Steker man ribbe til julaften blir nesten garantert rester. Fordi alle med tradisjoner og familie i blikket er livredde for at det skal blir for lite mat. Men når man så åpner kjøleskapet etter noen dager og ribberestene fortsatt ligger der, er det på tide å gjøre noe. Mange småretter, tapas og smør....
Ved siden av pinnekjøtt er svineribbe en av de mest brukte middager på julaften her i landet. Og den evigvarende diskusjonen om hvordan man skal få sprø svor kommer nok i år også.
Ribbe har også lenge vært brukt som julemat. Svineribbe kjennes både fra kokebøker på 1800-tallet og fra bondesamfu....
Her er oppskriftene på sylte, rull og leverpostei til julefrokosten. Flere av de er uendret etter mange års bruk og er en del av vår matkulturhistorie. Flere av de som nevnes i artikkelen er lagd nesten uforandret gjennom flere hundre år og smaker idag like godt.....
Om man lager den selv eller kjøper den ferdig er man sikret mye matglede av en spekeskinke.
Nå er det for seint å lage den selv hvis den skal være ferdig til jul, men jeg skal fort gå gjennom fremgangsmåten. Og spekeskinke er ypperlig mat hele året og spesiellt om sommeren. Prøv den til nye poteter....
Svinekjøtt fås i flere varianter som er tilpasset for grill. Alt fra grillskiver og koteletter, til større flintsteker og hele fileter. Også biter av svinekjøtt kan stikkes på spyd og grilles sammen med andre ting. Svinekjøtt har godt av å marineres før grilling og bør pensles under grillingen. Fler....
Vi som mange andre spiser fortsatt koteletter innimellom, selv om kanskje mange forbinder svinekoteletter med surkål som noe de fikk til søndag hjemme for mange år siden. Men undertegnede syns det er godt innimellom og særlig når jeg kan ha på eller ved siden av noen spesialiteter.....
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.