Spenningens og mystikkens land
Finnmark er så vidstrakt og så forskjellig at mange har vanskelig for å beskrive fylket. Neiden er ett av de områder hvor forskjellige kulturer har brynet seg mot hverandre i århundrer.
Fram til 1826 var Neiden fellesområde mellom Sverige, Norge og Russland. Det spesielle er likevel den sterke påvirkning fra Russland og Finland.
Tsar Ivan lot bygge et kloster i Petsamo tidlig på 1500-tallet. Små gresk-katolske kapeller ble bygget i Pasvik og Neiden. Munkene utviste stor aktivitet som lærere, åndelige veiledere og praktiske rådgivere. Det hjalp folk til et bedre liv, også ved å lære dem å utnytte de ressurser som man rådet over.
Det kjente kastenotfiske i Neiden-fossen er utviklet av munker fra Petsamoklosteret. Også det kulinariske ble påvirket. Munkene drev sine urtehager, og folk fikk kjennskap til krydderurter og legeurter.
Den sterke finske innflyttingen til området brakte med seg finske mattradisjoner som på mange måter ligner den norske i bruk av korn, grøt, innmat, blodmat og spekemat. En del spesialiteter som piroger, surbrød, kaffeost og ingefærøl brukes fortsatt. Det som bringer forandring i det særegne finske, er tilgangen på andre matvarer som sjøfisk, reinkjøtt, ryper og laks. Bruken av sjøfisk kom etter hvert til å bli lik den norske, slik den pratiseres langsetter kysten. Man kunne fram til siste krig likevel finne tydelige østlige påvirkninger i mattradisjonene.
Den stadig sterkere norske innflytelsen er nok den vesentlige årsak til at finske og østsamiske tradisjoner og skikker vek grunnen. Så i dag er det liten forskjell på maten i Øst-Finnmark og det man spiser i den øvrige delen av fylket. men enkelte spor av fremmedartede og spennende mattradisjoner lever fremdeles, da hovedsakelig finskinspirert.
Syregress
Samene har brukt syregress både i mat og drikke.
Det sies at den virkningen som syregressdrikke har, demper gemyttet.