Tradisjonsmat fra Sør Trøndelag

Byggrynsgrøt

Den eldste varmretten

Grøt er den eldste varmretten vi kjenner til. Fra vikingtiden hørte vi om grøtorgier når vikingene gjorde strandhugg.

Trolig var grøten laget av bygg eller havre og vann. Rømmegrøt var det neppe. Ordet rømme er kjent fra middelalderen, men ikke i sammenheng med grøt, så rømmegrøten er nok av nyere dato.
De gamle matlistene fra Trøndelag viser at vassgrauten har vært daglig kost. At grøten kunne være i groveste laget, forteller Aasmund Olavsson Vinje om i "Ferdaminne frå sumaren 1860". Han er på vandring langs Orkla nordover fra Rennebu, og tar inn på gjestegivergarden Grut, der han får servert "dugurdsgrauten":
"Det var havregraut av det rette slaget, det. Saaderne stod med piggar nett som busti paa ein griserygg, og svart var han som oksegraut. Eg fekk god mjølk og aat og aat, og det skura ned gjenom halsen, liksom naar grantoppen vert slipa og dregen ned igjenom omspipa. Det var som det skalv i meg av all denne sæle njotingi med kvar biten. Men daa eg bar til aa metna, tenkte eg paa aa gjeve ut ei lærebok i etarvitenskap (gastronomi), der grauten paa Grut skule vera fyrste kapitelet. Storetarar skulde kjenna for ei sæle der er, naar det soleis skrapar og riflar ned igjenom og riv med seg gamle matsynder; men fyrst maatte dei liksom eg vera trøytte og skrubbsvoltne og som ein lutefisk utbløytte av sveitting og lauging.
Men alt som eg metna, slokna eldhugen for grauten og læreboki; og lat det svarte eg saag ikring av fat og spon (skje) og bord og benk og golv, alt dette gjorde at eg berre reiv av meg den verste svolten og ikkje vilde skriva ei lærebok enn desse ord."

Samer og mat

Major Peter Dchnitler skrev i 1742 om en reise i Røros- og Ålen-traktene. Der skriver han om samene:

"Deres føde har de af Renen, kjød, melk, ost, smør og av fugler de skyter og litt fiskeri. Melkmat har de om sommeren. Om vinteren når melken opphører, har de kjøttet som de læt sammensnøre i et "Meisegreie" (vidjekorg) med Never omlagt, og concerverer vinteren gjennom uten salt. Siden skjærer de det i tynne skiver og vindtørker. Når samene mangler kjøtt, kommer de ned til bygden og kjøper mel."




Noen gode oppskrifter med bilde

Prøv også Surpølse fra Røros.Surpølse fra Røros.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grovbrød fra Trøndelag.Grovbrød fra Trøndelag.
Denne retten har 224,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Byggrynsgraut 3.Byggrynsgraut 3.
Denne retten har 54,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kokaost fra Budal.Kokaost fra Budal.
Denne retten har 51,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmebrød fra Oppdal.Rømmebrød fra Oppdal.
Denne retten har 302,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 27,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjemmelaget vaniljeis med eggelikørsaus.Hjemmelaget vaniljeis med eggelikørsaus.
Denne retten har 131,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tyttebærgraut fra Røros.Tyttebærgraut fra Røros.
Denne retten har 97,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbravin fra Trøndelag.Rabarbravin fra Trøndelag.
Denne retten har 19,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Avkokt flyndrefilet i kaperssaus.Avkokt flyndrefilet i kaperssaus.
Denne retten har 75,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Potetlefser fra Oppdal.Potetlefser fra Oppdal.
Denne retten har 132,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 27,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegraut fra Oppdal.Rømmegraut fra Oppdal.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kokt Røye fra Røros med rømmegrøt.Kokt Røye fra Røros med rømmegrøt.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mølje.Mølje.
Denne retten har 47,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Urtebakt lammelår fra Sør-Trøndelag.Urtebakt lammelår fra Sør-Trøndelag.
Denne retten har 201,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 21,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kleppsuppe fra Trøndelag.Kleppsuppe fra Trøndelag.
Denne retten har 79,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Risgraut.Risgraut.
Denne retten har 88,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gom fra Oppdal.Gom fra Oppdal.
Denne retten har 63,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Trønderrose.Trønderrose.
Denne retten har 324,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++








