Les mer om denne saken...

Nå er det rabarbratid!

Nå er det rabarbratid!

Vi er så heldige å ha en hageflekk med rabarbra, og stilkene er allerede store. Her er noen av de beste og mest aktuelle oppskriftene som dere trenger eller søker etter ang rabarbra. Og selvfølgelig de tradisjonelle på grøt og suppe.
Nå er ikke alle så heldig å ha rabarbra i hagen, men stilkene....

Les mer om denne saken...

10 herlige langpannekaker

10 herlige langpannekaker

Dette er tiden for de gode gamle langpannekakene. Dugnad, dansefest, skoleavslutning, kakelotteri, barneselskap – eller kanskje du bare har lyst på noe godt til kaffen. Her har Opplysningskontoret for Meieriprodukter samlet 10 gode og saftige varianter. Dette er saftige og gode kaker for alle og de ....

Les mer om denne saken...

Ostesaus for alle

Ostesaus for alle

Jeg husker fra min tid i Bergen de gode sausene som man fikk til pastaen på Pasta sentralen. Slike sauser har jeg enda til gode å finne andre steder, men man kan jo enkelt prøve selv og det blir som oftest vellykket.....

Les mer om denne saken...

Koking av poteter

Koking av poteter

Koking av poteter er vel noe alle kan, tenker mange kokebok forfattere, men er det slik?
Alle må vel ha en første gang de gjør noe, og koking av poteter er ikke noe unntak. Nå er det mange fakta om poteter, mange typer og tilberedninger, men koking er vel det mest vanlige. Selv om jeg selv ofte....

Les mer om denne saken...

Kraft for nybegynnere

Kraft for nybegynnere

En god kraft er grunnlaget for den ekstra gode smaken på sauser og supper, og som hever maten opp på ett høyere nivå. Selv om det er enkelt å bruke ferdig kraft, pulver og terninger, så kommer man ikke utenom kraftgryten for den perfekte smaken.....

Les mer om denne saken...

Enkel og grei metode for å lage den absolutt beste suppa

Enkel og grei metode for å lage den absolutt beste suppa

Vi lager ofte suppe hjemme og har kommet frem til en metode som kan brukes med flere forskjellige råvarer og ingredienser. Dette er ganske enkelt og de fleste klarer dette. Dette er supper som most med stavmikser og tilsatt en type melk, kokosmelk ol. Råvarene kan varieres med forskjellige grønnsake....

Les mer om denne saken...

Bønner og linser fra A til Å

Bønner og linser fra A til Å

I det siste har det dukket opp mer og mer i media om bønner, linser og erter. Dette kommer pga diskusjonen om glykemisk index, da belgvekster ligger veldig lavt nede her. Men hva er så linser og bønner, hvor kjøper man det, hvordan tilbereder man det og hva er det å få tak i.....

Les mer om denne saken...

Matallergi og julekaker

Matallergi og julekaker

Her er en oppdatering av en guide til julebakst for de som har matallergi. Det være seg glutenfritt, melkefritt eller andre aktuelle oppskrifter. Fordi at selv om en har en eller annen matallergi, er det ikke sagt at man ikke kan spise julekaker. Det finnes i dag så mange alternativer og nå er det f....

Les mer om denne saken...

Hvordan lage fårikål?

Hvordan lage fårikål?

Vår nasjonalrett fårikål er en av de mest smakfulle retter vi kan tenke oss. Og nå som høsten setter inn er igjen fårikål aktuell på mange bord rundt i familiene her i Norge.
Fårikål ble både i 1972 og i 2014 utpekt til vår nasjonalrett, og det kan vel de fleste være enige i.....

Les mer om denne saken...

Fårikål på alle bord i generasjoner

Fårikål på alle bord i generasjoner

Fårikål er vel ikke den mest spennende retten på våre bord, men den er aktuell nå på høsten og vel en av de retter som er mest karakteristisk for Norge. De fleste har ett forhold til fårikål og det er mang en glad gjeng som er samlet over fårikålen nå om høsten.....

Les mer om denne saken...

Forvelling av grønnsaker

Forvelling av grønnsaker

Nå er høstens grøde på sitt aller beste, både når det gjelder smak, næringsverdi, pris og tilgjengelighet. Har du god tilgang på rimelige grønnsaker i sesongen, kan det lønne seg å lagre en del i fryseren. Men selv om det ikke er så vanlig lenger å lagre grønnsaker hverken i kjeller eller i fryser, ....

Les mer om denne saken...

Risvin, risvineddik, mirin, sake ++ hva er forskjellen?

Risvin, risvineddik, mirin, sake ++ hva er forskjellen?

Vi lager mye asiatisk mat og dermed kommer vi borti de forskjellige ris og soyaprodukter. Men noe som lett misforståes og blandes om hverandre er mirin, riseddik, risvineddik, sake osv. Disse produktene brukes til å sette smak på retter, men hva er dette? Hvor brukes de og hva smaker de?....

Les mer om denne saken...

Hva er arrowroot og cassava?

Hva er arrowroot og cassava?

Jeg fikk igjen ett spørsmål om tykning av sauser med arrowrot kontra maizena. Men da benyttet jeg sjansen til å henvise til denne artikkelen som jeg har skrevet om disse grønnsakene som brukes som stivelse.
Her om dagen dukket det opp ett spørsmål om arrowrot og samtidig ble det snakk om disse ....

Les mer om denne saken...

