Taco er gullrekkemat for mange familier her i Norge. Her har jeg samlet de beste av disse, samt ett utvalg av relaterte retter som nachos, burritos, enchilada osv. Du finner de 25 beste med bilde + resten nederst i en sorterbar tabell med linker til selve oppskriftene.
I tillegg finnes det en artikkel her om disse godbitene og mer utfyllende info.
Oversikt over de forskjellige typene
Taco: Den som alle kjenner. Dette er forskjellige blandede ingredienser lagt i ett hardt maisskjell og fortært med lidenskap foran TV’n her i Norge. Opprinnelig blir det brukt en myk tortillalefse her, og disse harde skjellene våre er en avart som ikke er noe tradisjonelt fra Mexico. Ingrediensene her blander som regel gjestene selv og det er mange grønnsaker.
Burritos: Ligner taco men her brukes bare myke hvetelefser som fylles med ingredienser og rulles sammen. Serveres ofte varme og i flere varianter. Dette er en rett som er lett å spise og passende streetfood. Favoritt her hjemme med norske lefser. Ingredienser er ofte en krydret kjøttblanding med grønnsaker som er stekt.
Nachos: Dette er en helt annen rett med maischips servert med ost opprinnelig, men og en kjøttsaus ol. Dette brukes og ofte som snacks i flere varianter med for eksempel salsasaus som dip. Passer fint til Skavlan? etter at tacoen er spist.. Maischips kalles og tortillachips eller nachochips.
Enchilada: Dette er og myke tortillas rullet rundt fyll, men her brukes maistortillas. Og enchilada blir ofte dekket av diverse sauser og ost før de gratineres i ovn. Finnes i mange varianter.
Fajitas: Dette er en rett hvor grillet kjøtt og andre ingredienser, serveres på tortillas. Både mais og hvete. Ligner burritos, men er mer åpne og serveres ofte på tallerken. Også kjent streetfood. Opprinnelig brukes skirt steak, som er bogkjøtt fra okse. Dette grilles og strimles i tortillas med løk, paprika osv.
Quesadillas: Dette er ost og andre ingredienser som legges mellom 2 tortillas eller på 1 tortillas som brettes, stekes/bakes og serveres. Blir på en måte en slags dobbel sandwich. Disse kan og deles i biter og serveres som snacks.
Empanadas: En rett som er mer vanlig sørover i Amerika og ikke noe spesiell Meksikansk rett. Det er diverse fyll som pakkes inn i deig og stekes i ovn. Har og blitt en favoritt her hjemme. Deigen er en paideig med mel og smør. Empanadas ligner russiske piroger. Disse kan og være søte.
Næringsinnhold i vanlig taco
Pr 100 gram er innholdet følgende
Kalorier - 139 kcal
Karbohydrater - 7,81 gr
Kostfiber - 1,35 gr
Protein - 6,72 gr
Fett - 8,66 gr
Mettet fett - 4,24 gr
Salt - 0,81 gr
Pris - kr 5,68,-
Taco, burrito, nacho, enchilada, fajita, empanada++ oppskrifter med bilde