Oppskrifter fra Sør Trøndelag

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Avkokt flyndrefilet i kaperssaus2Oppskriften har bilde75.80.27.84.8
Avkokt Gjevingtorsk4.575.1018.10.3
Ballsup fra Stadsbygd370.810.83.71.2
Blandingsgraut fra Oppdal30
Blodpudding med havregryn3164.21610.36.3
Bondesuppe340.95.61.70.9
Bringebærsaft fra Schei2.30
Brødgraut fra trøndelag3117.519.14.82
Byggrynsgraut 34.7Oppskriften har bilde5492.50.6
Byggryns-sviskesuppe fra Oppdal438.58.30.70.1
Båttåstapp fra Oppdal30
Eggkaku fra Oppdal3128.97.79.66.6
Eggost fra Budal363.44.243.4
Ekte fyrstekake4.8434.150.6821.3
Feitbrød3358.142.94.917.7
Feittklubb fra Oppdal30
Fiskesuppe av innlandsfisk373.39.42.32.6
Flættklubb30
Fortånngraut fra Oppdal30
Fortånnågraut fra Orkdal393.611.64.13.2
Globrød30
Gode raad(goro)3374.444.77.518
Godsup fra Trøndelag333.57.40.40.1
Gom fra Oppdal3Oppskriften har bilde63.34.53.43.5
Gomme fra Fosen30
Gomme fra Oppdal30
Gomme fra Røros30
Gravet reinsdyrfilet3116.43.8211.8
Gravet røye fra Lierne462.54.45.62.5
Gravet ørret fra Lierne374.44.46.63.4
Grillstekt gjedde3940.718.81.8
Grovbrød fra Trøndelag4Oppskriften har bilde22538.87.93.2
Havregrynssuppe fra Trøndelag543.85.52.81.1
Heilgrynsgraut fra Tydal348.610.80.70.1
Hitraball4.8127.13.29.88.3
Hitterkake3178.2110.214.8
Hjemmelaget medisterpølse4.9116.53.512.95.6
Hjemmelaget vaniljeis med eggelikørsaus3.3Oppskriften har bilde131.716.344.7
Hyllekake3.5104.719.54.80.4
Hyllekake fra Oppdal3119.321.151.2
Julesuppe fra Røros30
Kakkakaku3324.865.69.91.3
Kalveklubb3129.918.24.24
Kjøttklubb av rein3243.11.317.418.7
Klenning3169.7275.53.7
Klenning fra Oppdal318833.14.63.8
Kleppsuppe fra Trøndelag4Oppskriften har bilde79.613.93.60.9
Kleppsuppe fra Tydal583.1143.81
Klinga fra Orkdal4.5147.319.83.25.9
Klubb à la Trondheim4.3124.819.53.63.2
Klubb med flesk og duppe4.539.66.71.30.8
Kokaost fra Budal5Oppskriften har bilde51.65.43.61.7
Kokt brød fra Røros3.3225.344.96.61.1
Kokt reinsdyrrygg å la Røros4.547.20.18.51.4
Kokt Røye fra Røros med rømmegrøt4.5Oppskriften har bilde0
Koldskål med surmelk379.86.83.64.2
Kongsvold-kjeks4.5367.649.37.614.5
Korintbrød3372.444.15.217.7
Kullboll fra Tydal3168.3326.51.3
Kveite sodd356.13.45.92
Kvitpøls3141.727.64.21
Kvitsmør3534.5131.253.1
Kyllingform fra Ree3119.2112.35.4
Lagbrød20
Lakesalting av sild3174.90.81014.6
Lakesuppe346.45.20.82.3
Lauspåssågraut fra Oppdal30
Lefse fra Budalen3275.740.669.4
Lefse fra Soknedal3382.344.87.618.7
Lefser fra Oppdal4.514013.51.88.5
Lemse fra Glåmos325545.86.64.3
Lurgraut fra Oppdal30
Luting av fisk 22.50
Løk- og purresuppe398.24.92.87.2
Løpsoll30
Løpsønn fra Oppdal30
Meldalssodd4582.67.12
Melkesuppe med potetrasp2.50
Milj-mølje fra Oppdal30
Mjølkgraut fra Oppdal396.512.44.13.2