Gode middagsforslag til påske

Gode middagsforslag til påske

I disse dager før påske må man begynne å planlegge litt innkjøp for påskens middager. Om man satser på hjemmelagd eller ferdig retter er opp til deg selv og hvor mye tid man vil bruke på maten. Men flere råvarer går igjen hver påske og disse får en ofte gode kjøp på i denne førpåske perioden.....

Les mer om denne saken...

Hvilke matoljer bruker vi til hva?

Hvilke matoljer bruker vi til hva?

Her hjemme bruker vi mer og mer olje til både woking, steking, fritering og som salatdressing. Men det er ikke likegyldig hvilke oljer du bruker hvor, og mange av de egner seg bedre enn andre til forskjellige tilberedningsmetoder. Men jeg skal se nærmere på hva vi bruker og hva som egner seg best. <....

Les mer om denne saken...

13 gode tips til en bedre salat

13 gode tips til en bedre salat

En oversikt med mange tips til å lage en bedre salat. Her er det lille ekstra som gjør salaten om fra en grønn ubestemmelig greie til en knasende sprø og smakfull rett som gir kokken beundrende blikk. Denne oversikten hører sammen med min andre artikkel om å bygge sin egen salat.....

Les mer om denne saken...

Bygg selv din egen perfekte salat

Bygg selv din egen perfekte salat

I motsetning til å følge oppskrifter hele tiden, kan man med litt kunnskap bygge opp en oppskrift selv eller i dette tilfellet en god, sunn og mettende salat. Jeg følger deg gjennom prosessen steg for steg og så er det opp til deg selv hvordan sluttresultatet blir. Og så kan du da kalle dette din e....

Les mer om denne saken...

Lavkarbo og alt du trenger å vite

Lavkarbo og alt du trenger å vite

Lavkarbodiett er fortsatt populær og det dukker opp noen spørsmål og meninger om dette her og der hos meg. Men jeg har nå fått samlet alt av informasjon på flere lavkarbosider hvor alle får svar på sine spørsmål.
Her er info om selve dietten, hva man kan eller ikke kan spise, oppskrifter for a....

Les mer om denne saken...

Hvordan finne tilpassede oppskrifter for allergikere ved jul og andre høytider

Hvordan finne tilpassede oppskrifter for allergikere ved jul og andre høytider

Har en matallergi og må forholde seg til all mat som dukker opp nå i julen eller andre høytider, så er det ikke så lett å finne alternativer. Både gluten, melke og nøtteallergikere sliter nok en del med alternativer i denne tiden. Siden jeg selv har en kronisk tarmsykdom og har slitt med dette i run....

Les mer om denne saken...

Caffe Latte-skole

Caffe Latte-skole

Varm kaffe. Kald kaffe. Det er utgangspunt for utallige kaffedrikker. Melken demper bitterheten i kaffen. Kaffen gir nytt liv til melken. Cappucino, Caffe Latte, Con Panna og Macchiato er noen varianter som de siste årene har tatt Norge med storm.....

Les mer om denne saken...

Ikke bare gulerøtter og blomkål (del 2)

Ikke bare gulerøtter og blomkål (del 2)

Når vi beveger oss i grønnsaksdiskene som har litt utvalg, er det ikke bare gulerøtter og blomkål vi ser. På denne tiden av året er det ett bra utvalg av andre mer eller mindre kjente grønnsaker. Og hva bruker vi så disse til?....

Les mer om denne saken...

Poteter som tilbehør. En oversikt over de mest vanlige.

Poteter som tilbehør. En oversikt over de mest vanlige.

Her har dere en oversikt over de mest vanlige måter å tilberede poteter på. Dette er noe som flere har etterspurt og jeg viser her en del basic oppskrifter på potettilbehør.
Det er ikke alltid så lett når en oppskrift er oversiktlig og forklarende, og så står det på slutten at den skal serv....

Les mer om denne saken...

Hvordan overleve første gang på hybel

Hvordan overleve første gang på hybel

Høsten og studiestart er for mange en start på voksenlivet uten mamma og pappa til å ta seg av matlaging og klesvask. Og da er det så lett å bare ty til ferdigmat, frossenpizza eller takeaway mat for å unngå å lage noe selv. Vi er naboer til UIA og ser dette med frysedisker i nærbutikken som er tomm....

Les mer om denne saken...

Kjøkkenets grunnutstyr

Kjøkkenets grunnutstyr

Mange skal begynne å studere på denne tiden og derfor flytte fra mammas gryter hjemme, eller om en flytter for seg selv av andre grunner. I alle fall så trenger man en del utstyr på kjøkkenet om en ikke bare skal spise ferdigmat eller takeaway. Om det er stort eller lite, eller tilbringer mye eller ....

Les mer om denne saken...

Redskapsguide til kjøkkenet

Redskapsguide til kjøkkenet

Når en skal begynne å kokkelere på kjøkkenet er det viktig at man har riktige redskaper, selv om man klarer seg bra med en del basis ting i begynnelsen. Men disse grunnredskapene bør være hensiktsmessige i bruk og man må kunne bruke dem fornuftig og riktig. Alt går så mye lettere hvis man har de ret....

Les mer om denne saken...

Mine tips og råd for enkel mat

Mine tips og råd for enkel mat

Her er en oversikt over min tips og råd til dere som skal lage enkel, rimelig, rask og god mat. Ingen oppskrifter men en del generelle tips som settes i sammenheng med andre artikler om dette emnet. Se i bunnen av teksten.....

Les mer om denne saken...




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.