Mussusmørsuppe fra Oppdal328.65.50.80.2
Myssmørsuppe fra Tydal337.36.80.80.6
Mølje3.4Oppskriften har bilde47.74.91.42.4
Mølsgrøt fra Orkdal40
Mølsgrøt fra Soknedal4.50
Oppdalssodd30
Orkdalssodd5127.26.811.95.7
Orkdalssodd 1456.84.33.52.8
Orkdalssodd 25.274.75.34.14
Palt fra Røros328343.5106
Pjalt4.8265.2447.26.2
Polentagrøt 24.380.610.83.82.4
Potetgrateng 23135.59.84.38.5
Potetgryn3121.17.84.97.6
Potetlefse enkel1.7114.623.83.20.3
Potetlefser fra Oppdal4.2Oppskriften har bilde132.927.83.30.4
Potetpai 23212.715.78.712.6
Potetsuppe 6349.96.11.22.1
Rabarbravin fra Trøndelag3Oppskriften har bilde19.13.40.40.1
Rakfisk fra Tydal3.20
Raspekaker3117.718.82.43.2
Reinskav med øl5150.26.29.49.2
Risgraut3Oppskriften har bilde88.5113.83.2
Rypekyllingsteik i fløtesaus3199.80.813.415.9
Rødvinspudding3136.327.81.10.1
Rømmebrød fra Oppdal3Oppskriften har bilde302.111.42.127.6
Rømmegraut fra Oppdal4Oppskriften har bilde0
Rømmelefse fra Lysøysund3283.431.42.416.2
Røroskål4.5128.34.77.58.6
Råmelksuppe364.34.53.43.6
Salte fiskeboller3298.313.345.86.4
Saltfiskball4.9129.48.28.96.6
Samisk reinsdyrgryte30
Samisk tørrbrød30
Saupgrøt fra Oppdal333.84.63.50.2
Saupsuppe fra Oppdal341.35.93.30.5
Seiragu3626.14.81.8
Selbugomme30
Selbulemse4328.729.25.121
Settebrød422538.87.93.2
Sildegryn389.755.85
Sitronmelk3122.66.85.97.9
Skjærost fra Oppdal30
Smørgraut3.819811.93.914.9
Småbrød fra Oppdal3387.326.71.530.5
Småfisk i hvit saus278.70.775.3
Småleiver3439.141.24.528.2
Sneppa3376.4585.713.2
Songraut50
Songraut fra Oppdal4.40
Spisjelars fra Tydal3354.550.15.714.3
Stiftgårdskake3128.214.42.86.4
Surlaks5.2179.424.77.35.7
Surpølse fra Røros5.1Oppskriften har bilde0
Surpølse fra Røros 130
Surpølse fra Røros 23.3116.35.618.71.9
Sviskekompott fra Røros4.5169.812.51.212
Tjukklefse3278.558.16.41.9
Trondheimssuppe 13.738.53.20.52.6
Trondhjemskaker3331.124.85.523.2
Trondhjemssuppe4.555.69.60.81.6
Trondhjemssuppe 24.857.49.60.61.8
Trondhjemssuppe 34.5108.521.12.21.6
Trønderrose3.8Oppskriften har bilde324.841.87.813.4
Trønderrose 24342.744.47.914.2
Trøndersk tekake539094.50.61
Trøndersk tekake med gjær4.229239.4611.9
Trøndersodd4.6174.36.413.910.2
Trøndersuppe365.915.30.40.1
Tynnlefse4.7272.829.95.114.4
Tyttebærgraut fra Røros3Oppskriften har bilde97.623.40.20.2
Tørrsalting av sild32332.21319.1
Uersgryn351.14.75.71
Urtebakt lammelår fra Sør-Trøndelag4.5Oppskriften har bilde201.65.414.713.2
Vaffelgrøt fra Oppdal423512.63.219.1
Vafler fra Oppdal2114.220.54.90.9
Vafler fra Trøndelag3.512320.34.92
Vassgraut 32.845.89.21.30.2
Vasskjeks328538.43.312.9
Ølost342.34.12.50.8
Østerstimbaler372.83.26.63.2
Åkostkaku (Oppdal)3133.2214.92.8
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)







Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.